Ο καταζητούμενος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης και ο νομοταγής πολίτης Μιχέλης Μιχελάκης. Κι όμως, ήταν το ίδιο πρόσωπο. Γιατί όπως προκύπτει, ο 42χρονος έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποφύγει τα λάθη που θα αποκάλυπταν την πραγματική ταυτότητά του. Μεταξύ άλλων, φρόντιζε να πληρώνει ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας, για το ΙΧ που είχε αγοράσει.
Οπως αποκαλύφθηκε μετά από την αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι και τη σύλληψη του, ο Μαζιώτης κυκλοφορούσε με ψεύτικη ταυτότητα, με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης. Μάλιστα, είχε υποκλέψει τα πλήρη στοιχεία του ατόμου το οποίο υποδυόταν, την ώρα που ο πραγματικός κάτοχος της ταυτότητας ζούσε μόνιμα στο εξωτερικό.
Ο τρομοκράτης δεν ήθελε να κάνει ένα λάθος που θα τον αποκάλυπτε σε έναν τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας. Ετσι, έχοντας αγοράσει με την πλαστή ταυτότητα ένα Hyundai Accent, το οποίο σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική χρησιμοποιούσε για τις ασφαλείς μετακινήσεις του, ήταν συνεπής και στις υποχρεώσεις που προέκυπταν από την κατοχή του οχήματος.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος», με τον ΑΦΜ του πραγματικού Μιχάλη Μιχελάκη, ο Μαζιώτης είχε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Για να το καταφέρει αυτό, φαίνεται ότι είχε στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία του ατόμου που υποδυόταν. Δηλαδή, πέρα από το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό ταυτότητας, είχε ακόμη και στοιχεία εφορίας.
Στο ερώτημα για το πώς κατάφερε ειδικά το τελευταίο, η ΔΑΕΕΒ εκτιμά- σύμφωνα με την εφημερίδα- ότι παλιότερα φίλος ή ομοϊδεάτης του Μαζιώτη είχε κάνει εμπορική συναλλαγή με τον πραγματικό Μιχάλη Μιχελάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», το άτομο αυτό είχε φροντίσει να μάθει από τον 37χρονο όλα τα προσωπικά και φορολογικά του στοιχεία, ενώ το σημείο- κλειδί ήταν η απόφαση του Μιχελάκη να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Κάτι που επέτρεψε στο Μαζιώτη να χρησιμοποιεί στην Ελλάδα το ίδιο όνομα.
Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην αστυνομία και η ίδια η ταυτότητα με την οποία κυκλοφορούσε ο Μαζιώτης, καθώς η ποιότητα του πλαστού δελτίου είναι κακή. Συγκεκριμένα, το όνομα δεν αναφέρεται ως «Μιχαήλ» αλλά ως «Μιχάλης», δεν υπάρχει σφραγίδα του διοικητή που φέρεται να την εξέδωσε, ενώ και η εκδούσα αρχή φαίνεται γενικά το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και όχι το Τμήμα Ασφαλείας που είναι επιφορτισμένο με την έκδοση των ταυτοτήτων.
Ετσι, οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι είτε υπάρχει πλημμελής έλεγχος από τους υπαλλήλους που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές, μη δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες, είτε ότι οι τρομοκράτες έχουν δικό τους άνθρωπο που «περνάει» ως γνήσια μία εμφανώς πλαστή ταυτότητα.
Ψάχνει τη γιάφκα η ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό της γιάφκας του τρομοκράτη. Η πρώτη ημέρα ερευνών της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα στην οδό Υψηλάντους, στο Μαρούσι, όπου έμεναν τα δύο τελευταία χρόνια ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα, με το τετράχρονο παιδί τους, δεν έδωσε κάποιο σημαντικό στοιχείο.
Στο διαμέρισμα δεν βρέθηκαν όπλα, αν και οι έρευνες συνεχίζονται στη μικρή αποθήκη. Εκείνο που αναζητεί η Αντιτρομοκρατική είναι ίχνη DNA ώστε να κάνει μια πρώτη χαρτογράφηση του διαμερίσματος και να μπορέσει να ελέγξει ποιοι μπαινόβγαιναν σε αυτό.
Στο μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό της γιάφκας συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ έφοδος έγινε την Παρασκευή και στο σπίτι στο οποίο έμενε παλιότερα η Ρούπα στην Καλαμάτα. Η σύντροφος του Μαζιώτη- που κυκλοφορούσε με αλλαγμένη εμφάνιση, αδυνατισμένη και με κοντό ξανθό μαλλί- εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα στο Μαρούσι την Τετάρτη, όταν έγινε η αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι.
Ακόμη δεν έχει βρεθεί το ασημί Hyundai, που είχε αγοράσει ο Μαζιώτης με την πλαστή ταυτότητα με την οποία κυκλοφορούσε, ενώ έρευνες γίνονται και για τον 35χρονο συνεργό του σε Φθιώτιδα, Αγία Παρασκευή και Νέο Κόσμο.
Η κρυφή ζωή του Μαζιώτη
| 19/07/14 - 19:51