Δεν χρειάζεται να αναλυθεί πολύ η κρισιμότητα του αγώνα της Πέμπτης, καθώς όλοι γνωρίζουν τη φράση-κλισέ "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός". Πέρα από αυτό το περίπλοκο νέο σύστημα κρύβει παγίδες και για να τις αποφύγει κάποια ομάδα, πρέπει να γλιτώσει τα "στραβοπατήματα".
Το τελευταίο δεν έχει να κάνει με τη δυναμικότητα της Σλοβενίας, η οποία είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο. Απλά αφορά τις ιδιαιτερότητες του συστήματος που αναγάγει συγκεκριμένα παιχνίδια και το αποτέλεσμα τους σε καθοριστικά.
Η Ελλάδα με νίκη την Πέμπτη θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση, καθώς όπως τόνισε ο Ηλίας Ζούρος θα χρειάζεται άλλη μια νίκη για να προκριθεί και μαθηματικά στην επόμενη φάση. Τι ομάδα, όμως, είναι η Σλοβενία;
Μέχρι στιγμής μοιάζει σε αρκετά πράγματα με την ελληνική ομάδα: στηρίζεται στην άμυνα της και είναι πολύ δυνατή στα ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ακριβώς το ίδιο παθητικό με το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (64.8), ενώ έχει πάνω-κάτω τα ίδια νούμερα στην επίθεση (72.0 με 71.2). Ελάχιστες οι διαφορές και στα ποσοστά: 50.9% στα δίποντα οι "πράσινοι", 50.0% εμείς. ενώ η "κόπια" της στατιστικής ενισχύεται από τα τρίποντα: οι δύο ομάδες είχαν το χειρότερο ποσοστό στην πρώτη φάση (27% και 26.4%).
Και οι... συμπτώσεις συνεχίζονται: 1η η Ελλάδα στα ριμπάουντ (40.4), 2η η Σλοβενία (38.0), που ωστόσο υπερέχει στα επιθετικά ριμπάουντ έχοντας την καλύτερη επίδοση στον πρώτο γύρο με περισσότερα από 13.
Από άποψη... αποτελεσματικότητας και φιλοσοφίας οι δύο ομάδες μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, με την έννοια ότι στηρίζονται και οι δύο στην άμυνα. Πως θα γινόταν διαφορετικά με τη Σλοβενία, από τη στιγμή που στον πάγκο της βρίσκεται ο "μετρ" Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Ο "Μπόζα", όπως τόνισε κι ο Ηλίας Ζούρος την παραμονή του αγώνα, χρησιμοποιεί αρκετά συχνά άμυνα ζώνης, με την οποία θωρακίζει τη ρακέτα με "δίδυμους πύργους" και κρατά τους κοντούς μακριά από το καλάθι για να αποφεύγει καταστάσεις μις-ματς.
Εδώ είναι κι η σημαντικότερη διαφορά των δύο ομάδων: η Σλοβενία παίζει σχεδόν ολόκληρο το παιχνίδι με δύο ψηλούς (τον "Λόρμπεκ" στο "4") και δύο πλέι-μέικερ (Όζμπολτ, Λάκοβιτς, τους αδερφούς Ντράγκιτς).
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και για να παίξει απέναντι στη ζώνη (τα πήγε πολύ καλά κόντρα στην πρώτη φάση), όσο και για σχήμα με τον Μπουρούση στο "4", τρικ που δοκιμάζεται από την αρχή του καλοκαιριού, ακόμη και στα φιλικά παιχνίδια.
Ατομικά τώρα πρώτος σκόρερ της Σλοβενίας είναι ο Λόρμπεκ, ένας από τους λίγους παίκτες που είναι το ίδιο αποτελεσματικοί με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι. Ο άσος της Μπαρτσελόνα έχει 12.6 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 2.0 ασίστ σε 27΄. Παίζει περισσότερο από όλους, ενώ πάνω από 26' στο παρκέ βρίσκονται οι Γιάκα Λάκοβιτς (9.0 πόντοι, 3.6 ασίστ) και Σάσο Όζμπολτ (9.3 πόντοι).
Ο αστάθμητος παράγοντας ουσιαστικά είναι ο Γκόρραν Ντράγκιτς που δεν έχει "εγκλιματιστεί" ακόμη στο τουρνουά. Ο ΝΒΑερ των Σλοβένων είναι πολύ άστοχος στα τρίποντα (1/17) και δεν σκοράρει όσο θα ήθελε. Παραμένει, ωστόσο, ένας πληθωρικός γκαρντ (3.6ρ, 3.0 ασίστ), πολύ επικίνδυνος με τη μπάλα και ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.
Χρόνο συμμετοχής έχει κι ο αδερφός του Ζόραν, που έκανε φέτος μεγάλες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ουσιαστικά οδήγησε την Κρκα στο πρωτάθλημα και έσπασε την πρωτοκαθεδρία της Ολίμπια. Στο τουρνουά έχει 9.4 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.
Στο "5" παίζουν οι Μπέγκιτς και Σλόκαρ, που ουσιαστικά συμπληρώνουν μαζί με τον Σμόντις την "4άδα" των ψηλών, δίνοντας ύψος, απειλή από την περιφέρεια και εμπειρία.
Ο Μάλκοβιτς παίζει με 8 παίκτες, καθώς ο πολύπειρος Γιαγκόντνικ, ο Σάμο Ούντριχ, ο Μούριτς κι ο 18χρονος Ρούπνικ παίζουν λίγο.
ΠΗΓΗ: sport24.gr