Τη σιωπή του έλυσε ο Πέτρος Φιλιππίδης, για πρώτη φορά μετά την απόφαση του δικαστηρίου και δίνει απαντήσεις από τη δική του πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός που κατηγορούταν για υποθέσεις βιασμών σε βάρος συναδέλφων του ηθοποιών εκ των οποίων αθωώθηκε για τον βιασμό και καταδικάστηκε για δύο απόπειρες βιασμού σε 8 χρόνια κάθειρξη.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Τσουρού, «Ακόμα δεν είδες τίποτα», σημείωσε πως «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και από εδώ και πέρα περιμένω το Εφετείο. Δε θα μιλήσω ακόμα δημόσια. Εγώ θα αποφασίσω πότε θα συμβεί αυτό. Ισχύει για εμένα μόνο ό,τι βγαίνει από το δικό μου στόμα και των δικηγόρων μου».

Ο Κώστας Τσουρός από τη δικιά του μεριά ανέφερε: «Θέλω να μεταφέρω το κλίμα που άκουσα εγώ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον ίδιο. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι ήταν μία επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν κρύβεται. Σέβεται τη Δικαιοσύνη και περιμένει να δει τι θα γίνει με το εφετείο».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως το μεγάλο παράπονο του γνωστού ηθοποιού είναι ότι δεν αναφέρεται στα ΜΜΕ πως έχει αθωωθεί  ήδη για τις δύο υποθέσεις βιασμών!

Δείτε τι είπε ο Πέτρος Φιλιππίδης:

 

Αναλυτικά η απόφαση:

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή σε βάρος δύο γυναικών που είχαν συναντηθεί μαζί του για επαγγελματικούς λόγους.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τη σεξουαλική επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε το 2010 στο θέατρο Μουσούρη μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό για να βρει δουλειά. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στις αρχές και υποστήριξε και κατά την κατάθεσή της στο δικαστήριο, ο Πέτρος Φιλιππίδης της της επιτέθηκε και προσπάθησε να τη βιάσει μέσα στο καμαρίνι του.

Το θύμα πάλεψε να γλιτώσει και τελικά κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ξεφύγει. Ομόφωνα δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης τέλεσε το αδίκημα της απόπειρας βιασμού και τον έκριναν ένοχο.

Την ίδια απόφαση περί ενοχής έλαβαν και για την περίπτωση της τρίτης καταγγέλλουσας. Η γυναίκα κατέθεσε ότι το 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό στο πλαίσιο πιθανής συνεργασίας σε ένα σήριαλ. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ηθοποιός μετά το πέρας της συνάντησης προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι της και σε ένα δρόμο του Παλαιού Ψυχικού της επιτέθηκε με σκοπό να τη βιάσει. Εκείνη τον απώθησε και τελικά κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να φύγει.

Αντίθετα, δικαστές και ένορκοι απάλλαξαν τον Πέτρο Φιλιππίδη από την κατηγορία του βιασμού κατ/εξακολούθηση και τον κήρυξαν αθώο λόγω αμφιβολιών.

Την καταγγελία είχε κάνει η πρώτη μηνύτρια, η οποία κεκλεισμένων των θυρών είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε σεξουαλικά στο θέατρο Ήβη το 2008 και προέβη σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. Παρόμοια επίθεση υποστήριξε ότι είχε δεχθεί και κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Πέτρο Φιλιππίδη σε γραφεία θεατρικής εταιρείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ταυτόσημη με την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορούμενου για τις δύο απόπειρες και την αθώωση λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού.

Στην πολύωρη αγόρευσή της είχε επισημάνει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης "καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί, που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί του λένε όχι. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε".

Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά

Η πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Κάνω έκκληση να του αναγνωρίσετε ένα ελαφρυντικό, ώστε η ποινή που θα επιβάλετε να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση. Ο βίος του εξακολουθεί να είναι άμεμπτος», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Είναι σε μια ηλικία ώριμη που βλέπουμε ότι στο ποινικό του μητρώο δεν έχει καμία ποινική παράβαση. Δεν πιστεύω ότι δεν θα δώσετε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, επειδή είχε άπιστη ζωή. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με 300 ηθοποιούς.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 δεν έλεγε κανείς τίποτα για τον Φιλιππίδη. Πως θα ακυρώσετε το σύννομο βιο; Επειδή υπήρξε άπιστος; Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε.

Τα ελαφρυντικά συνέχονται με την πράξη. Εδώ καταδικάσατε για απόπειρα που άνοιξε υποτίθεται ο δράστης μόνος του στα φερόμενα θύματα. Αυτές οι απόπειρες που έχετε αποδεχτεί μόνο ως πλημμελήματα μπορούν να σταθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την αναγνώριση των ελαφρυντικών, ακολουθώντας την σχετική εισαγγελική πρόταση.

Για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη η εισαγγελέας μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Για την αναγνώριση του ελαφρυντικού απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη. Απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής και αξιώνεται η ηθική και ψυχική μεταστροφή του δράστη. Ο νομοθέτης δεν αξιώνει παθητική στάση, απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής και απομάκρυνσης από το παρελθόν του και όχι μόνο μια καλή στάση στη δίκη, η οποία μπορεί και να είναι προσχηματική.

Πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν του. Ακούστηκαν στο δικαστήριο καταγγελίες σε βάρος του και από την κα Παπαμερή το 2016 και από την κα Δροσάκη το 2018», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί, επισημαίνοντας ότι:

«Το λευκό ποινικό μητρώο δεν σημαίνει ότι ο καταδικασθείς είχε σύννομο βίο. Το έγκλημα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και έκπληξη. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν και ελεήμων, σύμφωνα με την υπεράσπιση.
Όμως ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται αορίστως. Η συμπεριφορά του δεν ήταν ούτε παραφωνία ούτε έκπληξη. Είχαν υπάρξει και καταγγελίες από την κα Παπούλια για το 1996».