Facebook Pixel ΑΕΚ - Ματίας Αλμέιδα: Να βγει αληθινή η προφητεία Αλμέιδα! Η μεγάλη ατάκα για Τίγρη - "Είναι τρελός ο μοναχός"
Ποδόσφαιρο
| 2022-07-04 14:07:00

Να βγει αληθινή η "προφητεία" Αλμέιδα! Η μεγάλη ατάκα για Τίγρη - "Είναι τρελός ο μοναχός"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Να βγει αληθινή η "προφητεία" Αλμέιδα! Η μεγάλη ατάκα για Τίγρη - "Είναι τρελός ο μοναχός"

Ποιό στοιχείο έχει κερδίσει ήδη ο Αργεντινός τεχνικός. Τί απάντησε στο Sportdog και ποιά στοιχεία θέλει να δώσει στην Ένωση που έλειπαν.

ΑΕΚ: Την Κυριακή (3/7/2022) παρουσιάστηκε ο Ματίας Αλμέιδα! Ο προπονητής της ΑΕΚ είχε την πρώτη ευκαιρία να τα πει με τους εκπροσώπους του Τύπου και να γνωριστεί με τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη να μεταφέρουν στον κόσμο το κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ. Εκτός από το γεγονός, ότι λίγο νωρίτερα είχε γίνει η πρώτη συγκέντρωση της ομάδας για τη νέα σεζόν, αυτήν που θα τη βρει, πίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από σχεδόν 20 χρόνια, η συνέντευξη Τύπου του Αργεντινού τεχνικού είχε ξεχωριστή σημασία.

Πρώτον γιατί πρόκειται για μία προσωπικότητα με πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, με τις φανέλες των Ρίβερ Πλέιτ, Σεβίλλη, Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ, Μπρέσια και άλλων ομάδων και έχοντας βασικό ρόλο στην Εθνική Αργεντινής. Ως προπονητής η πρώτη του δουλειά ήταν στην αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ, την οποία και ανέβασε τη σεζόν 2011-2012 από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, κερδίζοντας το πρωτάθλημα στην Primera B Nacional, έναν τίτλο που σήκωσε και με τη Μπάνφιλντ. Άφησε παράλληλα το αποτύπωμά του στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα και πριν έρθει στην ΑΕΚ, είχε μία τριετία στο MLS με τους Σαν Χοσέ Έρθκουέικς.

Και δεύτερον γιατί ήρθε σε μία περίοδο, στην οποία η ΑΕΚ προέρχεται από μία καταστροφική σεζόν και μεγάλη εσωστρέφεια, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018. Η θέση του προπονητή φαντάζει σαν ηλεκτρική καρέκλα.

Όλα αυτά τα χρόνια, λάθη δεδομένα έγιναν στον σχεδιασμό. Η Ένωση όμως δεν στερήθηκε ποιότητας. Ειδικά την περασμένη σεζόν. Οπότε το μεγάλο ερώτημα που αιωρείτο στον κιτρινόμαυρο οργανισμό, είναι «τί φταίει;».

Εν τέλει στη συνέντευξη Τύπου, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη και το βάρος να χτίσει την ΑΕΚ, να την ξαναφέρει στον δρόμο των επιτυχιών (η ομάδα είναι μεγάλη ως όνομα, αλλά τα τελευταία χρόνια μόνο οι φανέλες θύμιζαν ΑΕΚ) και να γράψει ιστορία, όπως ο ίδιος είπε, έδωσε και την απάντηση.

Όχι. Δεν ρωτήθηκε ο Αλμέιδα «τί έφταιξε». Αλλά οι 4 πυλώνες πάνω στους οποίους θέλει να χτίσει τη δική του ΑΕΚ είναι στοιχεία, τα οποία δεν είχαν οι ομάδες των τελευταίων ετών. Στερήθηκαν δηλαδή αγάπης, πάθους, αυτοθυσίας και ένωσης. Την τελευταία λέξη «ένωση» την κρατάμε! Γιατί είναι το μεσαίο γράμμα της ΑΕΚ και επειδή σε αυτήν στάθηκε και ο «Πελάδο». Ο συνειρμός της σκέψης του κρύβει θαρρώ και αυτόν τον συμβολισμό.

Από αυτές τις τέσσερις λέξεις, ο Αλμέιδα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, απέδειξε, ότι το ένα στοιχείο το έχει κατακτήσει ήδη! Πρόκειται για την αυτοθυσία. Όταν σε πληροφορεί, ότι ο καλός του συνεργάτης και εξίσου μεγάλη μορφή του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, Κάρλος Ρόα έχασε τη μητέρα του και είναι εδώ, εκτός από συλλυπητήρια για την απώλειά του, δεν μπορείς να μην υποκλιθείς στο μεγαλείο της ψυχής του. Στη ζωή του, νίκησε προσωπικούς του δαίμονες, σοβαρά προβλήματα υγείας και αντί τώρα να φύγει, να πενθήσει στην πατρίδα του, είναι εδώ. Στην ΑΕΚ. Για να νικήσει. Είναι τρελός ο... μοναχός. 

Τα άλλα τρία στοιχεία είναι προϊόντα δουλειάς! Θα γαλουχηθούν μαζί με τη δουλειά του Αλμέιδα και των παικτών. Ο ίδιος ανέφερε, ότι του αρέσει να δουλεύει. Ο ενθουσιασμός του για αυτήν τη νέα σελίδα είναι εμφανής. Έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και ένα μήνα. Ήθελε να μάθει την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας, προσπάθησε να μπει στην ιστορία του κλαμπ, τον τρόπο που ιδρύθηκε, το πάθος του κόσμου που υποστηρίζει την ομάδα. Αν σας κάνουν λόγια του αέρα όλα αυτά ή σας θυμίζουν ανάλογες δηλώσεις από προπονητές του παρελθόντος, να ενημερώσουμε, ότι ο Αλμέιδα ήταν ξεκάθαρος. «Η απόφαση για να δεχθώ την πρόταση έχει να κάνει καθαρά με το αθλητικό κομμάτι», είπε, μία φράση που αν θέλουμε να το αποκρυπτογραφήσουμε, σημαίνει, ότι ωραίος ο ρομαντισμός, αλλά ο προπονητής κρίνεται για αυτά που φαίνονται μέσα στο γήπεδο.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα του Αλμέιδα, για την απόκτηση της αγάπης, του πάθους και της ένωσης, των τριών στοιχείων που μαζί με την αυτοθυσία θα εκπροσωπούν τη δική του ΑΕΚ που θέλει να χτίσει, χρειάζονται δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες.

Ο ένας είναι η ευτυχία! Θέλει οι παίκτες να ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο και να ευχαριστούν τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο και πληρώνει ακριβά το εισιτήριο μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες για να τους δει. Όταν ευχαριστιέσαι αυτό που κάνεις το αγαπάς και παθιάζεσαι για αυτό.

Ο δεύτερος παράγων είναι η οικογένεια. Το προπονητικό τιμ είναι ήδη οικογένεια, όπως είπε ο Αλμέιδα. Όπου πάει γίνεται μετακίνηση των οικογενειών των συνεργατών του. Αυτό το κλίμα απομένει να το περάσει και στην ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί και η ένωση.

Ήδη έχουν γίνει αρκετές κινήσεις στο εσωτερικό της ομάδας με πολλές αλλαγές, σοκαριστικές, που σκοπό είχαν την αφύπνιση του οργανισμού. Από εδώ και πέρα η διύλιση του έμψυχου δυναμικού προκειμένου να αποκτήσει η ομάδα αυτά τα 4 στοιχεία είναι αναγκαία. Δεν γίνεται να πορευτεί η ομάδα με ποδοσφαιριστές που δεν δουλεύουν για το σύνολο.

Το Sportdog έθεσε ένα ερώτημα στον προπονητή της ΑΕΚ! Του ζήτησε να δώσει τη συνταγή που εφάρμοζε στις ομάδες που κοούτσαρε, στις οποίες οι παίκτες έπαιζαν όλοι για έναν και ένας για όλους, αλλά και όλοι μαζί για εκείνον. «Οι παίκτες παίζουν για τους ίδιους. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί μια συνάντηση με όλο το σταφ στο προπονητικό. Αυτό που τους είπα είναι ότι όλοι που συμμετέχουν σε μια ομάδα, όλοι πατάμε στην ίδια γη. Προσπαθώ πάντα να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω πως είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια τα πράγματα. Από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Λέω στους παίκτες αυτό που σκέφτομαι. Θέλω οι παίκτες να είναι χαρούμενοι που παίζουν, να μπορούν να διασκεδάζουν τον κόσμο που έρχεται να τους δει και όλο αυτό να δημιουργεί ένα σύνολο», ήταν η απάντησή του.

Είναι σημαντικό επίσης, ότι ο Αλμέιδα δεν έδωσε υποσχέσεις και επέμεινε στον παράγοντα «δουλειά». «Εμείς είμαστε εργατικοί. Δεν κινούμαστε με βάση τα χρήματα αλλά με βάση τη δόξα». Κράτησε ήπιους τόνους, εντυπωσιάζοντας όμως με ατάκες που αφορούσαν την ποδοσφαιρική του παιδεία, όπως η σχέση του με τον Μαραντόνα και η δήλωση του αείμνηστου Ντιέγκο που ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση περί πίεσης. «Πίεση έχει ο πατέρας που δεν έχει να δώσει ένα πιάτο φαγητό στο παιδί του», είπε.

Εξόρκισε και το παρελθόν με τίμια στάση. «Δεν ήμουν εδώ οπότε θα ήθελα να σεβαστώ τους ανθρώπους που ήταν πριν εδώ», απάντησε σε ερώτηση για τις πρώτες σκέψεις που έκανε βλέποντας την ΑΕΚ στα τελευταία ματς της σεζόν. Είναι θετικό επίσης το γεγονός, ότι θεωρεί την ΑΕΚ Β' ίδια ομάδα και ο ίδιος δήλωσε πως έχει βοηθήσει νεαρούς παίκτες να ανοιχτούν στην καριέρα τους.

Η μεγαλύτερη ατάκα του Αλμέιδα, χωρίς αμφισβήτηση, αποτελεί αυτή για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και ευχή πολλών οπαδών της ΑΕΚ, ιδιαίτερα αυτών που ασπάζονται την αργεντίνικη ποδοσφαιρική κουλτούρα. «Μετά αυτό που μένει είναι να μπορέσει να αποδώσει η ομάδα και να πείσω τον πρόεδρο να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο». Μακάρι να επαληθευτεί η προφητεία. Ο ηγέτης της Ένωσης έχει αποδείξει πως τιμά όσους ματώνουν για την ομάδα με τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Μάνταλου που είχε ανανέωση συμβολαίου μετά από δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Αν κρίνουμε από την αυτοθυσία που έδειξε το τιμ Αλμέιδα με το παράδειγμα του Ρόα, τότε μπορούμε να πούμε, ότι η «νέα εποχή» στην ΑΕΚ έχει αρχίζει να βαδίζει στον σωστό δρόμο.

Μέχρι τη δικαίωση όμως, το ταξίδι θα είναι μακρύ και οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Κάθε νέα επιλογή χρειάζεται και στήριξη, όχι μόνο από τη διοίκηση αλλά και από τον κόσμο. Ο Αλμέιδα ξεκαθάρισε, ότι δεν είναι μάγος και πως δεν ανακάλυψε το ποδόσφαιρο. Θεωρεί όμως ότι αν φτιάξει ένα σύνολο που ευχαριστιέται να παίζει, τότε θα έρθουν οι επιτυχίες.  Πρέπει όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ να τον βοηθήσει για να πετύχει. Με στήριξη, χωρίς τοξική κριτική και αληθινή αγάπη για την ομάδα. Να είναι κοντά της «σε χιόνια, πέτρες και καταιγίδες, πάντα να είναι μπροστά», όπως τραγουδούν οι οργανωμένοι. Οι ζέστες δεν αποτελούν «ακραίες συνθήκες» στο οπαδικό λεξιλόγιο του Ενωσίτη. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags