Εντομεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας ξεκαθαρίζει πως η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει να προστατεύεται και τονίζει πως αναζητείται οριστική λύση στο ζήτημα.
Η άρση της απαγόρευσης αναμένεται να ενισχύσει τα Δημόσια έσοδα τα οποία έχουν καταρρεύσει με την βουτιά να αγγίζει το 5,6% στο εννεάμηνο.
Η διαδικασία είναι ταχύτατη καθώς δόθηκε το δικαίωμα στους ελεγκτές των εφοριών να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα βάλουν σε εφαρμογή τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης έναντι των οφειλετών.
Η αναζήτηση των οφειλών από τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης είναι ως δεύτερο ή τρίτο όνομα. Αν η έρευνα του πρώτου λογαριασμού δείξει ότι δεν διαθέτει το απαιτούμενο ποσό της οφειλής θα αναζητηθεί το υπόλοιπο ποσό από τον δεύτερο ίσως και από τον τρίτο λογαριασμό μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες, σήμερα βάσει του νόμου η προστασία από τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχεται μόνο μέσω του νόμου 3869/2010, του γνωστού ως νόμου Κατσέλη.
Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δεν δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, ατύπως αυτή εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4224/2013)».
Πηγή: fpress.gr