Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής εξηγεί στον 98.4 τι στη πραγματικότητα συμβαίνει και ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε τιμές χαμηλότερες προ του πολέμου στην Ουκρανία αν και υψηλές και πάλι , εντούτοις η αποκλιμάκωση αυτή δεν φαίνεται στις τιμές των καυσίμων.
Ακούστε την παρέμβασή του:
Οι Ευρωπαίοι “ξέχασαν” και σχεδίασαν με βάση τις εξαγωγές ρωσικού αργού. “Ξέχασαν” ότι την παγκόσμια οικονομία κινεί το διυλισμένο πετρέλαιο κίνησης, το ντίζελ. Έτσι, η Ρωσία διπλασίασε τα έσοδά της και το πλεόνασμα του ισοζυγίου της εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά. Ήταν βέβαιο ότι ο Πούτιν θα εκτρέψει τις εξαγωγές αργού, ντίζελ, αμόλυβδης και νάφθας σε άλλες αγορές! Άλλωστε, συνεργάστηκε με τους Ιρανούς, “μάστορες” στην αποφυγή κυρώσεων.
Και πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε νέες αγορές σε χώρες, με τις οποίες δεν είχε ή είχε λίγες συναλλαγές σε πετρέλαιο. Μια από αυτές ήταν η Ινδία. Σήμερα, όπως λέει , η ίδια η Ε.Ε. εξαιρώντας την Βουλγαρία από τις κυρώσεις στο Ρωσία στο πετρέλαιο, της επιτρέπει την εξαγωγή του στην Ουκρανία που κατά τα άλλα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία, αλλά από το έδαφος της διέρχονται και οι μεγαλύτεροι αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.
Ο Γιώργος Αδαλής, εξήγησε ακόμη γιατί η Ελλάδα είναι από τις πλέον ακριβές χώρες στην ενέργεια και τα καύσιμα , αφού το κράτος κερδίζει με τους φόρους επί των φόρων σε αυτά και τον ΦΠΑ . Ενώ επεσήμανε ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία μέσα στον χειμώνα , θα αλλάξει τους όρους στις καλλιέργειες και την ανθοφορία, που επίσης θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και περαιτέρω αύξηση των τιμών τους, χωρίς σχεδιασμό από τώρα και κρατικές παρεμβάσεις.