Οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από Κινέζους εργολάβους που παράγουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές και παραγωγή πρώιμου σταδίου, μια κίνηση που ωφελεί τους ανταγωνιστές στην Ινδία, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 10 στελέχη του κλάδου και ειδικούς.

Η Κίνα είναι για σχεδόν 20 χρόνια η προτιμώμενη τοποθεσία για μια σειρά φαρμακευτικών υπηρεσιών έρευνας και παραγωγής, λόγω του χαμηλού κόστους και της ταχύτητας που προσφέρουν οι συμβεβλημένες φαρμακευτικές εταιρείες εκεί.

Αυτή η σχέση διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σταθερή παρά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας υπό την κυβέρνηση Τραμπ και τον όλεθρο στην αλυσίδα εφοδιασμού που υπέστησαν άλλες βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα έχουν ωθήσει περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις να συστήσουν στις εταιρείες να «αποκλείσουν» τις αλυσίδες εφοδιασμού από την έκθεση στην ασιατική υπερδύναμη.

Αυτό οδηγεί ορισμένες εταιρείες βιοτεχνολογίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης κατασκευαστών στην Ινδία για την παραγωγή ενεργού φαρμακευτικού συστατικού (API) για κλινικές δοκιμές ή άλλες εργασίες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

"Σήμερα πιθανότατα δεν στέλνετε ένα RFP (αίτημα για πρόταση) σε μια κινεζική εταιρεία", δήλωσε ο Tommy Erdei, παγκόσμιος συν-επικεφαλής του επενδυτικού τραπεζικού τομέα υγείας στην Jefferies. «Είναι σαν, «δεν θέλω να ξέρω, δεν πειράζει αν μπορούν να το κάνουν φθηνότερα, δεν πρόκειται να αρχίσω να βάζω το προϊόν μου στην Κίνα».

Ο Δρ Ashish Nimgaonkar, ο ιδρυτής της Glyscend Therapeutics, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ που δοκιμάζει θεραπείες για τον διαβήτη Τύπου 2 και την παχυσαρκία σε πρώιμες δοκιμές, συμφώνησε. «Όλοι οι παράγοντες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την Κίνα λιγότερο ελκυστική επιλογή για εμάς», είπε.

Ο Nimgaonkar είπε ότι όταν η Glyscend εκδώσει ένα RFP αργότερα στο στάδιο ανάπτυξης των φαρμάκων που έχει σε δοκιμές, οι ινδικοί οργανισμοί ανάπτυξης και κατασκευής συμβάσεων (CDMOs) θα προτιμώνται έναντι των κινεζικών.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα CDMO της Ινδίας - Syngene, Aragen Life Sciences, Piramal Pharma Solutions και Sai Life Sciences - δήλωσαν ότι φέτος έχουν δει αυξημένο ενδιαφέρον και αιτήματα από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πολυεθνικών.

Η Sai Life Sciences αρνήθηκε να σχολιάσει την αύξηση των κερδών, αλλά είπε ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 25% έως 30% τα τελευταία χρόνια. Οι άλλες εταιρείες δήλωσαν ότι ανέφεραν ισχυρή αύξηση κερδών το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Ανώτατα στελέχη των εταιρειών είπαν ότι ορισμένοι πελάτες θέλουν να προσθέσουν την Ινδία ως δεύτερη πηγή, εκτός από την Κίνα, για την κατασκευή. Άλλοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την Κίνα και ζητούν ακόμη και να δημιουργήσουν αλυσίδες εφοδιασμού στην Ινδία.

Το πλήρες όφελος για αυτούς τους Ινδούς κατασκευαστές δεν θα είναι άμεσο, δήλωσε ο Peter DeYoung, Διευθύνων Σύμβουλος της Piramal Pharma Solutions.

Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν στην αγορά οι θεραπείες στην πρώιμη ανάπτυξη, όταν τα συμβόλαια θα γίνονταν πιο προσοδοφόρα για την εξωτερική ανάθεση εταιρειών σαν τη δική του, είπε.

 

Η Sai Life Sciences, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους οργανισμούς ανάπτυξης και κατασκευής συμβάσεων της Ινδίας, έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα από το 2019 και προσθέτει άλλο 25% τον επόμενο χρόνο περίπου για να καλύψει τη ζήτηση.

Η Sai Life Sciences, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους οργανισμούς ανάπτυξης και κατασκευής συμβάσεων της Ινδίας, έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα από το 2019 και προσθέτει άλλο 25% τον επόμενο χρόνο περίπου για να καλύψει τη ζήτηση. | SAI LIFE SCIENCES LIMITED / ΜΕΣΩ REUTERS

Τα κινεζικά CDMO είναι καθιερωμένοι κατασκευαστές βιολογικών φαρμάκων, τα οποία απαιτούν υψηλότερο όριο ρυθμιστικής έγκρισης από τα συμβατικά φάρμακα, δήλωσε η Helen Chen, μια διευθύνουσα σύμβουλος που επικεντρώνεται στην Κίνα στη LEK Consulting στη Σαγκάη.

Η πρόσληψη μιας νέας εταιρείας για πολύπλοκες εργασίες όπως η βιολογική παραγωγή μπορεί να διαρκέσει τρία έως πέντε χρόνια, πρόσθεσε. «Πραγματικά δεν είναι κάτι που (οι εταιρείες) απλώς σηκώνουν και κινούνται σαν παπούτσια».

Η Ινδία αναζητά μεγαλύτερη βάση στον τομέα των φαρμακευτικών υπηρεσιών για να ενισχύσει τις πωλήσεις και τη φήμη για τη φαρμακευτική της βιομηχανία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την χαλαρή εποπτεία εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Nimgaonkar είπε ότι τα ινδικά CDMO έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν τη φήμη τους στα πρότυπα ποιότητας που ταιριάζουν με τα δυτικά και τα κινεζικά πρότυπα.

Τον Φεβρουάριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποίησε κατά της χρήσης μιας οφθαλμικής σταγόνας που κατασκευάζεται στην Ινδία, η οποία συνδέεται με το ξέσπασμα ενός ανθεκτικού στα φάρμακα βακτηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσε έναν θάνατο.

Η εταιρεία ερευνών Mordor Intelligence με έδρα την Ινδία εκτιμά τα έσοδα από τη βιομηχανία CDMO της Ινδίας σε 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με 27,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα. Ωστόσο, εκτιμά ότι τα έσοδα από τη βιομηχανία της Ινδίας θα αυξηθούν, κατά μέσο όρο, σε περισσότερο από 11% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με περίπου 9,6% για την Κίνα.

Τα ινδικά CDMO είπαν στο Reuters ότι οι εγκαταστάσεις τους ελέγχονταν τακτικά από τον FDA. Ένας εκπρόσωπος του FDA αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Piramal Pharma έλαβε φέτος αιτήματα από πελάτες για «ενσωμάτωση προς τα πίσω στην Ινδία», που σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο βασικές πρώτες ύλες προέρχονται από τη χώρα αντί από την Κίνα, δήλωσε ο DeYoung. Η Piramal αγοράζει περίπου το 15% των πρώτων υλών της από την Κίνα, αλλά προσπαθεί να το μειώσει.

Η Sai Life Sciences είπε ότι είχε σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα από το 2019 και προσθέτει άλλο 25% τον επόμενο χρόνο για να καλύψει τη ζήτηση.

Ο Ramesh Subramanian, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Aragen, μιας ιδιωτικής ινδικής εταιρείας που έχει αυξηθεί από 2.500 σε 4.500 υπαλλήλους τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ότι η αύξηση των εσόδων της κατά 21% πέρυσι οφείλεται εν μέρει στα νέα συμβόλαια με δυτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Η Aragen μετράει επτά από τις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες ως πελάτες, είπε, αρνούμενος να τις κατονομάσει.

Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εμφανής στις εργασίες ανακάλυψης φαρμάκων για τα συμβατικά φαρμακευτικά προϊόντα.

"Οι νέες βιοτεχνολογίες αποφασίζουν να βάλουν αυγά τόσο στα καλάθια της Ινδίας όσο και της Κίνας από την αρχή", δήλωσε ο Subramanian.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr