Facebook Pixel ΑΕΚ - Πέτρος Μάνταλος: Την ΑΕΚ (και τον Μάνταλο), θα τους σέβεστε - Σπουδαίος προπονητής και επτά παίκτες... κλάσης!
| 2021-05-10 13:59:00

Την ΑΕΚ (και τον Μάνταλο), θα τους σέβεστε - Φέρνει σπουδαίο προπονητή και επτά παίκτες... κλάσης!

Sportdog Team
Την ΑΕΚ (και τον Μάνταλο), θα τους σέβεστε - Φέρνει σπουδαίο προπονητή και επτά παίκτες... κλάσης!

Ο ευρωπαϊκός αέρας και η επόμενη μέρα της Ένωσης με αλλαγές σε ρόστερ και τεχνικό επιτελείο. Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για την σεζόν που έκλεισε και αυτή που έρχεται, αλλά και για τον αρχηγό μιας ομάδας που έρχεται από συνεχόμενες αποτυχίες, αλλά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με μίσος και εχθρικότητα.

ΑΕΚ - Πέτρος Μάνταλος: Είναι γεγονός, πως όσα συνέβησαν στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι της Λεωφόρου, αποτελούσαν μία έκπληξη για τους περισσότερους. Ευχάριστη έκπληξη. Και δεν έχουμε πολλές τέτοιες το τελευταίο διάστημα. Η φετινή ΑΕΚ μας συνήθισε σε αρνητικές εκπλήξεις, άρα η εικόνα μιας ομάδας που «έτρωγε» τον αντίπαλο στη μεσαία γραμμή, έβγαζε επιθέσεις και κρατούσε καλά στην άμυνα, κόντρα στην δεδομένη πίεση του γηπεδούχου, αλλά και το σπρώξιμο από τη διαιτησία, ήταν άκρως σημαντικά και ευχάριστα νέα.

Ηδη, από νωρίς, στην επόμενη μέρα της νίκης της ΑΕΚ στη Λεωφόρο, άρχισαν να βγαίνουν μικρές ιστορίες που δείχνουν την αυταπάρνηση και τη σκέψη, με την οποία πήγαν οι περισσότεροι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι αυτό που τους άγγιξε και κατάλαβαν, ότι έπρεπε να βάλουν ένα τέρμα σε αυτή την κάκιστη παράδοση που δημιουργούσαν στα ντέρμπι. Αυτό που ξέρω, αυτό που είδα, είναι πως η ΑΕΚ αξίζει το σεβασμό όλων μας.

Αρκεί να συνειδητοποιήσει κάποιος, πως η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που ακόμα και στη χειρότερη σεζόν της, σε μία χρονιά που έχασε ακόμα και οπτική επαφή με την κορυφή του πρωταθλήματος, που έμεινε εκτός κυπέλλου, που έκανε κακή πορεία στην στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταφέρει τουλάχιστον το μίνιμουμ των στόχων της. Η ΑΕΚ πέτυχε να είναι παρούσα δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν στα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Μικρός στόχος, αλλά σημαντικός για την ισορροπία και την ηρεμία, με την οποία μπορεί να πορευτεί η ομάδα στην επόμενη μέρα της. Επί μήνες και όχι άδικα, υπάρχει πάρα πολύ σκληρή κριτική για την ΑΕΚ και τους παίκτες της. Είναι αλήθεια βέβαια επίσης, ότι γράφονται και λέγονται τέρατα κατά καιρούς. Πράγματα που πολλές φορές υπερβαίνουν κάθε λογική και μεταφέρουν την ένταση που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου, έπειτα από την πορεία της ομάδας.

Η ΑΕΚ αξίζει το σεβασμό όλων. Καταφέρνει ακόμα και στα χειρότερά της να στέκεται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Καταφέρνει να μείνει όρθια σε μία μικρή διαδικασία, όπως είναι αυτή των play off όπου δέχτηκε συγκλονιστικά χτυπήματα. Καταφέρνει να μείνει όρθια έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχόμενα προβλήματα και τεράστιες απουσίες. Αυτή η ομάδα είναι μεγάλη πολύ μεγάλη και πρώτα από όλους πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε εμείς που βρισκόμαστε γύρω από αυτήν και συζητάμε γι’ αυτήν καθημερινά. Να καταλάβουμε πιο είναι το μέγεθος της ΑΕΚ και να της δείξουμε το μέγιστο σεβασμό.

Νομίζω, δεν θα διαφωνήσει κάποιος πως αυτός που έχει δεχθεί την πιο σκληρή κριτική είναι ο Μάνταλος. Δεν θα σταθώ τόσο στο ότι κατάφερε και μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, ενώ μέχρι και δύο μέρες πριν δεν μπορούσε καν να μπει για τρέξιμο στο γήπεδο. Δεν θα σταθώ τόσο στο ότι έκανε εξαιρετικό παιχνίδι και σκόραρε οδηγώντας την ΑΕΚ στην Ευρώπη. Θα σταθώ σε όσα είπε μετά που δείχνουν, πως αυτός ο παίκτης αποτελεί πλέον ένα κομμάτι της ΑΕΚ.

Πολλοί στάθηκαν στις ατάκες του για τον Χιμένεθ, σε όσα είπε για το συμβόλαιο του, αλλά ο Μάνταλος είπε κάτι πιο σημαντικό για εμένα. Ηθελε να τελειώσει η σεζόν, ήθελε τουλάχιστον να μην έρθουν τα χειρότερα για να ζητήσει εκ μέρους όλης της ομάδας ένα τεράστιο συγγνώμη από τον κόσμο για τις πίκρες που έδωσαν φέτος. Δεν το θυμάμαι και πάρα πολλές φορές να έχει συμβεί στο παρελθόν. Δεν το θυμάμαι πολύ να έχουν τον ανδρισμό να βγαίνουν μπροστά στην πιο δύσκολη στιγμή και να ζητούν συγγνώμη, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης.

Ο Μάνταλος δεν κρύβεται. Δεν ψάχνει να βελτιώσει τους ατομικούς αριθμούς του προκειμένου να γίνει αρεστός στον κόσμο. Είναι κομμάτι της ομάδας. Γίνεται εργαλείο της ομάδας και παίζει όπου χρειαστεί: πίσω από τον επιθετικό, στη μεσαία γραμμή, δίπλα στον αμυντικό χαφ, στα αριστερά, στα δεξιά. Οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει αν είχε πάει στο εξωτερικό.

Αλλά αυτό που μπορώ να ξέρω είναι πως ο Μάνταλος αξίζει το σεβασμό μας. Αξίζει από όλους να στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι του και να ξέρουμε πως όταν μιλά, είναι ένα παιδί που αυτή τη στιγμή εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή την ΑΕΚ. Και νομίζω πως το έδειξε ξεκάθαρα χθες με την κίνηση του να πανηγυρίσει δείχνοντας το σήμα της Ενωσης. Στην ΑΕΚ πολλές φορές χρειάζεται να συζητάμε για τα αυτονόητα αλλά ας το κάνουμε και αυτό μέσα στα τόσα παλαβά που έχουν γίνει.

Ο Μάνταλος πολλές φορές βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα. Είναι ο αρχηγός μιας ομάδας που έρχεται από συνεχόμενες αποτυχίες, αλλά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με μίσος και εχθρικότητα. Η ιστορία της ΑΕΚ είναι γεμάτη από κορυφαίους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους δεν μπορεί να συγκριθεί κανείς από τη σύγχρονη εποχή, που κατά περιόδους δεν μπορούσαν να σηκώσουν όλη την ομάδα στις πλάτες τους.

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και ένας μόνο, όσο μεγάλος και αν είναι, δεν μπορεί να κάνει μόνος του τη διαφορά. Ο Μαύρος, ήταν επί χρόνια αρχηγός και ηγέτης της ΑΕΚ, αλλά έζησε σχεδόν όλη την πέτρινη περίοδο. Ο Μανωλάς ήταν επί χρόνια στυλοβάτης «κιτρινόμαυρης» άμυνας, αλλά έφτασε σε ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία για να μπορέσει να δημιουργηθεί μία κανονική ομάδα με εξαιρετικό προπονητή και ισχυρή διοίκηση που μπόρεσε να κατακτήσει πρωταθλήματα και χάρισε τίτλους και επιτυχίες.

Κάθε νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού φέρνει χαμόγελα. Ακόμα και αν είναι τυπικής διαδικασίας, δεν μπορεί να στερήσει κάνεις το δικαίωμα από κανέναν να πανηγυρίσει μία νίκη επί του Παναθηναϊκού. Ειδικά όταν έχουν προηγηθεί τόσες πολλές αποτυχίες στη σεζόν που τώρα ολοκληρώνεται. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να παίρνει νίκες κόντρα στους παραδοσιακούς αντιπάλους της.

Οταν κρίνεις τη νίκη και την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή συζητάς για το παιχνίδι και μόνο. Δεν κάνεις απολογισμό της σεζόν, δεν ωραιοποιείς την πραγματικότητα, δεν προσπαθείς να δείξεις πως με μιας λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Η ΑΕΚ έχει συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να ξεπεράσει προκειμένου να γίνει πραγματικά άμεσα μία κανονική ομάδα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να επενδύσει σε έναν πολύ σπουδαίο προπονητή που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και θα βάλει τη δική του σφραγίδα γύρω από την ομάδα.

Πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 6-7 ποδοσφαιριστές μεγάλης ποιότητας και προσωπικότητας που θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το υλικό της ομάδας και να συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους. Δεν θεωρώ πως η ΑΕΚ έχει υλικό για πέταμα, αλλά θεωρώ πως έχει υλικό που «κακοποιήθηκε» ποδοσφαιρικά από τους δύο προπονητές που υπήρχαν την τρέχουσα περίοδο. Πώς χάθηκε μέσα στον κυκεώνα των ατελείωτων προβλημάτων, τα οποία προέκυπταν και πλέον πήγαινε να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Τώρα που επιτεύχθηκε ο στόχος της παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ΑΕΚ δεν πρέπει να χάσει ούτε μέρα. Εχει δυόμισι μήνες μέχρι τη σέντρα του πρώτου ματς της ερχόμενης σεζόν που είναι στις 22 Ιουλίου. Εκεί η ΑΕΚ πρέπει να είναι έτοιμη κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις βασικές τις κινήσεις, πρέπει να έχει σχηματοποιήσει την ομάδα, με την οποία θα πορευθεί και στη συνέχεια, ανάλογα και με όσα προκύπτουν και τις ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται στην αγορά, να κάνει 1-2 συμπληρωματικές κινήσεις που θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν να γίνει ακόμα πιο δυνατή.

Αυτά δεν αναιρούνται επειδή η ΑΕΚ νίκησε στη Λεωφόρο, ούτε κρύβει κανείς κάτω από κάποιο χαλάκι προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Μην αυτομαστιγωνόμαστε, μην μπαίνουμε σε διαδικασίες οι οποίες δεν είναι λογικές. Μην ποινικοποιούμε, όμως και το χαμόγελο που φέρνει μία νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μη χανόμαστε μέσα στο πλαίσιο των τόσων προβλημάτων και στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα να χαρεί.

Η ΑΕΚ έτσι πρέπει να πορευτεί για την επόμενη μέρα. Πρέπει να ενισχύσει την ομάδα. Εχει την ισχυρή διοίκηση, πρέπει να βρει τον ικανό προπονητή και πρέπει να ενισχύσει την ομάδα με παίκτες ποιότητας που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τους καλούς ποδοσφαιριστές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ήδη στο δυναμικό της.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τρέλες" Μπόλονι - Αλλαγή ο καλύτερος χαφ για να παίξει ο μπαταρισμένος - Άρπαξε το δώρο ο Χιμένεθ


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags