Η επονομαζόμενη «Goal Line Technology» (GLT) θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας και στη συνέχεια, στη σεζόν 2016-2017, στο Τσάμπιονς Λιγκ, από τη φάση των πλέι οφ και μετά.
Επίσης, η UEFA θα διατηρήσει στις διοργανώσεις της, διασυλλογικές και εθνικών ομάδων, τους επιπρόσθετους βοηθούς. Δηλαδή, τους δύο επιπλέον βοηθούς διαιτητή που τοποθετούνται στη γραμμή του άουτ, δίπλα στο τέρμα και είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν τι συμβαίνει στην «ευαίσθητη» περιοχή του πέναλτι, όπου γίνονται οι περισσότερες φάσεις, που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα του αγώνα.
Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δεν έχει επιλεγεί ακόμα η εταιρεία που θα προμηθεύσει την UEFA με το νέο σύστημα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η «τεχνολογία της γραμμής του γκολ» να υιοθετηθεί από την περίοδο 2017-2018 και στους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ από τη φάση των ομίλων και μετά.
Η απόφαση της UEFA για εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο διαδέχεται αυτή της FIFA, που την εισήγαγε το 2012. Είχε προηγηθεί ένα tweet του τότε προέδρου, Ζεπ Μπλάτερ, με αφορμή τον αγώνα Αγγλίας – Ουκρανίας για το Euro 2012. Σε μια φάση, η μπάλα φάνηκε να περνά τη γραμμή της εστίας των Αγγλων, αλλά το γκολ δεν κατακυρώθηκε.
«Μετά το χθεσινοβραδινό παιχνίδι, η GLT (Goal Line Technology) δεν είναι πια μια εναλλακτική λύση, αλλά αναγκαιότητα» είχε σχολιάσει ο Μπλάτερ.
Η GLT χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων που έγινε στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2012. Στη συνέχεια, στην επόμενη διοργάνωση που έγινε στο Μαρακές, στο κύπελλο συνομοσπονδιών του 2013, στη Βραζιλία και στο Μουντιάλ που έγινε το 2014 στην ίδια χώρα. Πλέον και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η επίτευξη τέρματος δεν θα αποφασίζεται από τον διαιτητή, αλλά θα του γνωστοποιείται από το ρολόι του.
Το σύστημα που χρησιμοποίησε η FIFA στο τελευταίο Μουντιάλ περιλάμβανε 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας, οι οποίες ήταν τοποθετημένες στην οροφή των γηπέδων περιμετρικά εστιάζοντας στα δύο τέρματα. Σε περίπτωση που η μπάλα περνούσε τη γραμμή του τέρματος, η κεντρική μονάδα επεξεργασίας έστελνε αυτόματα ένα κρυπτογραφημένο σήμα στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, υποδεικνύοντας το γκολ μέσω δόνησης και ενός οπτικού σήματος.
Αγνωστες οι προθέσεις
Στην Ελλάδα, η ΕΠΟ, εφαρμόζει περιορισμένα, στους δύο ημιτελικούς αγώνες κυπέλλου και στον τελικό, το σύστημα με τους πρόσθετους βοηθούς διαιτητές, το οποίο -άγνωστο γιατί- δεν επεκτείνει στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον στα ντέρμπι, παρά τις πολύ καλές κριτικές που υπάρχουν από την UEFA.
Η στήριξη του Κολίνα στα νέα δεδομένα
Για τους λόγους που έπρεπε η UEFA να αποφασίσει θετικά για την εισαγωγή της «goal line technology» στις διοργανώσεις της και σχετικά με το τι προηγήθηκε της απόφασης αυτής, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ο επικεφαλής του τμήματος διαιτησίας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και πρώην διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.
«Υπήρξε μια μακρά διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης σχετικά με τεχνολογία της γραμμής του γκολ» υποστήριξε αρχικά και πρόσθεσε: «Για χρόνια, αναλύσαμε εκατοντάδες παιχνίδια και προβήκαμε σε συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια αγώνων. Επειτα από αίτημά μας, το 2012 το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ενέκρινε την εισαγωγή των πρόσθετων βοηθών διαιτητών προκειμένου να βελτιωθεί ο έλεγχος της περιοχής του πέναλτι. Αυτό το σύστημα έχει λειτουργήσει πολύ καλά και έχει ωφελήσει το ποδόσφαιρο. Παράλληλα παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της “goal line technology” και πώς μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την παρουσία των πρόσθετων διαιτητών. Μάλιστα, έχουμε ήδη δει ότι στην Ιταλία (Serie A), οι πρόσθετοι διαιτητές και η τεχνολογία της γραμμής του τέρματος συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία. Ο Μισέλ Πλατινί ήταν ανοιχτός στην ιδέα, αλλά ήθελε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαιτησίας. Θεωρούμε ότι το Euro 2016 είναι μια καλή ευκαιρία για να εισαχθεί η “goal line technology” σ’ ένα μεγάλο τουρνουά».
Στη συνέχεια, ο Κολίνα αναφέρθηκε στον ρόλο των πρόσθετων βοηθών και στην ωφελιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς πλέον το ανθρώπινο μάτι θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες.
Περισσότερη βοήθεια
«Κύριο καθήκον των πρόσθετων βοηθών δεν είναι να ελέγχουν τη γραμμή του τέρματος και να αποφασίζουν αν η μπάλα την έχει περάσει. Αντίθετα, είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή του πέναλτι, βοηθώντας τον πρώτο διαιτητή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αν οι πρόσθετοι βοηθοί είναι επιφορτισμένοι με το να κοιτούν αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος μπορεί να μην αντιληφθούν κάτι που συμβαίνει ταυτόχρονα σε κάποιο άλλο σημείο της περιοχής του πέναλτι και να μην μπορέσουν να βοηθήσουν τον πρώτο διαιτητή να πάρει τη σωστή απόφαση» τόνισε ο κ. Κολίνα και συνέχισε: «Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βοήθειας που αναμένεται να προσφέρουν στον διαιτητή. Με την τεχνολογία της γραμμής, οι πρόσθετοι βοηθοί απελευθερώνονται από αυτό το απαιτητικό έργο, και μπορούν να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στον έλεγχο άλλων συμβάντων στο γήπεδο. Η περιοχή του πέναλτι είναι η πιο κρίσιμη ζώνη του γηπέδου. Οι φάσεις και τα μαρκαρίσματα που γίνονται μέσα σε αυτή έχουν αποφασιστική επιρροή στο αποτέλεσμα των αγώνων. Η πυκνότητα των παικτών, ειδικά σε περιπτώσεις όπως τα φάουλ και τα κόρνερ, τα σπρωξίματα, οι αγκωνιές και οι κλωτσιές, καθιστούν αδύνατο για ένα μόνο ζευγάρι μάτια να αναλάβει τον έλεγχο όλων όσων συμβαίνουν. Η απόφαση για την εισαγωγή πρόσθετων βοηθών έγινε για να υποστηριχθούν οι διαιτητές στον έλεγχο των πιο κρίσιμων φάσεων στην πιο “επικίνδυνη” ζώνη του γηπέδου».
ΠΗΓΗ: Καθημερινή