Facebook Pixel Εμπλοκή του Πακιστάν στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών
Life
| 2023-06-26 02:31:00

Εμπλοκή του Πακιστάν στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών

του Γεωπόλδου
Εμπλοκή του Πακιστάν στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών

Έτσι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες...

Τον Ιανουάριο του 2023, η ακτοφυλακή της Ισπανίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Τελωνειακή Υπηρεσία, συνέλαβε ένα φορτηγό πλοίο με την ονομασία "MV Blume" 80 μίλια ανατολικά των Καναρίων Νήσων με σχεδόν 3.000 κιλά κοκαΐνης. Το πλοίο με σημαία Τόγκο ήταν χωρητικότητας 4.300 dwt (κατασκευής 2005) ελληνικών συμφερόντων. Ως εκπρόσωπος εμφανιζόταν η εταιρεία Dignatio Corp.

Πλοίο Blume ελληνικών συμφερόντων
Με 4,5 τόνους κοκαίνης πιάστηκε στην Ισπανία
στα ανοιχτά της Τενερίφης
Το φορτίο προοριζόταν για την Ευρώπη
Συνελήφθηκαν 15 άτομα
***Δεν χορταίνουν με τίποτα pic.twitter.com/uLFAwk8skX

— Σοφια (@sofilakis) January 20, 2023


Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου για λαθρεμπόριο. Ήταν περίεργα άδειο, μεταφέροντας μόλις 200 τόνους καφέ σε ένα εμπορικό ταξίδι 7.000 ναυτικών μιλίων με προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας.

Καθώς διέσχιζε τον Ατλαντικό, η πορεία του διέγραψε καμπήλη και κινήθηκε ανατολικά προς την ακτή του Μαρόκου, δηλαδή έφυγε εκτός δεδηλωμένης διαδρομής. Τα ύδατα στα ανοικτά του Μαρόκου είναι γνωστά για τις συναλλαγές μεταξύ πλοίων που κάνουν λαθρεμπόριο. Το πλοίο τράβηξε την προσοχή των ισπανικών τελωνειακών αρχών. Η ισπανική ακτοφυλακή, η υπηρεσία Τελωνειακής επιτήρησης και η Αστυνομία συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν το πλοίο και να πραγματοποιήσουν ειδική επιχείρηση πριν μπορέσει να μεταφέρει το φορτίο του.

Από την έρευνα του σκάφους βρέθηκαν δεκάδες μπάλες κοκαΐνης που είχαν συσσωρευτεί στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου. Το πλοίο συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε για έρευνα, με τους αστυνομικούς να ανακαλύπτουν  3.000 κιλά κοκαΐνης, ενώ με πιο ενδελεχής ελέγχους ο αριθμός ανέβηκε στα 4.500 κιλά. Τα ναρκωτικά είχαν αξία 180 εκατ. ευρώ (195 εκατ. δολάρια).

15 μέλη του πληρώματος από το πλοίο συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων 13 Πακιστανών υπηκόων και δύο Αλβανών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Πακιστανοί υπήκοοι βρέθηκαν να εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών. Στο παρελθόν, αρκετοί υπήκοοί του Πακιστάν συνελήφθησαν με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Σαχμπάζ Καν, Πακιστανός υπήκοος και ηγέτης μιας οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών (το "DTO") με έδρα το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που παρήγαγε και διένειμε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, συνελήφθη από τις αρχές της Λιβερίας τον Δεκέμβριο του 2016 και αργότερα απελάθηκε στις ΗΠΑ όπου, το 2019, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για συνωμοσία και απόπειρα εισαγωγής ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Μάιο του 2017, αξιωματούχοι της συνοριακής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου κατάσχεσαν πτήση της Pakistan International Airlines (pia) από το Ισλαμαμπάντ στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Αργότερα, η Εθνική Υπηρεσία καταπολέμηςη το εγκλήματος είπε ότι μια ποσότητα ηρωίνης είχε βρεθεί κρυμμένη σε διάφορα πάνελ του αεροπλάνου.

Τον Μάρτιο του 2018, δύο μέλη του πληρώματος καμπίνας της πτήσης PIA, που ταξίδευαν με πτήση Ισλαμαμπάντ-Παρίσι (PK-749), πιάστηκαν να διακινούν ναρκωτικά στο αεροπλάνο. Τον τελευταίο καιρό, η PIA έχει επίσης τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών του Κατάρ που έχουν ανακαλύψει μονάδες λαθρεμπορίου ναρκωτικών από Πακιστανούς υπηκόους που φτάνουν στη Ντόχα εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς Visa on Arrival (VoA).

Το Πακιστάν παρέχει μια ζωτικής σημασίας διαδρομή διέλευσης για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το γειτονικό Αφγανιστάν. Δεν είναι περίεργο, με τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στην εξουσία, τα καρτέλ ναρκωτικών του Πακιστάν αναζωογονήθηκαν. Τα χρήματα που προέρχονται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών εξυπηρετούν την ευρύτερη ατζέντα του Πακιστάν για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags