Facebook Pixel Τα αστέρια που έραψαν φτερά
| 2022-09-11 08:17:00

Τα αστέρια που έραψαν φτερά

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Τα αστέρια που έραψαν φτερά

Αναλογιστείτε πόσο δύσκολη είναι (και ήταν) η ζωή για τα άτομα με αναπηρία σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου ο μισός πληθυσμός ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σιέρα Λεόνε. Που θα πει «Οροσειρά των Λιονταριών» στα ????????Πορτογαλικά. Η πλειονότητα των εξαγωγών της χώρας (που στηρίζουν την οικονομία) είναι τα πασίγνωστα της διαμάντια.

Δώρο άδωρο όμως για τους κατοίκους της, οι οποίοι ιώνουν μία τεράστια κοινωνική ανισότητα, που αποτυπώνεται καθοριστικά στη ζωή του λαού που υποφέρει από την ανυπαρξία εισοδήματος.Αναφερθήκαμε αρκετές φορές στην Top 3άδα (????????Μπουρουντί, Νότιο Σουδάν,???????? Σομαλία????????)... ε η Σιέρα Λεόνε είναι κάπου εκεί, πίσω από Μοζαμβίκη???????? και Μαδαγασκάρη.????????

Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί που άφησε πίσω του ο εμφύλιος πόλεμος του 1991-2002, ανάγκασε τους ????????Βρετανούς (άφησαν πίσω τους και πάλι καμένη γη το 1961) στην αφόπλιση 17 χιλιάδων ανταρτών. Απλά, αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.

Το ποδόσφαιρο όμως έδωσε ζωή για άλλη μια φορά σε ένα μέρος του πλανήτη γη που τα προβλήματα έμοιαζαν ανυπέρβλητα και αφόρητα. To ντοκιμαντέρ του 2014 (Καναδικής παραγωγής)???????? για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη Σιέρα Λεόνε, που εξιστορεί τη δημιουργία των πτάμενων Αστεριών αποτελεί μία απόλυτα παραστατική απόδειξη. Μιλάει ο Μπόρνορ Καγκμπό (μέλος της) για τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας ακρωτηριασμένων της ????????Σιέρα Λεόνε, στα Παγκόσμια Κύπελλα Βραζιλίας, Ρωσίας και Τουρκίας. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε και ο Νεοζηλανδός???????? φωτογράφος, Τοντ Άντονι, κατακτώντας πολλά διεθνή φωτογραφικά βραβεία. Σε μία εξαιρετική συνέντευξη που παραχώρησε ο ακρωτηριασμένος ποδοσφαιριστής Σέκου Τουράι σε γνωστό γαλλικό μέσο,???????? είπε πως ήταν μόλις 12 ετών όταν αντάρτες επιτέθηκαν στο χωριό του στη βόρεια περιοχή της Τονκολίλι. Οι γιατροί θυσίασαν το πόδι του για να τον σώσουν από τη γάγγραινα. Επίσης ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους συμπαίκτες του έχασαν ένα πόδι ή ένα χέρι κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ άλλοι είχαν ακρωτηριαστεί στο ένα άκρο ως αποτέλεσμα ☣ασθένειας.

Ο ίδιος σήμερα εργάζεται ως ράφτης, σε ένα εργαστήριο στο απέραντο προάστιο της Καμαγιάμα της πρωτεύουσας Φρίταουν και μένει σε μια καλύβα στη πλαγιά του βουνού από τσίγκο και πέτρα. Για να ανέβει εκεί, μεταφέρει το προσθετικό του μέλος σε ένα σακίδιο πλάτης.

Αναλογιστείτε πόσο δύσκολη είναι (και ήταν) η ζωή για τα άτομα με αναπηρία σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου ο μισός πληθυσμός ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ επίσης γαλλικού μέσου, έφερε πρόσφατα στο φως την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν οι κάτοικοι της φτωχής γειτονιάς του Κρού Μπέι, μετά τον πόλεμο στην ????????Ουκρανία, όπου περιφέρονται αδέσποτα γουρούνια και σκυλιά, στους γεμάτους σκουπίδια δρόμους της.

Η απότομη άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα όπως το ρύζι, το μαγειρικό λάδι και τα καύσιμα κατέστησε ακόμα πιο αισθητό το γεγονός, καθώς το 43% των κατοίκων της ????????Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, επιβιώνει πολύ οριακά‼ Νερό και ρεύμα δεν υπάρχει, ενώ οι οικογένειες τρώνε λίγο πριν πάνε για ύπνο το μοναδικό γεύμα τους της μέρας. Κάπου εδώ για όσους δεν το παρακολούθησαν να το συστήσω. «Το παιδί που δάμασε τον άνεμο». Η ταινία περιγράφει παρόμοια σκηνικά. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags