Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) από την Ινδία συμμετείχαν στην 54η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενημερώνοντας τον κόσμο για τις προσπάθειες της χώρας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συζήτησης του ΟΗΕ για την «Ενσωμάτωση της προοπτικής των φύλων», μια κοινωνική ακτιβίστρια και ιδρύτρια του Akshar Foundation, μιας ΜΚΟ υπό την ηγεσία των γυναικών με έδρα την Ινδία, η Parmita Sharma είπε ότι πιστεύουν ότι οι στόχοι της εξάλειψης της φτώχειας και της ισότητας των φύλων συμβαδίζουν.
Στην παρέμβασή της, η Parmita Sharma είπε: «Για να επιτευχθεί ο στόχος της ισότιμης ενσωμάτωσης της προοπτικής των γυναικών στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα όργανα του ΟΗΕ, και στην κυβέρνηση ευρύτερα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εστίαση στην εκπαίδευση των κοριτσιών».
Είπε ότι το πρότυπο σχολείο της Akshar για την εξάλειψη της φτώχειας μέτρα για την αύξηση του αλφαβητισμού και της απασχολησιμότητας μεταξύ των μη προνομιούχων κοριτσιών, δύο από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στις διακρίσεις λόγω φύλου σε μειονεκτούσες κοινότητες.
«Με την επαγγελματική εκπαίδευση στη νοσηλευτική, την ραπτική, τη διδασκαλία, την επισκευή ηλεκτρονικών ειδών, σε συνδυασμό με μαθητεία σε επαγγελματίες, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στα κορίτσια επικερδή τρόπο διαβίωσης και την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», είπε η Parmita στα Ηνωμένα Έθνη.
«Παρέχουμε επίσης εκπαίδευση για κορίτσια στην αυτοάμυνα και στο Εθνικό Σώμα Δοκίμων με κυρίως κορίτσια που εκπαιδεύονται για πιθανές σταδιοδρομίες στην επιβολή του νόμου. Με αυτά τα μέτρα, έχουμε δει τα κορίτσια να μένουν στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μια μείωση των παιδιών νυφών στις μη προνομιούχες κοινότητες που εξυπηρετούμε με κορίτσια να καθυστερούν τον γάμο και την ανατροφή των παιδιών μέχρι την ενηλικίωση, μια απομάκρυνση από τη γενιά της μητέρας τους», είπε περαιτέρω.
Είπε ότι η Ινδία ψήφισε πρόσφατα έναν νέο νόμο που δεσμεύει το ένα τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου για γυναίκες.
«Ζητάμε από το Συμβούλιο και άλλους διεθνείς φορείς να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν τη συμμετοχή κοριτσιών και νεαρών γυναικών από αναπτυσσόμενες χώρες σε συνεδρίες όπως αυτή με υποτροφίες και ταξιδιωτική βοήθεια», είπε ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, επιτρέποντας σε όλα τα Τα κορίτσια στις κοινότητές τους γνωρίζουν ότι μπορούν να φιλοδοξούν να είναι περισσότερα και να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια σκηνή.
Μια παράλληλη εκδήλωση διοργανώθηκε επίσης από το Rajasthan Samgrah Kalyan Sansthan (RSKS) με θέμα «Διασφάλιση πρακτικών ισότητας των φύλων σε κάθε μέρος μέσω του SAMATVA και ανάδειξη καλών προσεγγίσεων για την ανάπτυξη και την επίτευξη SDG».
Μιλώντας στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Hansraj Singh, διευθυντής επικοινωνίας του Rajasthan Samgrah Kalyan Sansthan είπε: «Στην UNHRC παρουσιάσαμε τη νέα εκστρατεία γνωστή ως Samatva που σημαίνει δίκαιες πρακτικές. Σημαίνει ότι κάθε κορίτσι και γυναίκα θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε κυβερνητικό σπίτι ή σε κάθε χώρο εργασίας, έτσι ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια να εργάζονται από πάνω προς τα κάτω και να διασφαλίζει ότι θα ακολουθούνται δίκαιες πρακτικές σε όλο τον κόσμο.
Είπε περαιτέρω, «Δείξαμε επίσης ένα λογότυπο Samadhwa που θα μπορούσε να ακολουθηθεί από όλους, όπως οι χώροι εργασίας που δείχνουν δίκαιες πρακτικές, θα μπορούσαν να προσαρμόσουν το λογότυπό μας Samadhva που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακολουθούν τις πρακτικές Equitable και οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα».
Η Shweta Tyagi, επικεφαλής λειτουργός του India Water Foundation, δήλωσε ότι όλες οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ινδία την τελευταία δεκαετία έχουν καθοδηγηθεί από γυναίκες. Μίλησε για τα διάφορα προγράμματα που έχουν εισαχθεί στην Ινδία, όπως το Jal Jeevan Mission και το Swachh Bharat Mission, που έχουν βοηθήσει γυναίκες.
«Όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ινδία την τελευταία δεκαετία είναι υπό την καθοδήγηση των γυναικών. Αν κοιτάξετε τα διάφορα προγράμματα που έχει παρουσιάσει η Ινδία, ειδικά το Water and Sanitation στο που μίλησα, οι γυναίκες βρίσκονται στη βάση όλων αυτών των προγραμμάτων. Δείτε αν μιλάτε για την αγροτική περιοχή, υπάρχουν προγράμματα όπως η αποστολή Jal Jeevan ή η αποστολή Swachh Bharat που έχουν λειτουργήσει και αυτά τα προγράμματα βοήθησαν τον μέγιστο αριθμό γυναικών επειδή ήταν το βάρος των γυναικών να φέρουν νερό από αποστάσεις, χιλιόμετρα και οι γυναίκες περνούσαν την αναξιοπρέπεια της ανοιχτής αφόδευσης χωρίς τουαλέτες και πολεμιστές. Έτσι τώρα είναι αυτοί που έχουν ωφεληθεί περισσότερο», είπε η Σουέτα Τιάγκι στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Και όλη η εξέλιξη που συμβαίνει, είτε κοιτάξετε την Ujjwala Yojana είτε άλλα σχήματα που έχουν εκδοθεί στην Ινδία, είναι όλα υπό την ηγεσία των γυναικών. Οπότε πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδεικνύουμε σε κάθε πλατφόρμα ότι η Ινδία είναι μια χώρα που θα κάνει πολλά για τις γυναίκες και κάθε ανάπτυξή τους είναι υπό τις γυναίκες», πρόσθεσε.
Πρόσφατα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk καλωσόρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις επιφυλάξεις των γυναικών στην Ινδία, το οποίο θα διατηρεί το ένα τρίτο των εδρών στα εθνικά και πολιτειακά κοινοβούλια για γυναίκες.
Αυτό το νομοσχέδιο ορόσημο, που εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, θα εδραιώσει επίσης συνταγματικά την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο και θα αποτελέσει μια μεταμορφωτική κίνηση για την προάσπιση του δικαιώματος συμμετοχής των γυναικών και της ισότητας των φύλων στην Ινδία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ravina Shamdasani, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε τους βουλευτές σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν νομοθετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, όπου χρειάζεται, ποσοστώσεων φύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η φωνή των γυναικών στο επίκεντρο των εθνών τους. πολιτικός λόγος, σε πλήρη ισοτιμία με τους άλλους.