Στο σκοτάδι παραμένουν οι εκτελεστές, αλλά και οι εντολείς της μαφιόζικης δολοφονίας του 39χρονου πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, το πρωί της 31ης Μαΐου 2021, έξω από το γυμναστήριο όπου έκανε προπόνηση στη Βάρη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση ίσως έχουν μια πρώτη κατεύθυνση που οδηγεί σε εξελίξεις.
Αν και αρχικά τα κίνητρα της δολοφονίας αναζητούνταν στο παρελθόν του πυγμάχου στην Πάτρα και στις δικαστικές του εμπλοκές εκεί, νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι η υπόθεση εντάσσεται στο ίδιο «κάδρο» με άλλες ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έγιναν περίπου με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από αυτήν του Τάσου Μπερδέση, πρόκειται για τις δολοφονίες των Μανώλη Κασπίρη, Δημήτρη Μάλαμα, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις μαφιόζικες εκτελέσεις και προσθέτει: «Αξιόπιστη υψηλόβαθμη πηγή της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι κοινή συνισταμένη των πέντε φόνων είναι ένας στενός πυρήνας ηθικών αυτουργών, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Ασφάλεια και είναι εκείνοι που έδωσαν τις εντολές στους εκτελεστές για τις δολοφονίες».
Το σενάριο αυτό υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 39χρονου εντάσσεται στον πόλεμο για τον έλεγχο του «τριγώνου» Γαλάτσι – Κυψέλη – Νέα Ιωνία, που οδήγησε στις πέντε εκτελέσεις. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι καθεμιά από αυτές είχε διαφορετική στόχευση, καθώς τα θύματα δεν συνδέονταν μεταξύ τους και δεν είχαν όλα ρόλο στη νύχτα, αλλά καθοριστικός παράγοντας ήταν οι γνωριμίες τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, εάν γίνει η αρχή και εξιχνιαστεί μία από τις υποθέσεις, οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν σαν «ντόμινο» και θα βγει στο φως το κίνητρο που κρύβεται πίσω από καθεμιά.
Από Πάτρα Αθήνα
Η εκτέλεση του Τάσου Μπερδέση εκείνο το πρωινό είχε ακολουθήσει αυτήν ενός σεσημασμένου αλλοδαπού, που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα σε καφέ στα Σεπόλια. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρωτοπυγμάχος είχε αφήσει την Πάτρα, είχε μετακομίσει στην Αθήνα και όλα έδειχναν ότι είχε γυρίσει σελίδα, προσπερνώντας τις δικαστικές περιπέτειες που είχε με υποθέσεις εκβιασμών από το 2008, όταν το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία της Ασφάλειας Πατρών, ενώ το 2015 φυλακίστηκε για έναν χρόνο, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο.
Ομως, η «αλλαγή σελίδας» δεν άλλαξε τα πλάνα όσων υπέγραψαν το «συμβόλαιο θανάτου» και το παρέδωσαν προς εκτέλεση στους αγνώστους οι οποίοι τον γάζωσαν με καλάσνικοφ. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι ήταν κάτι που γνώριζε και ο ίδιος ο πυγμάχος, ο οποίος είχε αναφέρει πως δεχόταν απειλές για τη ζωή του, τις οποίες αξιολογούσε ως σοβαρές, σε παλαιότερη κατάθεσή του ως μάρτυρας στο πλαίσιο προανάκρισης. Γι’ αυτό και έπαιρνε μέτρα ασφαλείας, καθώς μπορεί να είχε αφήσει πίσω του τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος και να είχε απεμπλακεί για να αφοσιωθεί στην πυγμαχία, ωστόσο οι γνωριμίες και οι γνώσεις του για πρόσωπα και καταστάσεις τον καθιστούσαν στόχο ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: espressonews.gr