Facebook Pixel Sportdog.gr | 4 μύθοι που ακούγονται για τις ημέρες αδιαθεσίας των γυναικών
Life
| 2020-12-08 16:02:00

4 μύθοι που ακούγονται για τις ημέρες αδιαθεσίας των γυναικών

Sportdog Team
4 μύθοι που ακούγονται για τις ημέρες αδιαθεσίας των γυναικών

4 μύθοι που ακούγονται για τις ημέρες αδιαθεσίας των γυναικών

Η Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος Έφη Ρομποτή  με περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας έχεi ως μια από τις προτεραιότητες της την σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση των γυναικών για τα γυναικολογικά θέματα. Αυτή την φορά η διακεκριμένη γιατρός αποφάσισε να εξηγήσει όλους τους μύθους που ακούγονται για την γυναικεία περίοδο.

 Οι περισσότερες γυναίκες στην ζωή τους θα έχουν για 35 με 40 χρόνια περίοδο. Ιδανικά ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας είναι 28 μέρες, αλλά βεβαίως θεωρείται φυσιολογική μία περίοδος μεταξύ 24 με 35 ημερών, που διαρκεί από τρεις μέχρι οκτώ  ημέρες.

 Ακόμη όμως και στις μέρες μας υπάρχουν κάποιοι μύθοι που συνοδεύουν την περίοδο και συχνά μπερδεύουν πολλές γυναίκες. Οι κυριότεροι μύθοι είναι οι εξής:

 

1. Το σεξ στην περίοδο είναι ασφαλές

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αποκλείεται να τους συμβεί εγκυμοσύνη στη διάρκεια της περιόδου τους.

Η αλήθεια, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτή.

Η ωορρηξία γίνεται περίπου 14 ημέρες πριν από την περίοδο. Έτσι,για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει κύκλο 24 ημερών θα έχει ωορρηξία περίπου την 10η μέρα του κύκλου της και εάν λάβουμε υπόψιν ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε ημέρες, είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες του κύκλου της θα μπορούσε με ελεύθερη επαφή να συλλάβει.

Επιπλέον, στην διάρκεια της περιόδου, όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς προφυλακτικό είναι πιο συχνές μερικές κολπίτιδες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν και βεβαίως της παρουσίας του αίματος.

Αντίθετα, η σεξουαλική επαφή με προφύλαξη είναι ασφαλής και μπορεί να βελτιώσει τους πόνους της περιόδου καθώς και την διάθεση, στις γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

 

2. Δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο στη διάρκεια της περιόδου

Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι το ντους ή το μπάνιο στη διάρκεια της περιόδου απαγορεύονται γιατί ή θα τους αυξήσει πολύ το αίμα ή θα το σταματήσει.

Είναι αλήθεια ότι το πολύ θερμό νερό θα αυξήσει ίσως την ροή. Αυτή η αύξηση, όμως, θα είναι εντελώς προσωρινή.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές φαίνεται λιγότερο αίμα μετά από ένα μπάνιο, αλλά και αυτό είναι προσωρινό και δεν έχει καμία πρακτική σημασία.

Επομένως, είναι πολύ καλύτερα να πλένεται η γυναίκα στη διάρκεια της περιόδου της, ενώ είναι αρκετά ανθυγιεινό να χρησιμοποιεί μαντηλάκια για να καθαρίζεται, γιατί αλλάζουν την χλωρίδα του κόλπου. Αυτή η αλλαγή την κάνει να είναι πιο επιρρεπής στις κολπίτιδες.

 

3. Η χρήση του ταμπόν

Ένας πρώτος μύθος για το ταμπόν είναι ότι όταν υπάρχει παρθενικός υμένας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί ή δεν μπορεί να εισέλθει στον κόλπο ή θα σπάσει τον υμένα.

Και τα δύο δεν είναι αληθινά.

Το ταμπόν έχει πολύ μικρό μέγεθος και ο υμένας βρίσκεται στην εξωτερική μεριά του κόλπου, στην είσοδο του.

Επομένως, είναι εύκολο για ένα ταμπόν, του οποίου το μέγεθος είναι μικρό και μάλιστα  στη διάρκεια της περιόδου που το αίμα προσφέρει λίπανση να μπει χωρίς να προκαλέσει κανένα τραυματισμό.

Ένας άλλος μύθος για το ταμπόν είναι ότι μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο.

Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του κόλπου δεν είναι μεγάλο.  Είναι περίπου εννιάμιση εκ.

Στην εσωτερική μεριά του κόλπου υπάρχει ο τράχηλος της μήτρας, πέρα από τον οποίο δεν μπορεί να εισχωρήσει το ταμπόν.

Επιπλέον, έχει το κορδονάκι για να βγαίνει, το οποίο μένει στην είσοδο του κόλπου. Άρα, ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που θα μπει το κορδονάκι μέσα στον κόλπο πάλι είναι εύκολο να βρεθεί.

Εάν όμως υπάρξει μεγάλη δυσκολία (πολύ σπάνια) θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στην/στον γιατρό της.

Αυτό που πρέπει κάθε γυναίκα να ξέρει για το ταμπόν είναι ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα εφόσον τηρούμε τους κανόνες της ορθής χρήσης του.

Δηλαδή θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 4-8 ώρες και να μη μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το αίμα, οι ιστοί και τα βακτήρια, μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές φλεγμονές

 

4. Δεν είναι ασφαλές να προκαλούμε αλλαγές στον κύκλο

Μερικές γυναίκες στη διάρκεια ή και αμέσως πριν από την περίοδο τους, έχουν έντονα συμπτώματα, όπως δυσμηνόρροια, ημικρανίες, ναυτία, που επηρεάζουν την κοινωνική τους ζωή και τα καθήκοντά τους.

Επίσης, μερικές φορές, υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις όπως είναι, για παράδειγμα, η ενδομητρίωση ή οι μηνορραγίες.

Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμο από τον γιατρό σε συνεννόηση με τη γυναίκα να μεγαλώσουμε τον κύκλο με αντισυλληπτικά χάπια.

Δηλαδή, να μην αφήσουμε την περίοδο να έρθει για κάποιο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το κανονικό της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλλαγή του κύκλου είναι ασφαλής και δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας, εφόσον, βεβαίως, το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό της, επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αντισυλληπτικό χάπι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site:

https://www.efiroboti.com/

Η Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος Έφη Ρομποτή  μας εξηγεί τους μύθους της περιόδου

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags