Τη σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά υπογραμμίζει έκθεση που έβγαλε στη δημοσιότητα η Ινδία με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών του κόσμου το 2023: Για κάθε παιδί, εμβολιασμός».
Σύμφωνα τη UNICEF, η σημασία του παιδικού εμβολιασμού παραμένει σταθερή. Από τις 55 χώρες της μελέτης, παρατηρείται βελτίωση μόνο σε τρεις. Πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό.
Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό έχει μειωθεί σε περισσότερα από το ένα τρίτο των εθνών που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας της Κορέας, της Παπούα Νέας Γουινέας, της Γκάνας, της Σενεγάλης και της Ιαπωνίας. Η έρευνα αποδίδει τη διστακτικότητα στην πρόσβαση σε παραπλανητικές πληροφορίες και στη μείωση της εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η πτώση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια παγκοσμίως συμπίπτει με την υψηλότερη επίμονη πτώση στον παιδικό εμβολιασμό τα τελευταία 30 χρόνια, η οποία προέκυψε εξαιτίας της πανδημία Covid-19. Η πανδημία σταμάτησε τους εμβολιασμούς στα παιδιά σχεδόν παντού. Αυτή η πραγματικότητα αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση σε συστήματα υγείας, στη μετατόπιση των πόρων σε εμβόλια Covid-19, στις ελλείψεις σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και στα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης.
«Η έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 2023 αναδεικνύει την Ινδία ως μία από τις χώρες με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια στον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF στην Ινδία, Σίνθια ΜακΚάφρεϊ.
«Αυτή είναι μια αναγνώριση της πολιτικής και κοινωνικής δέσμευσης της κυβέρνησης της Ινδίας και καταδεικνύει ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδωσε καρπούς στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση συστημάτων για συνήθη ανοσοποίηση για τον εμβολιασμό κάθε παιδιού», πρόσθεσε.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι συνολικά 67 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τους εμβολιασμούς μεταξύ 2019 και 2021, με τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης να μειώνονται σε 112 χώρες. Το 2022, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ήταν υπερδιπλάσιος από το σύνολο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των παιδιών που παρέλυσαν από πολιομυελίτιδα αυξήθηκε κατά 16 τοις εκατό από έτος σε έτος το 2022. Συγκρίνοντας την περίοδο 2019-2021 με την προηγούμενη τριετία, υπήρξε οκταπλάσια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που παρέλυσαν από πολιομυελίτιδα , τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εμβολιασμού.
Παρά την αύξηση του αριθμού των παιδιών μηδενικής δόσης σε τρία εκατομμύρια - μεταξύ 2020 και 2021 - κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ινδία κατάφερε να σταματήσει την οπισθοδρόμηση και να μειώσει τον αριθμό στα 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Βίβεκ Βιρέντρα Σινγκ, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υγείας στη UNICEF.
Αυτό το επίτευγμα μπορεί να αποδοθεί στις συνεχείς εκστρατείες κάλυψης τεκμηριωμένων στοιχείων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Intensified Mission Indradhanush (IMI), της συνεχούς παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενός ισχυρού προγράμματος ρουτίνας εμβολιασμού και αφοσιωμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Η πανδημία επιδείνωσε επίσης τις υπάρχουσες ανισότητες. Ο εμβολιασμός δεν ήταν ακόμη διαθέσιμος, προσβάσιμος ή οικονομικά προσιτός για πάρα πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στις πιο περιθωριοποιημένες περιοχές. Ακόμη και πριν από την πανδημία, η πρόοδος του εμβολιασμού είχε σταματήσει για περίπου μια δεκαετία, καθώς ο κόσμος αγωνιζόταν να φτάσει τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Ισότητας στην Υγεία, ένα στα πέντε παιδιά στα φτωχότερα νοικοκυριά είναι μηδενικής δόσης, ενώ μόλις ένα στα είκοσι στα πλουσιότερα. Αποκάλυψε ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ζουν κυρίως σε δυσπρόσιτους πληθυσμούς όπως οι αγροτικές περιοχές ή οι αστικές φτωχογειτονιές. Οι μητέρες τους ως επί το πλείστον δεν μπορούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο ή να έχουν ελάχιστο λόγο σε οικογενειακά θέματα.
Η πλειονότητα αυτών των προβλημάτων εντοπίζεται σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, όπου ένα στα 10 παιδιά αστικών περιοχών και ένα στα έξι παιδιά της υπαίθρου είναι λήπτες μηδενικής δόσης. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ των παιδιών σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα, τονίζεται στην έκθεση.
«Ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας της ανθρωπότητας, που επιτρέπει στα παιδιά να ζήσουν υγιείς ζωές και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Το να φτάσουμε στο τελευταίο παιδί με ανοσοποίηση είναι ένας βασικός δείκτης δικαιοσύνης που ωφελεί όχι μόνο το παιδί, αλλά και ολόκληρη την κοινότητα», δήλωσε η Σίνθια ΜακΚάφρεϊ.
Οι τακτικοί εμβολιασμοί και τα ισχυρά συστήματα υγείας μπορούν να μας προετοιμάσουν καλύτερα για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και τη μείωση της νόσησης και της θνησιμότητας, πρόσθεσε η ΜακΚάφρεϊ.