Facebook Pixel Super League: Πλασματικό το +8 του ΠΑΟ - Βασάνισε τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ, όχι όμως να πανηγυρίζει - Έρχεται σερί ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο
| 2022-11-14 14:43:00

Πλασματικό το +8 του ΠΑΟ - Βασάνισε τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ, όχι όμως να πανηγυρίζει - Έρχεται σερί ΠΑΟΚ

του Ευάγγελου Μίχου
Πλασματικό το +8 του ΠΑΟ - Βασάνισε τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ, όχι όμως να πανηγυρίζει - Έρχεται σερί ΠΑΟΚ

Η πιο ευρωπαϊκή ομάδα της Ελλάδας και τα πέτρινα χρόνια στο Λιμάνι. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για την Ένωση που δεν κατάφερε να κερδίσει στο Γ. Καραϊσκάκης, για τους Πειραιώτες που πρέπει να γίνουν ξανά ομάδα και να εκμεταλλευτούν το ρόστερ τους και για τις μεταγραφές που χρειάζεται το Τριφύλλι για να αντέξει.

Η ΑΕΚ - αγωνιστικά - επιβεβαίωσε περνώντας το κράς τεστ "Καραϊσκάκης", πως είναι η πιο... ευρωπαϊκή και ελκυστική ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα, η οποία  φόβισε και βασάνισε τον Ολυμπιακό που μια εβδομάδα πριν είχε "ισοπεδώσει" τον Παναθηναϊκό. 

Πλασματική η βαθμολογία, με την Ένωση όπως και στην Τρίπολη να πληρώνει την απουσία γκολτζή σέντερ φορ και του... Ελίασον. Με τον Λιβάι φουνταριστό ο Αλμέϊδα κάτι κερδίζει αλλά και κάτι χάνει ενώ με τον Αμραμπατ εξτρεμ χάνει το πλάτος και καθυστερεί την ανάπτυξη αφού είναι για...συγκρουόμενα.

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για ΤΟΥ... ΚΩΛΟΥ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ, γιατί η ΑΕΚ θα πρέπει να σκεφτεί αντί να πανηγυρίζει και να δηλώνει περήφανη για το χθεσινό 0-0, για τον Ολυμπιακό που οι αριθμοί της σεζόν παραπέμπουν σε ..."πέτρινα χρόνια" αλλά δεν θα είναι έτσι στην συνέχεια, για το μεγάλο σερί που έρχεται για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και για το... σύμπαν που συνεχίζει να συνωμοτεί (μέχρι πότε άραγε;) για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς

1. H AEK έκανε ένα σούπερ πρώτο ημίχρονο στο "Καραϊσκάκης", που θα μπορούσε να είχε σκοράρει ακόμη και δυο γκολ! Διάστημα στο οποίο η εικόνα της έμοιαζε με ευρωπαϊκή ομάδα κόντρα σε μια ελληνική (Ολυμπιακό) ενώ η αναμέτρηση δεν θύμιζε... ντέρμπι και δη στο "ερυθρόλευκο" κάστρο...

2. Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο αντέδρασε για ένα 20λεπτο, πέτυχε ένα γκολ κλάσης "γκαλάκτικος" (Χάμες Ροντρίγκες) που σωστά ακυρώθηκε για οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης, αλλά η μεγάλη διακοπή λόγω των καπνογόνων του σταμάτησε τον ρυθμό που είχε βρει, χάθηκαν με την επανέναρξη και όλα τα κουράγια των "ερυθρόλευκων" ενώ μετά το 80' ξέμεινε κι από καύσιμα... με την ΑΕΚ να απειλεί ξανά σοβαρά, αυτή την φορά από "στημένα"...

3. Ήταν ένα ωραίο ντέρμπι, με μεγάλες ευκαιρίες και για τους δυο (περισσότερες βέβαια για τους "κιτρινόμαυρους"), που δικαίως στο τέλος κάθισε στο... "Χ". Γιατί και ο τερματοφύλακας... παίζει (ο Πασχαλάκης ήταν ο MVP του Ολυμπιακού) και στην ΑΕΚ οι ευκαιρίες που δεν μπήκαν γκολ οι περισσότερες ήταν θέμα αστοχίας/ανικανότητας και λιγότερο ...ατυχίας.

4. Μακράν ήταν το καλύτερο παιχνίδι της ΑΕΚ στην έδρα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ έβγαλε μεγαλύτερη προσωπικότητα από τον Ολυμπιακό, είχε σαφώς περισσότερες προσωπικότητες μέσα στο γήπεδο (οι "ερυθρόλευκοι" μόνο τον Χάμες), ήταν πολύ πιο ομάδα/γκρουπ από τον αντίπαλό της, με τρομερή αυτοπεποίθηση και νοοτροπία winners (ενώ τις προηγούμενες σεζόν, στο ίδιο γήπεδο, έμπαιναν σαν "χεσμένοι").

5. O Mίτσελ έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την τωρινή ομάδα του Αλμέιδα. Το επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του μετά το ματς, το έδειξε και στην διάρκεια του ντέρμπι επιλέγοντας να πάει σε ένα συντηρητικό παιχνίδι, δίνοντας μέτρα και μπάλα στην ΑΕΚ. Ο Ισπανός κόουτς λειτούργησε  περισσότερο ρεαλιστικά, γνωρίζοντας πως αυτή η ΑΕΚ δεν ταιριάζει στον τωρινό Ολυμπιακό. Είναι πιο aggressive, πιο ενεργειακή, πιο συνδυαστική, με πιο γρήγορους, πιο τρεχαλατζήδες παίκτες που είναι και μπαλάτοι...

6. Η καλύτερη ομάδα του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα ( από πλευράς ποδοσφαίρου που παίζει) είναι η ΑΕΚ, δεν ήταν όμως και η πιο αποτελεσματική (αυτό είναι... χαρακτηριστικό του Παναθηναϊκού του Γιοβάνοβιτς). Αυτό το 12-1-0 των "πράσινων" είναι εξωπραγματικό και κάπου... παραμόρφωσε την βαθμολογία. Η διαφορά του +8 δεν λέει την αλήθεια (όπως και το +12 από τον Ολυμπιακό).

7.  Ο Ολυμπιακός που σε μια εβδομάδα και με την ίδια ενδεκάδα έπαιξε και με Παναθηναϊκό στην "Λεωφόρο" και με ΑΕΚ στο "Καραϊσκάκης", αποτελεί το  καλύτερο συγκριτικό μέτρο για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος αλλά και την (κάπου) πλασματική βαθμολογία. Έτσι , λοιπόν, ο Ολυμπιακός που δεν φοβήθηκε και σχεδόν ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό (κι ας μην κέρδισε), φοβήθηκε και βασανίστηκε μέσα στο γήπεδό του από την ΑΕΚ του Αλμέιδα.

8. Ο Ολυμπιακός έκλεισε ένα γύρο στο πρωτάθλημα χωρίς νίκη σε ντέρμπι ή με ομάδες της πρώτης 6άδας (έχασε από Άρη/ΠΑΟΚ, έφερε ισοπαλίες με Παναθηναϊκό/ΑΕΚ αλλά και με τον Βόλο). Επίσης, Νοέμβριο μήνα, με το φινάλε του πρώτου γύρου, είναι 4ος και μείον 12 βαθμούς από την κορυφή. Αυτά βέβαια παραπέμπουν στα λεγόμενα... πέτρινα χρόνια του κλαμπ, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Βέβαια ο σημερινός Ολυμπιακός πληρώνει τον καλοκαιρινό ποδοσφαιρικό παραλογισμό που επικράτησε στο κλαμπ αλλά ακόμη και έτσι έχει και το ρόστερ και την ποιότητα και την τεχνογνωσία και την ηγεσία και την οικονομική ευρωστία και τον χρόνο (με την μεγάλη διακοπή λόγω Μουντιαλ) για να το γυρίσει. Όχι για να πάρει το πρωτάθλημα αλλά να ξαναγίνει γκρουπ. Ο στόχος τους από εδώ και πέρα είναι η δουλειά/το "κτίσιμο "με μερικές στοχευμένες μεταγραφικές προσθήκες και να το παλέψει μέχρι τέλους.

9. Στην ΑΕΚ του "Καραϊσκάκης", όπως και σε εκείνη της Τρίπολης, δυο ματς που... πέταξε 4 βαθμους ενώ άξιζε/έπρεπε να κερδίσει και τα δυο, έλειψαν ξεκάθαρα δυο πράγματα: ο γκολτζής σέντερ φορ και ο... Ελίασον! Ο Λιβάι Γκαρσία χθες ήταν σε καλή βραδιά (φάνηκε και όταν τον τράβηξέ στα άκρα ο Αλμέϊδα) αλλά δεν είναι ο κλασικός σκόρερ. Σπατάλησε 3 τετ-α-τετ με κάκιστες εκτελέσεις.

10. Ο κόουτς Ματίας μπορεί να τον καθιέρωσε στην κορυφή της επίθεσης, γνωρίζει όμως, πως με αυτό κάτι κερδίζει αλλά και κάτι χάνει. Κερδίζει  σε ταχύτητα, έκρηξη, αθλητικότητα, κίνηση (ταιριάζει ο Λιβάι ταμαμ στον τρόπο που παίζει η φετινή ΑΕΚ) αλλά χάνει σε γκολ. Έτσι εξηγείται άλλωστε πως η ΑΕΚ που παράγει/δημιουργεί με καταιγιστικό ρυθμό φάσεις/ευκαιρίες έχει 23 γκολ ενώ έπρεπε να έχει πάνω από 30 γκολ!! 

11. Όσον αφορά στην απώλεια Ελίασον, είναι καταλυτικός στο σύστημα του Αλμέϊδα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί απο τον διαφορετικού στυλ κι άναρχο Αμραμπατ. Ο Ελίασον έδινε το πλάτος, έκανε την διαφορά στο 1vs 1, μοίραζε ασίστ, επιτάχυνε το παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Αμραμπατ το ... καθυστερεί, δεν έχει την έκρηξη για να πάει στο 1vs 1, συγκλίνει συνέχεια προς τα μέσα και γουστάρει να πάει στην επαφή με τον αντίπαλο, λές και παίζει... συγκρουόμενα!!

12. Οι αμυντικοί του Ολυμπιακού ατομικά κόντρα στην ΑΕΚ (και με τα όποια λάθη τους) έκαναν την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση. Μαζί με την αστοχία των "κιτρινόμαυρων" αυτό βοήθησε να έρθει μετά από 60 χρόνια το 0-0. Όπως και το ότι ο σούπερ Μοχαμάντι περιόρισε τον Μπιέλ ή ο Χάμες την περισότερη ώρα έμεινε μακριά από την περιοχή του Αθανασιάδη ή ο Χουάνγκ κάπου εγκλωβίστηκε απο τις εντάσεις και την πίεση των μέσων της ΑΕΚ.

13. Όλοι στην ΑΕΚ δηλώνουν περήφανοι για την ... ατρόμητη εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό. Και σχεδόν πανηγυρίζουν γιατί πέρασαν με επιτυχία το "τεστ Καραϊσκάκης" και δεδομένα έβαλαν στο αρχείο το... "καλώς τα παιδιά..." του παρελθόντος!  Υπάρχει βέβαια και η άλλη προσέγγιση που μιλάει για... "του κώλου τα εννιάμερα". Ο Αλμέιδα όντως πήρε μια ΑΕΚ που ήταν... μπουλουκι (κανονικά άλλη λέξη που αρχίζει απο...μπου ταίριαζε αλλά υπάρχει λογοκρισία) και την έκανε ομάδα, σύγχρονη, άκρως ανταγωνιστική/πιεστική, θεαματική, που παίζει για την νίκη, με υψηλή αυτοεκτίμηση και επιθετικότητα. Η ΑΕΚ, λοιπόν, υπήρχαν στιγμές που "έλιωσε" στο χορτάρι τους "ερυθρόλευκους", με κυριαρχικό παιχνίδι, σχεδον 65% κατοχή, διπλάσιες πάσες και διπλάσιες τελικές, με την καλύτερη εμφάνισή της στο Φάληρο τα τελευταία χρόνια, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ να κερδίσει τον (φετινό) προβληματικό Ολυμπιακό. Κι αυτό ακριβώς είναι ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ αντί να πανηγυρίζουν. Συμπληρώνοντας έτσι 16 σερί ματς χωρίς νίκη απέναντι του Ολυμπιακού!!!

14. Στο δια ταύτα: τι περιμένω μετά το Μουντιάλ στο πρωτάθλημα; Έναν Παναθηναϊκό που θα συνεχίζει την βαθμοθηρία, που θα πρέπει να ενισχυθεί μεταγραφικά τον Δεκέμβριο με τουλάχιστον δυο βασικούς παίκτες για να αντέξει το ήδη ξεζουμισμένο "κοντό" ρόστερ του και με μεγάλο στοίχημα αν το... σύμπαν (όλοι και τα πάντα) συνεχίσει να συνωμοτεί προκειμένου να πάρει τον τίτλο. Μια ΑΕΚ που θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να παίζει το πιο ελκυστικό/δημιουργικό/λειτουργικό ποδόσφαιρο. Έναν Ολυμπιακό που θα προοδεύει μέσα από την δουλειά και έναν ΠΑΟΚ - του Λουτσέσκου - που θα κάνει, κλασικά, το μεγάλο σερί του!!


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήτησε 3+2 μεταγραφές ο Μίτσελ - Απόφαση για Βρσάλικο - Επιστροφή Φορτούνη, απάντηση Πασχαλάκη

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags