Facebook Pixel Το ποδοσφαιρικό... φρούριο ανάμεσα στις φυλακές και η ελληνική ομάδα που ιδρύθηκε προς τιμήν της ΕΟΚΑ
| 2022-09-19 02:31:00

Το ποδοσφαιρικό... φρούριο ανάμεσα στις φυλακές και η ελληνική ομάδα που ιδρύθηκε προς τιμήν της ΕΟΚΑ

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Το ποδοσφαιρικό... φρούριο ανάμεσα στις φυλακές και η ελληνική ομάδα που ιδρύθηκε προς τιμήν της ΕΟΚΑ

Δημιουργήθηκε 3 χρόνια μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ , που είχε ως στόχο την αυτοδιάθεση του Κυπριακού λαού. Με φυσικό και νομοτελειακό μονοπάτι την ένωση με την Ελλάδα.

Η λέξη Κορυδαλλός στην καθομιλουμένη, αναμφίβολα παραπέμπει στις φυλακές, εξού και το κελί 33 του γνωστού κομματιού.

Αυτή όμως είναι μια διάσταση του Πειραϊκού προαστίου καθώς υπάρχει και η ποδοσφαιρική. Η ποδοσφαιρική που ζει και βασιλεύει σ ένα άλλο φρούριο, σ ένα άλλο οχυρό, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από τις φυλακές.

Ο λόγος για το Δημοτικό γήπεδο Νίκαιας, έδρα της Προοδευτικής. Κτίστηκε το 1939 και απέχει περίπου 2 χλμ από το γήπεδο του Ιωνικού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κορυδαλλός συνορεύει στα νοτιοδυτικά με τη Νίκαια. Ο φοίνικας του Κορυδαλλού, μέτρησε 15 παρουσίες στην Α' Εθνική και αποτελεί τη πιο επιτυχημένη ομάδα του δήμου. Το πλήρες όνομα της ομάδας είναι Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού Πειραιώς.

Οι Βυσσινί επέστρεψαν μετά από 15 χρόνια στη δεύτερη κατηγορία, αφού επικράτησαν στα μπαράζ ανόδου (2021/22) της Παναχαϊκής με 2-1. Τάσος Πάντος, Βαγγέλης Μόρας, Κώστας Φραντζέσκος, Φότο Στρακόσια, Όλεγκ Προτάσοφ, Διονύσης Χιώτης είναι ορισμένα χτυπητά ονόματα που φόρεσαν την φανέλα με τον φοίνικα στο στήθος.

Στον Κορυδαλλό υπάρχει επίσης το Δημοτικό στάδιο.Το γήπεδο άνοιξε τις πύλες του το 1989. Το 2003 προστέθηκε ο συνθετικός χλοοτάπητας και το ταρτάν στίβου. Η χωρητικότητα του φτάνει τους 900 θεατές, ενώ πριν από 4 χρόνια έλαβε χώρα εκτεταμένη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του.

Φιλοξενεί τις ομάδες:

Ερμής

Αετός

Κύπρος

Α.Ε. Θύελλα-Αχιλλέας 

Α.Ο. Κορυδαλλός

Δίας

Αστυπάλαια 

???????? ????????????????????????????????

Ο ΠΟ Κύπρος Κορυδαλλού δημιουργήθηκε 3 χρόνια μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ , που είχε ως στόχο την αυτοδιάθεση του Κυπριακού λαού. Με φυσικό και νομοτελειακό μονοπάτι την ένωση με την Ελλάδα.

Ιδρύθηκε προς τιμήν όλων των ηρώων που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του στέμματος. Δυνάμεις που απαγχόνησαν μέχρι και ένα ταλαντούχο 17χρονο σχολιαρόπαιδο, τον ποδοσφαιριστή και ταλαντούχο συγγραφέα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η Κύπρος Κορυδαλλού εντάχθηκε στα Πειραϊκά πρωταθλήματα την ίδια χρονιά και έχει αγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες. Το 2018 ήταν δευτεραθλήτρια στην πρώτη κατηγορίας της ΕΠΣ Πειραιά, που αποτελεί και την κορυφαία της επίδοση.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags