Η γλύκα και η γήινη γευστική γοητεία των παντζαριών τους δίνει συχνά την ευκαιρία να πρωταγωνιστούν στα μοντέρνα μενού και τις σύγχρονες συνταγές. Πώς ωφελούν όμως την υγεία μας;

Το παντζάρια είναι υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα. Τόσο η γλυκιά ρίζα όσο και τα πικρούτσικα φύλλα τους είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή φολικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου.

Μια μερίδα 100 γραμμάρια παντζαριών παρέχει: 36 θερμίδες, 1.7 γρ. πρωτεΐνης, 0,1 γρ. λίπους, 7.6 γρ. υδατάνθρακες 2.5 γρ. φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες των παντζαριών βοηθούν σε ζητήματα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί στη λίστα με τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Η συνεισφορά των αντιοξειδωτικών είναι τεράστια στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών που είναι πηγή μιας σειράς προβλημάτων για των οργανισμό.

Άλλες μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του χυμού τους βρήκαν ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει ευεργετική συνεισφορά στο στόχο της αποφυγής καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι τα πλούσια σε νιτρικά άλατα τρόφιμα, όπως το παντζάρια, ενδέχεται να βοηθούν τόσο υπέρ της αποφυγής καρδιακών επιπλοκών όσο και κατά της άνοιας.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com