Νομοθετική αλλαγή για να έχει πιο ενεργό ρόλο ο στρατός στη μάχη κατά της δράσης των συμμοριών, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα αναθέσει στην εθνική άμυνα το καθήκον να θέσει προσωπικό και εξοπλισμό στη διάθεση της αστυνομίας, τόνισε ο Κρίστερσον.
Ο νόμος πρέπει να αλλάξει, και να δώσει στην Αστυνομική Αρχή περισσότερες δυνατότητες να ζητήσει βοήθεια όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρμοδιότητα. "Για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών, απαιτείται αλλαγή του νόμου", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός. "Αυτό έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και πολύ καιρό" πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Στρατού για να συζητήσουν πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου βίας των συμμοριών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι τον Σεπτέμβριο, ανάμεσά τους έφηβοι και αθώοι περαστικοί.
"Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο", έχει δηλώσει ο Κρίστερσον σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. "Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει δει κάτι τέτοιο".
"Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε" είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ σε ομιλία του την Πέμπτη ο Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους.
Ο Κρίστερσον προανήγγειλε αυστηρότερη επιτήρηση στους δρόμους, πιο σκληρές ποινές για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων απέλασης.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός αντέδρασε κατ'αυτό τον τρόπο έπειτα από δύο διαφορετικά αιματηρά περιστατικά στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα το τελευταίο 48ωρο. Στο πρώτο, την Τετάρτη, σκοτώθηκε μια 20χρονη γυναίκα που ήταν περαστική από σημείο όπου ένοπλος άνοιξε πυρ, ενώ στο δεύτερο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σκοτώθηκε μια 25χρονη γυναίκα όταν εξερράγη βόμβα σε σπίτι στην Ουψάλα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και δύο τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ στην περιοχή Σάντβικεν.
"Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία. Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Και τόνισε: "Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες".
Για τον Κρίστερσον που σχημάτισε κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις περσινές εκλογές με την υποστήριξη των λαϊκιστών "Σουηδών Δημοκρατών" - που έχουν μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική- πρόκειται ουσιαστικά για μια προεκλογική δέσμευση.
Ο συνασπισμός του κέρδισε τις εκλογές και χάρη στη δέσμευσή του ότι θα σταματήσει η αυξανόμενη βία των συμμοριών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει αναλάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία και προβλέπουν σκληρότερη τιμωρία για εγκλήματα με όπλα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Σουηδίας κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα βίας που ταλανίζουν τη χώρα. "Είναι η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και οι αποτυχημένες πολιτικές ένταξης των μεταναστών που μας έφεραν εδώ", υποστηρίζει ο Κρίστερσον.
30.000 άνθρωποι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις συμμορίες
Η Σουηδία είχε φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική για πολλές δεκαετίες και δέχθηκε περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Οι πολιτικές αυτές αντιστράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά έχουν αυστηροποιηθεί από την κυβέρνηση Κρίστερσον. Περίπου το 20% των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σουηδίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, επιτρέποντας στον στρατό να βοηθήσει να σταματήσει η βία των συμμοριών.
"Αυτό δεν είναι Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η Σουηδία", δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.
Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή συνδέονται έμμεσα με την εγκληματική δραστηριότητα των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου η βίαιη εγκληματικότητα ήταν προηγουμένως σπάνια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε μπαρ στο Sandviken. Οι 11 θάνατοι από πυροβολισμούς αυτόν τον μήνα καθιστούν τον Σεπτέμβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από τον Δεκέμβριο του 2019.
"Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Άντερς Θόρνμπεργκ.
"Αθώοι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο της αστυνομίας και από κοινού με άλλους για να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη".