Γυμναστική: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυμναστεί κανείς και να θρέψει το σώμα του με τα απαραίτητα συστατικά ώστε να μην πάει χαμένη η προπόνηση. Ο τρόπος που ο καθένας γυμνάζεται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο προσωπικός στόχος, ο προσωπικός χρόνος που διαθέτει κάποιος, το τι του αρέσει να κάνει και το πόσο πολύ δουλεύει για αυτό που θέλει και επιθυμεί!

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Πολλές φορές, είτε από άγνοια είτε απλά επειδή έτσι βολεύει, γυμναζόμαστε και τρεφόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο που δυστυχώς μπορεί να μην αποδίδει και να μη δίνει στο μυϊκό μας σύστημα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Και εκεί είναι που έρχεσαι και λες: «μα καλά τόση γυμναστική, τόσος κόπος γιατί δεν χτίζω μια αξιοπρεπή μυϊκή μάζα, γιατί το σώμα μου παραμένει το ίδιο»;

Διάβασε λοιπόν προσεκτικά τα παρακάτω 10 λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και να αποτελούν σαμποτάζ για τη γυμναστική του πρόοδο. Βρες και αναγνώρισε τι σαμποτάρει το μυϊκό σου σύστημα και ξεκίνα από σήμερα κιόλας τις απαραίτητες αλλαγές!

  1. Τρως μικρή ποσότητα φαγητού με φόβο μην παχύνεις

Πολλοί μεταφράζουν την πρόσληψη έξτρα θερμίδων σε φόβο μην παχύνουν και σχηματίσουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους. Η πραγματικότητα είναι όμως πως κάποιος που γυμνάζεται συστηματικά και ειδικότερα με βάρη, το να προσλάβει κάποιες έξτρα  ποιοτικές και θρεπτικές θερμίδες παραπάνω στο ημερήσιο πλάνα διατροφής του μόνο όφελος μπορεί να του προσφέρει στο μυϊκό του σύστημα και στη μυϊκή του ανάπτυξη.

χημική δίαιτα

Και όταν λέμε μυϊκή ανάπτυξη δεν εννοούμε απαραίτητα, και αυτό το διευκρινίζουμε περισσότερο για τις γυναίκες που φοβούνται, τον μυϊκό όγκο αλλά το σωστό σχηματισμό των μυών. Με ότι καύσιμο θρέψεις το σώμα σου, τα αντίστοιχα αποτελέσματα θα λάβεις για αυτό! Συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου.

  1. Προπονείσαι υπερβολικά

Πολλές φορές στο βωμό του να χτίσουμε γρήγορα σώμα επιδιδόμαστε σε υπερβολικές προπονήσεις με υπέρογκα σετ κι επαναλήψεις αλλά και σε βάρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κάψιμο των μυών, τη δημιουργία φλεγμονών και τη μη σωστή αποκατάσταση τους ώστε να χτιστεί σωστά το μυϊκό μας σύστημα.

Βρες μια σωστή προπονητική γραμμή και ένα σωστό πλάνο εκγύμνασης μαζί με με τον /την γυμναστή-στριά σου ώστε να μπορέσεις να δεις και τα ανάλογα αποτελέσματα.

υπερπροπονηση

  1. Υπερβολικό Cardio

Η αερόβια προπόνηση μας δίνει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και το μυϊκό μας σύστημα.

Όταν όμως επιθυμούμε τη μυϊκή ανάπτυξη υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους κάνοντας αερόβια άσκηση μπορεί να ακυρωθεί η μυϊκή αυτή πρόοδο: 1. αν προπονείσαι συχνά πάνω από 4 φορές την εβδομάδα μόνο με cardio,  2. αν η αερόβια σου διαρκεί πάνω από 45-60 λεπτά και 3. αν γίνεται με άδειο στομάχι.

Για κάποιον που έχει στόχο τη μυϊκή ανάπτυξη, σαφώς θα πρέπει να εντάξει την αερόβια προπόνηση μέσα στο εβδομαδιαίο του πλάνο, αλλά όχι με τους 3 λάθος τρόπους που αναφέραμε παραπάνω.

  1. Αποφεύγεις τις διατάσεις

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι από εσάς βαριέστε να κάνετε διατάσεις… κι όμως θεωρείται το πιο χρήσιμο κομμάτι της προπόνησης καθώς επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών,  μεγαλώνουν το εύρος κίνησης τους και βοηθούν τις μυϊκές ίνες να μεγαλώσουν πιο σωστά και χωρίς τραυματισμούς.

  1. Προπονείς περισσότερο μυϊκές ομάδες σε βάρος άλλων

Ξέρω πως για χρόνια υπάρχει η αντίληψη πως θα πρέπει να χωρίζεται η προπόνηση, ειδικά των βαρών σε ημέρα στήθους, ημέρα πλάτης, ημέρα ποδιών κτλ.

Αυτό στην αρχή του κάθε προγράμματος φυσικά και μπορεί να αποδίδει, στη συνέχεια όμως η μυϊκή πρόοδος σταματάει και αυτό γιατί το σώμα συνηθίζει αλλά και μαθαίνει να δουλεύει ξεχωριστά την κάθε μυϊκή ομάδα και όχι να συνεργάζεται με άλλες μυϊκές ομάδες για να μπορεί να είναι πιο λειτουργικό και στην προπόνηση αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας.

Γι’ αυτό και στη συνέχεια της προπόνησης θα χρειαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα πιο λειτουργικές ασκήσεις όπου θα συνεργάζονται πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα για να μπορέσει να επιτευχθεί η συγκεκριμένη άσκηση, όπως παραδείγματος χάρη τα καθίσματα, οι άρσεις θανάτου, οι κάμψεις και πολλές άλλες που θεωρούνται σύνθετες ασκήσεις και βοηθούν στη γενική μυϊκή μας δύναμη.

  1. Αμελείς την ξεκούραση σου

Πότε γίνεται στ’ αλήθεια η αναδόμηση των μυών;

Μα φυσικά την ώρα που κοιμόμαστε! Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, το κομμάτι της ξεκούρασης είναι ίσο σε αξία με το κομμάτι της προπόνησης. Εάν δεν ξεκουράζομαι επαρκώς υπάρχει πιθανότητα να μη δω ποτέ το αποτέλεσμα που επιθυμώ.

Πολλοί κοιμούνται 6 ώρες ή και λιγότερο πράγμα που τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι αλλά και στερούν από τον οργανισμό το χρόνο που χρειάζεται ώστε να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για την αναδόμηση και ανάπτυξη όχι μόνο του σώματος αλλά και του μυαλού.

Βραδινές ασχολίες όπως η ενασχόληση με το κινητό, η τηλεόραση μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους με αποτέλεσμα να στρεσάρετε το σώμα σας και να μην μπορεί να κοιμηθεί σωστά και ποιοτικά.

Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση για να μπορέσει να λειτουργήσει και να ακολουθήσει τους ρυθμούς της καθημερινότητας αλλά και της προπόνησης, γι’ αυτό κοιμηθείτε άφοβα!

  1. Τρως σποραδικά

Η τροφή αποτελεί το καύσιμο για τον οργανισμό μας, είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια, μας δίνει δύναμη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας.

Αν εμείς το αμελούμε και οι υποσιτιζόμαστε ή δεν τρώμε σωστά και ποιοτικά ή αφήνουμε πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων τότε το σώμα μας αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και κατακρατεί το λίπος. Ένα σωστό πλάνο διατροφής είναι αυτό που θα δώσει και τα κατάλληλα αποτελέσματα στον οργανισμό μας και στο μυϊκό μας σύστημα.

  1. Φοβάσαι τις αλλαγές

Αν είσαι από αυτούς που έχουν πάρει ένα προπονητικό πλάνο και κάνουν το ίδιο για καιρό σίγουρα θα είσαι και από αυτούς που δεν βλέπουν καμία αλλαγή στο σώμα τους. Και να το κάνω και χειρότερο;

Ίσως να είσαι και από αυτούς που απλά έχουν πάρει διάφορα βιντεάκια από το διαδίκτυο και τα εκτελούν χωρίς να ξέρουν αν κάνουν για το δικό τους σώμα και για το δικό τους προπονητικό στόχο.

Ένα σώμα για να μη συνηθίζει θα πρέπει να δέχεται το μυϊκό του σύστημα ανά διαστήματα αλλαγές στο προπονητικό πλάνο του έτσι ώστε να μπορέσει να δυναμώσει, να γραμμώσει και να χτίσει την απαραίτητη μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να αλλάζεις το προπονητικό σου πλάνο  κάθε τόσο συμβουλευόμενος πάντα το γυμναστή ή τη γυμνάστριά σου.

  1. Προπονείς μόνο ότι σου αρέσει

Οι γυναίκες συνήθως επικεντρώνονται περισσότερο στα πόδια στην προπόνηση τους ενώ οι άντρες επικεντρώνονται συνήθως στο πάνω μέρος του σώματός τους. Το να προπονείς όμως μόνο μυϊκές ομάδες τις οποίες θεωρείς οτι χρειάζεται και θα βοηθήσουν το μυϊκό σου σύστημα δεν σημαίνει απαραίτητα πώς θα σε βοηθήσει να χτίσεις και το σώμα που ονειρεύεσαι.

δικεφαλοι ογκοσ ασκησεις

Η προπόνηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που εσένα σου αρέσουν το μόνο που θα σου προσφέρουν είναι μυϊκή ανομοιογένεια και μελλοντικά τραυματισμούς στις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες από υπερχρήση.

  1. Αποφεύγεις τα συμπληρώματα

Είναι ένα κομμάτι βραχνάς για το γυμναστικό κόσμο αλλά ταυτόχρονα απαραίτητο και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απαραίτητο.

Για κάποιον, παραδείγματος χάρη που δεν έχει τη δυνατότητα να τραφεί άμεσα μετά την προπόνηση και να δώσει τα απαραίτητα συστατικά μέσω της τροφής μέσα στη μία ώρα αφότου τελειώσει την προπόνησή του, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης με ελάχιστο υδατάνθρακα είναι ότι χρειάζεται για να μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της αναδόμησης των μυών, να αναπληρώσει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να μπορέσει να αποκατασταθεί και να μην αρχίσει το σώμα του να χάνει τα οφέλη της προπόνησης τρώγοντας το πρώτο γεύμα του μετά από πολλές ώρες σε απόσταση με την προπόνηση.

Αν βρήκες τον εαυτό σου σε κάποιες από τις 10 παραπάνω περιπτώσεις, τώρα ξέρεις πώς να το διορθώσεις αλλά και το πώς να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που χρειάζεται για να χτίσεις το σώμα που ονειρεύεσαι.

ΠΗΓΗ: fmh.gr