Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 από την Ουάσινγκτον τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις, υπογράφοντας συμφωνίες με το βλέμμα στον κοινό στρατηγικό αντίπαλο τους, την Κίνα.
Σε μακρά ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται μεγάλα συμβόλαια και δίνονται υποσχέσεις για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας σε πολλούς τομείς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο καλεσμένος του διαβεβαιώνουν ότι κατήρτισαν «το πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής όραμα για την πρόοδο των διμερών σχέσεων».
Ο Μπάιντεν, που επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις του με την Ινδία προκειμένου να αντιταχθεί στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας, εξήρε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την «πιο ισχυρή, πιο στενή και πιο δυναμική από ποτέ» διμερή σχέση.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική δεδομένου ότι η ανταπόκριση της Ινδίας «στο φλερτ των ΗΠΑ» ήταν πάντα μετρημένη. Ο λόγος οφείλεται στη βαθιά ριζωμένη θέση δεκαετιών της εξωτερική πολιτική της Ινδίας, περί «μη παρέμβασης».Η Ινδία δεν ήθελε ποτέ να θεωρείται στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο ή να θεωρείται κατώτερος στρατηγικός εταίρος μιας παγκόσμιας υπερδύναμης.
Με αυτό το δεδομένο και αρκετά προτού γίνει πρωθυπουργός, ο Μόντι ήταν ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά ο Ινδός πρωθυπουργός έγινε δεκτός με τιμές στον Λευκό Οίκο στο όνομα των κοινών στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ινδίας έναντι του κινεζικού γίγαντα.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Zoom powered by XAK
Πολεμικά αεροσκάφη, drones και ημιαγωγοί
Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν συμφωνίες που αφορούν τους ημιαγωγούς, κρίσιμα μέταλλα, την τεχνολογία, τη διαστημική και την αμυντική συνεργασία.
Η σημαντικότερη ανακοίνωση της επίσκεψης ήταν αυτή που αφορά την κατασκευή στην Ινδία μηχανών για τα ινδικά πολεμικά αεροσκάφη από τον όμιλο General Electric.
Η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει αναβαθμισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά εστιάζει κατά βάση στα σύνορα με την Κίνα, για τα οποία οι δυο πλευρές έχουν μακρά ιστορία αντιπαλότητας.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανικός ημιαγωγών Micron Technology θα επενδύσει 825 εκατ. δολάρια για την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης στην Ινδία, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τέλος, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών Lam Research θα εκπαιδεύσει 6.000 Ινδούς μηχανικούς για να επιταχύνει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της Ινδίας στον τομέα των ημιαγωγών. Επίσης, η Applied Materials, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών, θα επενδύσει 400 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία κέντρου μηχανικής στην Ινδία.