Facebook Pixel Κώστας Φορτούνης: Οι π@παριές, ο Αναστασιάδης, ο Ολυμπιακός και ο... Πογκμπά
| 2020-11-16 15:03:00

Π@π@ριές για Φορτούνη! Τι είχε γίνει με Άγγελο - Δεν είναι Ολυμπιακός η Εθνική - Έλληνας Πογκμπά!

του Ευάγγελου Μίχου
Π@π@ριές για Φορτούνη! Τι είχε γίνει με Άγγελο - Δεν είναι Ολυμπιακός η Εθνική - Έλληνας Πογκμπά!

Ο Κώστας Φορτούνης κόντρα στη Μολδαβία ήταν απολαυστικός, πραγματικά... μαγικός! Απέδειξε γιατί είναι ο πιο ποιοτικός Έλληνας ποδοσφαιριστής και όταν ο αντίπαλος είναι υποδεέστερος μπορεί με την 3Α κλάση του να πάρει την ομάδα του από το χέρι και να την οδηγήσει στη νίκη. Όπως δηλαδή έπραξε στο Κισινάου με μια φωτοβολίδα-γκολάρα και με μια απίστευτη ασίστ χωρίς καν να κοιτάει προς τον (σκόρερ) Μπακασέτα!

Η Εθνική Ελλάδας, λοιπόν, με κορυφαίο/ηγέτη της τον Κώστα Φορτούνη πέρασε νικηφόρα από την έδρα της πολύ αδύναμης Μολδαβίας αλλά απο χθες το βράδυ στα ελληνικά ΜΜΕ διαβάζεις διάφορα... αφηγήματα για τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ένα πράγμα σαν τον κακό χαμό των τελευταίων ημερών που γίνεται στα  ΜΜΕ και... τα διαδυκτιακά καφενεία της χώρας για το Πολυτεχνείο την εποχή του Covid 19...

"Ο Φορτούνης ξεφτίλισε τον Φαν Σιπ" δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας. Και... "Ο Φορτούνης έδωσε απαντήσεις..." ο πιο κλισέ τίτλος. Προσοχή παιδιά στις... "απαντήσεις", γιατί ήταν και στον... Ολλανδό εκλέκτορα αλλά και στον... Πέδρο Μαρτίνς! Μα γίνεται; Στην Ελλάδα όλα γίνονται, ανάλογα δηλαδή με το που γράφτηκε και τα... μπλοκ, "εξυγιαντικά" και αντί"!

Για να το πάω ακόμη πιο πέρα, πιο... βαθιά: ανάλογα με την "πολιτική" των ΜΜΕ, δηλαδή αν είναι φίλια προς την ΕΠΟ ή αντιπολιτευτική, διάβασα για τα "εγκλήματα Φαν Σιπ", είτε γιατί τον έκανε αλλαγή στο 65', είτε γιατί τον είχε στη διάταξη αριστερά ώστε να παίζει ο Μπακασέτας στον άξονα αλλά και ύμνους για τον Ολλανδό επειδή είτε "τσίτωσε" τον εγωισμό του Φορτούνη, είτε γιατί τον απελευθέρωσε και τον έφερε στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, σε σχέση με... "αυτά που περνάει από τον Μαρτίνς"!

Η απαντησή μου ξέρετε ποια είναι για όλα αυτά; Παπαριές! Ναι, παπαριές! Δημοσιογραφικές, σοσιαλμηντιακές, μικροπολιτικές, μανατζερικές!!! Όπως σας τα γραφώ και θα εξηγηθώ (όπως πάντα):

1ον) Ο Φορτούνης σχεδόν ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές. Ακόμη και επί Άγγελου Αναστασιάδη, όταν Σωκράτης - Μανωλάς - Τοροσίδης - Μήτρογλου ήταν εναντίον του, αυτός είχε καλή σχέση και σχεδόν τον υποστήριζε. Οταν ο Φαν Σιπ έκανε εκείνη την τραγικά άστοχη δήλωση/υπόδειξη στον Μαρτίνς, πως ο Φορτούνης θα πρέπει να γίνει βασικός στον Ολυμπιακό για να παίζει πιο πολύ και στην Εθνική (ο ίδιος τώρα αυτοδιαψεύδεται), με τον επικοινωνιακό "πόλεμο" εναντίον του να ακολουθεί, ο "Φορτού" παρέμεινε ψύχραιμος, έβγαλε τακτ και ακολούθησε μια σωστή στάση. Κάτι που εκτιμήθηκε από τον Φαν Σιπ και επιβραβεύτηκε. Προφανώς ο Ολλανδός κατάλαβε το λάθος και την αδικία του προς τον Κώστα...

2ον) Ο Φορτούνης στα 4 από τα τελευταία 5 ματς που αγωνίστηκε με Ολυμπιακό και "γαλανόλευκη", ξεχώρισε! Χθες ήταν σούπερ, στο φιλικό με την Κύπρο έκανε τη διαφορά, όταν μπήκε αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο κόντρα στον ΟΦΗ έδειξε στον Μαρτίνς πόσα σπουδαία πάγματα μπορεί να πράξει και τι χάνει χωρίς αυτόν στην 11άδα. Όπως καλός ήταν και στο Οπόρτο, όταν μπήκε αλλαγή στο ματς. Άρα στο μεσοδιάστημα μόνο το πρώτο 45λεπτο του ματς με τον Απόλλωνα μπορεί κάποιος να του... προσάψει αλλά και πάλι θα ήταν υπερβολικός. Όπως και ο Πορτογάλος προπονητής του που τον έκανε αλλαγή σε εκείνο το ματς και δεν τον πήρε στο Μάντσεστερ για το ματς με τη Σίτι...

3ον) Τον Φορτούνη δεν τον βάζει μόνο ο Φαν Σιπ στο πλάι αλλά και ο Μαρτίνς. Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση δεν ακούγονται καθόλου... κραυγές γκρίνιας/δυσφορίας/κατηγοριών ή έστω είναι πολύ μικρής έντασης. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, τον Φορτούνη είτε τον βάλεις κεντρικά, είτε του δώσεις θέση στο πλάι, αυτός είναι ένα ατόφιο δεκάρι. Θα πάει προς τα μέσα, θα γυρίσει στο κέντρο, θα ψάξει τους συνδυασμούς, θα κοιτάξει την περιοχή, θα δημιουργήσει και θα εκτελέσει.

4ον) Στην αρχική διάταξη του αγώνα με τη Μολδαβία ο Φαν Σιπ όντως τον είχε δώσει αριστερά. Οι εντολές και η τακτική όμως, του Ολλανδού ήταν αυτό που είδαμε στο γήπεδο. Τον Φορτούνη να κινείται σε ένα ελευθερο ρόλο, περισσότερο προς τον άξονα και μια Εθνική ομάδα κυριολεκτικά προσαρμοσμένη πάνω του. Βοήθησε βέβαια πως αριστερός μπακ ήταν ο Τσιμίκας που κι ανεβάσματα έχει και αντοχές για να καλύπτει...

5ον) Ούτε ο Φαν Σιπ είναι μάγος που ανέστησε τον Φορτούνη, ούτε ο Μαρτίνς λάθος που δεν τον έχει βασικό. Γιατί άλλο Εθνική Ομάδα και άλλο Ολυμπιακός. Είναι διαφορετικό τι κάνει ο "Φορτού" στη "γαλανόλευκη" από εκείνο στους "ερυθρόλευκους". Διαφορετικές ομάδες, διαφορετικά στοιχεία συνόλου και στυλ παιχνιδιού, διαφορετικής δυναμικότητας αντίπαλοι, διαφορετική η στάση των προπονητών!

6ον) Είναι θέμα συμβατότητας του ποδοσφαιριστή με την ομάδα. Ο Φορτούνης είναι κατά κάποιο τρόπο ο... Έλληνας Πογκμπά. Ή ο Πογκμπά ο... Γάλλος Φορτούνης, αν το προτιμάτε. Γιατί κι αυτός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι άλλος παίκτης, από αυτόν στην εθνική Γαλλίας. Κόντρα στην Πορτογαλία, στο σαββατιάτικο "διπλό" των "πετεινών" ο Πογκμπά ήταν... μαγικός, ενώ στη Man U αμφισβητείται ουσιαστικά ως βασικός από τον Σόλσκιερ!

Στο δα ταύτα: κόντρα σε μια ομάδα πιο αδύνατη, είτε λέγεται Μολδαβία και Κύπρος, είτε Απόλλωνας και ΟΦΗ, ο Φορτούνης μπορεί κι ανταποκρίνεται μια χαρά. Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, σε ματς που χρειάζονται τρεξίματα και δύναμη και θεωρείται απαραίτητη η ανασταλτική συμμετοχή και ικανότητα, ο Φορτούνης μένει στον πάγκο γιατί έτσι κρίνει ο προπονητής του (Μαρτίνς). Με βάση τα χαρκτηριστικά της δικής του ομάδας αλλά προφανώς και του αντιπάλου. Τόσο απλά, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο. Όταν βέβαια μιλάμε για πλάνο και όχι για... αεροπλάνο!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags