Ο Ατζάι Μπάνγκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας , ισχυρίστηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, ότι η ινδική προεδρία της G20 άνοιξε το δρόμο για τον υπόλοιπο κόσμο και επαίνεσε την ανώνυμη έγκριση της δήλωσης της G20 από όλες τις χώρες της G20 .
«Θεωρώ το γεγονός ότι υπήρξε μια δήλωση, ένας φόρος τιμής στο γεγονός ότι η ηγεσία της G20 βρήκε έναν τρόπο να δώσει και να πάρει και να διαπραγματευτεί και να βρει έναν σωστό τρόπο να συμφωνήσει και να χαράξει έναν δρόμο για τον κόσμο. Ο κόσμος παρακολουθεί, η G20 έχει τον ανεπτυγμένο κόσμο και τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Μπάνγκα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά η Ινδία είχε δείξει το δρόμο με την επίτευξη συναίνεσης.
«Το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ βρισκόταν στη συνεδράιση. Εάν δεν συμφωνούσαν, αυτό δεν θα έδινε ένα καλό μήνυμα. Συγχαίρω πραγματικά την Ινδία, την ηγεσία της και τους ηγέτες της G20 που μπόρεσαν να διασφαλίσουν ότι θα βγει μια καταπληκτική δήλωση. Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις», είπε.
«Μπορεί μια χώρα από τις 20 να μην συμφωνήσει σε όλα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να φροντίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Αλλά είμαι αισιόδοξος για τη διάθεση που είδα σε αυτό το χώρο», πρόσθεσε.
Η δήλωση της G20 στο Δελχί εγκρίθηκε νωρίτερα το Σάββατο. Προέτρεψε τα έθνη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του πολυμερούς συστήματος που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα καθώς και την εδαφική ακεραιότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η διακήρυξη προβλέπει ένα σύμφωνο πράσινης ανάπτυξης για αβιώσιμο μέλλον και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων , τις αρχές του Deccan για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, τις αρχές Chennai για μια βιώσιμη ανθεκτική μπλε οικονομία και αρχές υψηλού επιπέδου για τον τρόπο ζωής για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τη διακήρυξη ήταν ότι και οι 83 από τις παραγράφους της εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία , με την Κίνα και τη Ρωσία να συμμετάσχουν . Η δήλωση ήταν η πρώτη που το έκανε χωρίς υποσημείωση ή περίληψη της προεδρίας . Επιπλέον, η Αφρικανική Ένωση έγινε δεκτό ως νέο μόνιμο μέλος της G20, δίνοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερη φωνή στη λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο .
ΠΗΓΗ: Guardian