Facebook Pixel Euro 2020 - Κρίστιαν Έρικσεν: Ανάσταση με... ανάταξη! Ο από μηχανής Θεός στην τραγωδία του Έρικσεν
| 2021-06-13 17:17:00

Ανάσταση με... ανάταξη! Ο από μηχανής Θεός στην τραγωδία του Έρικσεν

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ανάσταση με... ανάταξη! Ο από μηχανής Θεός στην τραγωδία του Έρικσεν

Η μάχη με τον Χάρο σε μία ανθρώπινη τραγωδία σε εξέλιξη. Οι κινήσεις που γλίτωσαν τον Δανό ποδοσφαιριστή. Τί λένε οι διασώστες για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές. Μπορούμε όλοι να σώσουμε μια ζωή.

Euro 2020 - Κρίστιαν Έρικσεν: Η ιστορία του Κρίστιαν Έρικσεν συγκλόνισε όλον τον κόσμο! Η στιγμή της κατάρρευσής του στο Δανία-Φινλανδία, στο εναρκτήριο παιχνίδι του 2ου ομίλου του Euro 2020, έμελλε να χαραχτεί βαθιά στο θυμικό των ποδοσφαιρόφιλων, οι οποίοι έβλεπαν μπροστά στις οθόνες τους μία ανθρώπινη, στην κυριολεξία, τραγωδία να εκτυλίσσεται.

Ο αρχηγός της Δανίας, Σιμόν Κάιερ, διακτινίστηκε για να βρεθεί κοντά στον συμπαίκτη του στην εθνική και αντίπαλό του στο ιταλικό πρωτάθλημα και προσπαθεί να του επαναφέρει τη γλώσσα, έχοντας στο μυαλό του, ότι μπορεί να του έχει γυρίσει, μία κίνηση που στα ΜΜΕ μεταφέρθηκε ως σωτήρια. Τα ιατρικά τιμ σπεύδουν στο σημείο μαζί και οι διασώστες των πρώτων βοηθειών. Ο κόσμος στις κερκίδες και μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες έχει παγώσει. Βλέπει φιγούρες ποδοσφαιριστών να κλαίνε.

Οι στιγμές είναι ανατριχιαστικές. Κανείς δεν γνωρίζει τί έχει συμβεί! Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει, πως κατά την προσπάθειά του να κοντρολάρει τη μπάλα μετά από πλάγιο, ο παίκτης χάνει τις αισθήσεις του και σωριάζεται στο χορτάρι.

Ο γιατρός της Δανίας δήλωσε ότι ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ είχε αισθήσεις και ανέπνεε, όταν έφτασαν στο μέρος του. Αλλά σε κλάσματα δευτερολέπτου άλλαξαν και ξεκίνησε η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.) στον ποδοσφαιριστή, αλλά και η χρήση απινιδωτή.

Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης περικυκλώνουν τον συμπαίκτη τους που εκείνη την ώρα πάλευε με τον Χάρο, δημιουργώντας ένα ανθρώπινο τείχος προστασίας από τα βλέμματα.

Ο παίκτης ακολούθως μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο, αφού το ματς διακόπτεται και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Λίγο αργότερα, οι φωτογραφίες που διαρρέουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έρχονται σαν οιωνός καλών ειδήσεων.

Αυτά έφτασαν δια στόματος του πατέρα του. Ο ατζέντης του Δανού ποδοσφαιριστή, Μάρτιν Σουτς, επικοινώνησε με τον γονέα του Έρικσεν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε από το νοσοκομείο ότι ο παίκτης βρίσκεται εκτός κινδύνου και επικοινωνεί με τους οικείους του.

Τέλος καλό, όλα καλά. Πήγε η ψυχή μας στη θέση της. Και αν εμείς ως θεατές ζήσαμε μία τραγωδία να εκτυλίσσεται live, ζωντανά στις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών ή των smartphones. Τί να πούνε και οι παίκτες της Δανίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι μετά το σοκ κλήθηκαν να παίξουν μπάλα, με την ομάδα του Έρικσεν εμφανώς επηρεασμένη από την περιπέτεια υγείας του παίκτη της Ίντερ, να γνωρίζει την ήττα με 1-0.

Το μεγαλύτερο διδακτικό μήνυμα αυτής της ιστορίας είναι, ότι την εποχή που βαλλόμαστε από εικόνες βίας, κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων, πολέμων, αιματοχυσιών και εθνοκαθάρσεων (στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως, λέει ένα τραγούδι), έρχεται ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, για να δείξει πόσο μεγάλη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή.

Γι'αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να εντοπίσουμε τον από μηχανής θεό αυτής της ιστορίας και να αναδείξουμε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους μας και αφορά τις πρώτες βοήθειες.

Έμπειροι διασώστες υποστηρίζουν, ότι ο παίκτης από την πρώτη στιγμή φαίνεται, ότι βρίσκεται σε ανακοπή από ισχαιμικό επεισόδιο. Οι πρώτοι που φτάνουν στο σημείο είναι φυσιοθεραπευτές και όχι οι γιατροί. Αν προσέξατε του έβαλαν πάγο στον αυχένα, γιατί είχαν την υποψία επιληπτικής κρίσης.

Με το που έφτασαν οι πρώτες βοήθειες, ο ένας κρατούσε απινιδωτή. Τον γύρισαν αμέσως ανάσκελα και άρχισαν να του κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), η οποία ήταν και η σωτήρια κίνηση προκειμένου να αιματωθεί ο εγκέφαλος. Γιατί αναγνώρισαν αμέσως το περιστατικό, ότι ο άνθρωπος ήταν σε ανακοπή.

Πως το αναγνώρισαν; Κάποια στιγμή φαίνεται να του παρέχουν ρεύμα. Ο Έρικσεν δεν είχε ρυθμό. Ο αυτόματος απεινιδωτής δεν δίνει ρεύμα αν δεν ανιχνεύσει απινιδώσιμο ρυθμό, ο οποίος είναι είτε κοιλιακή ταχυκαρδία είτε κοιλιακή μαρμαρυγή ή ανακοπή. Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν τα εντοπίσει, δεν ενεργοποιείται το μηχάνημα!!!

Υπάρχει και μία άποψη που υποστηρίζει, ότι πιθανότατα, ο Έρικσεν είχε κοιλιακή μαρμαρυγή, γιατί οι διασώστες δεν έδωσαν πολλές απινιδώσεις για να τον επαναφέρουν.

Με τη χρήση του απινιδωτή ο ρυθμός εναπέρχεται. Και φυσικά σώζεται η ζωή.

Διασώστες πολλές φορές επισημαίνουν, ότι όλα τα γήπεδα, όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στην εξέδρα, πρέπει να γεμίσουν με αυτόματους απινιδωτές και φυσικά εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως τονίστηκε παραπάνω όμως, οι πρώτες βοήθειες και η διάσωση μιας ζωής αφορά όλους μας! Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει και πιστοποιεί πολύ κόσμο στην ΚΑΡ.Π.Α. και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται παντού, ειδικά όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος, όπως τα γήπεδα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το παιχνίδι ΑΕΚ-Ιωνικός στις 8 Μαΐου 2005. Επρόκειτο για τη γνωστή κομβική αναμέτρηση της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, στην οποία η Ένωση ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Νατσούρα και έχασε το πρωτάθλημα.

Σε εκείνο το ματς, σημειώθηκαν περιπτώσεις τριών οπαδών που υπέστησαν ανακοπή. Οι άνθρωποι ανατάχθηκαν με απινιδωτές. Σώθηκαν χάρη στην έγκυρη παρέμβαση των διασωστών της ΑΕΚ και τη χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων του ΕΚΑΒ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκείνη την εποχή έγιναν ευρέως γνωστοί οι απινιδωτές στην Ελλάδα εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Αυτό μηχάνημα ήταν σαν να το έστειλε ο θεός. Παλεύαμε με τα χέρια. Ανατάχθηκαν πολλές ζωές από αυτό το μηχάνημα...», αναφέρουν διασώστες.

Οπότε με αφορμή τη συγκλονιστική ιστορία του Κρίστιαν Έρικσεν, είναι μία καλή ευκαιρία για να περάσουμε το μήνυμα της εκπαίδευσης των πολιτών πάνω στο θέμα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Υπάρχουν προγράμματα, όπως το Kids Saves Lives, που εκπαιδεύουν ακόμα και μαθητών σε σχολεία στην επανεκκίνηση καρδιάς. Πρώτα απ' όλα όμως τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει αναγνώριση περιστατικού! Γιατί

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags