Facebook Pixel Αυξήθηκαν για έβδομη φορά τα επιτόκια στην Τουρκία!
| 2023-12-22 07:16:00

Αυξήθηκαν για έβδομη φορά τα επιτόκια στην Τουρκία!

του Γεωπόλδου
Αυξήθηκαν για έβδομη φορά τα επιτόκια στην Τουρκία!

Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται στο 42,5%.

Αυξήσεων συνέχεια για την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB), καθώς την Πέμπτη, μετά από μία ακόμα συνεδρίαση υπό την κεντρική τραπεζίτη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η αρμόδια επιτροπή καθορισμού επιτοκίων αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά, με στόχο να επιβραδυνθεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται στο 42,5%.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκαν τα εξής: "Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει την ολοκλήρωση των βημάτων νομισματικής σύσφιξης το συντομότερο δυνατό. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την ποσοτική σύσφιξη αυξάνοντας την ποικιλία των εργαλείων αποστείρωσης που χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης".

Όλοι εκτός από έναν από τους 27 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αύξανε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 42,5%. Η Standard Chartered Plc προέβλεψε μεγαλύτερη κίνηση κατά 500 μονάδες βάσης. 

Η σύσφιξη είναι μέρος μιας ριζικής οικονομικής αλλαγής στην Τουρκία από την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο. Η επικεφαλής της TCMB και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ -πρώην τραπεζίτες της Wall Street διορίστηκαν και οι δύο τον Ιούνιο - έχουν αντιστρέψει χρόνια χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που κατηγορείται ότι οδήγησε σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο και φοβίζει τους ξένους επενδυτές.

Πολλές παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της JPMorgan Chase, προβλέπουν ότι η Τουρκία θα έχει μερικά από τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το επόμενο έτος λόγω της ανάκαμψης.

Η Deutsche και η Morgan Stanley λένε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο 45% τον Ιανουάριο.

Η Επιτροπή Καθορισμού Επιτοκίων είπε τον περασμένο μήνα ότι θα "επιβραδύνει" με την απόφαση για τα επιτόκια του Δεκεμβρίου. Αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός είναι στο 62% σε ετήσια βάση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα στοιχεία. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι θα επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του 2024 και η Ερκάν προέτρεψε τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος να επικεντρωθούν σε αυτό το προβλεπόμενο ποσοστό, όχι στο τρέχον.

Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας είναι ένα εβδομαδιαίο επιτόκιο και η αύξησή του στο 42,5% θα ισοδυναμούσε με σχεδόν 53% όταν συνδυαζόταν σε διάστημα ενός έτους.

Αύξηση μισθών

Μια αύξηση στους μισθούς στις αρχές του 2024 θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει την πορεία της πολιτικής, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων στον πληθωρισμό. 

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group είναι της άποψης ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για υψηλότερα επιτόκια εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι δύο τράπεζες βλέπουν τον κατώτατο μισθό να αυξάνονται κατά περίπου 40% έως 50%.

"Το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό", ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων και ο Μπασάκ Εντιζγκίλ.

Ο Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό δύο φορές φέτος ως έναν τρόπο να μειώσει το κόστος διαβίωσης για τους Τούρκους - και φυσικά να πείσει περισσότερο κόσμο να τον ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού. Οι Τούρκοι πηγαίνουν ξανά στις κάλπες τον Μάρτιο για δημοτικές εκλογές και ο Ερντογάν θέλει να ξανακερδίσει μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε μια τρίτη θητεία στην εξουσία, ο Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν, μείωσε την προσήλωσή του στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και επέτρεψε σε μια φιλική προς την αγορά ομάδα τεχνοκρατών να έχει περισσότερο έλεγχο στις οικονομικές αποφάσεις.

Είπε ότι οι μισθοί θα προσαρμοστούν μόνο μία φορά τον επόμενο χρόνο και όχι αρκετά ώστε να επιβαρύνουν τους εργοδότες ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Η κεντρική τραπεζίτης Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είπε ότι οι αυξήσεις μισθών και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα επηρεάσουν τη σκέψη της νομισματικής αρχής: "Ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην αυστηρότερη πολιτική θα διαμορφωθεί κυρίως από το πόσο γρήγορα εισερχόμαστε στον αποπληθωρισμό και σε ποιο βαθμό είμαστε επιτυχημένοι", είπε σε τοπική εφημερίδα το Σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags