Ήταν εικόνα μικρής ομάδας που γνωρίζει ότι ο αντίπαλός της είναι μεγαλύτερος. Η κριτική μεγάλη και μοιρασμένη σε πολλούς τομείς. Οι ίδιοι οι Άγγλοι πάντως, καταλαβαίνουν ότι ένα μείζον ζήτημα είναι η δουλειά στα πιτσιρίκια τους. Όπως και στις περισσότερες χώρες, τα παιδιά στην Αγγλία παίζουν μπάλα με τη νίκη να τους γίνεται αυτοσκοπός από πιεστικούς γονείς και προπονητές χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο.
Τα οκτάχρονα μαθαίνουν το ποδόσφαιρο με λάθος λογική, ενώ είναι περιορισμένη και η εισροή χρημάτων προς τους ερασιτεχνικούς συλλόγους και συγκεκριμένα αυτούς που εστιάζονται στα πιτσιρίκια. Σταδιακά όμως, όπως αναφέρει ο Guardian, η συμπεριφορά της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αρχίζει να μεταβάλλεται και υπάρχει η παραδοχή ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που προπονούνται οι νεαροί ποδοσφαιριστές.
Πριν δύο χρόνια εκδόθηκε από την FA το Future Game, ένας οδηγός για την ανάπτυξη των παιδιών, το οποίο αν και τεχνικά είχε πολλά θετικά, του έλειπε το φιλοσοφικό υπόβαθρο. Το κομμάτι δηλαδή της νοοτροπίας. Ένα χρόνο πριν η Ομοσπονδία θέσπισε τα Βραβεία Νέων και πριν από έξι μήνες, λήφθηκε η έγκριση των προτάσεων για την αναμόρφωση του ποδοσφαίρου σε μικρές ηλικίες. Μέσα σε αυτές, πέραν της σχολής στο St George’s Park, επιφορτισμένη με την ανάδειξη νέων και προοδευτικών προπονητών, είναι η λογική του ποδοσφαίρου σάλας.
To futsal έχει ισπανο-πορτογαλική προέλευση και η ετυμολογία του προέρχεται από τις λέξεις futbol και sala, ποδόσφαιρο και… σάλα. Ιδρύθηκε στην Ουρουγουάη το 1930 και είναι αρκετά διαδεδομένο στη Βραζιλία. Ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς και αρκετοί ποδοσφαιριστές από την Εθνική Ισπανίας που κατέκτησε το Euro έχουν αναφερθεί στην ευεργετική εμπειρία του όταν ήταν μικροί. Oυσιαστικά, πρόκειται για την εκδοχή του γνωστού σε όλου μας 5×5 σε κλειστό χώρο και με συγκεκριμένους κανονισμούς. Η φύση του απαιτεί συνεχή προσήλωση, τεχνική, ταχύτητα και γρήγορη σκέψη. Μία λεπτομερής έρευνα το 2005 έδειξε ότι τα παιχνίδια 4 εναντίον 4 στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδιναν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά για να βελτιώσουν την ντρίπλα, την πάσα, το ένας εναντίον ενός και τα τελειώματα.
Η καθιέρωσή του στην Αγγλία, μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο έχει βαθιά παράδοση, καθυστέρησε αρκετά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα βήματα προόδου είναι σημαντικά. Το φετινό τουρνουά νέων είχε σαφώς τις περισσότερες συμμετοχές στην εξαετή ιστορία του. Περισσότερες από 1200 ομάδες από όλο το Νησί πήραν μέρος μέσω των 25 διοργανώσεων και τον οκτώ περιφερειακών τελικών. Στα τελικά του Μπέρμιγχαμ, συμμετείχαν περίπου 80 ομάδες.
«Η άνοδος του futsal ταιριάζει πλήρως με τον τρόπο που προχωρά η ανάπτυξη των νέων παικτών», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Στέργκες, προπονητής στην Εθνική Αγγλίας στο futsal καθώς και υπεύθυνος ανάπτυξης των παιδιών από 5 έως 11 ετών. «Οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται και έχουμε αντιληφθεί πραγματική συγκέντρωση στους τομείς της τεχνικής βελτίωσης, των παιχνιδιών που είναι βασισμένα στην κατοχή, στην κατανόηση του παιχνιδιού και στην τακτική. Νομίζω ότι η τεχνική ανάπτυξη και το ποδόσφαιρο σάλας πηγαίνουν χέρι-χέρι», προσθέτει. Πλέον, οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν εισάγει το futsal στο χειμερινό τους πρόγραμμα ακαδημιών.
Στο ξεκίνημα της χρονιάς η Έβερτον αποφάσισε να πειραματιστεί και αφού δοκίμασε αγώνες σε κλειστούς χώρους αλλά με τεχνητό χλοοτάπητα, το… γύρισε σε παραδοσιακή σάλα. «Θέλαμε να το κάνουμε σωστά. Έτσι επικοινωνήσαμε με ένα τοπικό σχολείο και πλέον μια φορά τη βδομάδα στέλνουμε τα παιδιά κάτω των 9, κάτω των 10 και κάτω των 11 εκεί και τα αφήνουμε να παίξουν futsal.
Έχουμε έναν παίκτη του Futsal, τον Ρέι Ρέντμοντ, ο οποίος τα προπονεί. Τους δείχνει τις τοποθετήσεις με την συγκεκριμένη μπάλα, τους διδάσκει τους κανόνες και τους αφήνει να παίζουν. Βασικά, είναι χρόνος παιχνιδιού. Δένει καλά με το πρόγραμμά τους και πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιώσει την συνολική τεχνική ικανότητα των παικτών μας. Παίζεται σε τόσο υψηλό τέμπο που ο κάθε παίκτης εμπλέκεται συνεχώς. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για την ανάπτυξή τους», τονίζει ο Νέιλ Ντίουνσιπ, επικεφαλής των ακαδημιών της Έβερτον.
Τα «Ζαχαρωτά» ήταν μία από τις πέντε ομάδες που έφτασαν μέχρι την τελική φάση της Πρέμιερ Λιγκ futsal. To κόστος και η έλλειψη εγκαταστάσεων είναι κάποια από τα εμπόδια που παρουσιάζονται στους ερασιτεχνικούς συλλόγους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν στο futsal. Ωστόσο, η ανάπτυξή του συνεχίζεται και υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ωθούν τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να το προχωρήσουν. Αφενός η τεχνική ανάπτυξη και αφετέρου ο καιρός. «Ένας τυπικός επτάχρονος δεν έχει την βιολογική ή ψυχολογική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο υπερβολικό κρύο ή τη ζέστη. Οπότε το να τους φέρνουμε σε κλειστό χώρο σε φυσιολογικές θερμοκρασίες είναι καλό.
Από τεχνική σκοπιά, έχουν τόσες πολλές επαφές με τη μπάλα. Αλλά δεν είναι μόνο οι επαφές, είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνουν. Σχεδόν πάντα θα είναι υπό πίεση. Πάντα θα υπάρχει περιορισμός χρόνου και χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο προπονητής Στέργκες. Οι συνέπειες της τάσης της FA για βελτίωση των συνθηκών προπόνησης των πιτσιρικάδων θα φανεί στο μέλλον. Μία φράση που κυριαρχεί σε προπονητικό επίπεδο είναι η «αφήστε το παιχνίδι να γίνει ο δάσκαλος». Και στα… χέρια του futsal έχουν βοηθηθεί παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας. Μένει να γίνει το ίδιο και στο Νησί!
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com