Με αθώωση των δύο κατηγορουμένων έληξε η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία έχει απασχολήσει επί μακρόν αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο σύνθετων ερευνών που σχετίζονται και με το οργανωμένο έγκλημα. Αλλωστε, στην υπόθεση Καραϊβάζ είχε εστιάσει την κριτική του για θέματα κράτους δικαίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αποτελούμενο και από δικαστές και από ενόρκους, μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία οδηγήθηκε σε αθωωτική απόφαση για τους δύο κατηγορουμένους –πρόκειται για δύο αδέλφια, 49 και 41 χρόνων–, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμέτωποι με τη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ηταν δηλαδή κατά το κατηγορητήριο οι άνθρωποι που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο.
Η αθωωτική απόφαση και για τους δύο ελήφθη με μεγάλες πλειοψηφίες, που ξεκίνησαν από πέντε ψήφους υπέρ της απαλλαγής για τον πρώτο και δύο κατά, για να φθάσουν σε έξι προς μία για τον δεύτερο. Εκείνοι που μειοψήφησαν και στις δύο περιπτώσεις ήταν δικαστές, ενώ και για τους δύο κατηγορουμένους όλοι οι ένορκοι, απλοί πολίτες, ήταν απαλλακτικοί. Το σκεπτικό της απαλλαγής και για τους δύο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα στοιχεία για την ενοχή τους δεν κρίθηκαν επαρκή, δηλαδή δεν έπεισαν για τη βασιμότητά τους, με αποτέλεσμα η απόφαση να είναι απαλλακτική λόγω αμφιβολιών.
Η ανατροπή με τη δικαστική απόφαση προκάλεσε αίσθηση στους συγγενείς του δημοσιογράφου –και όχι μόνον–, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας είχε κατά την πρότασή της προς το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της ενοχής τους.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων ότι βρέθηκαν στο εδώλιο από σειρά διαβολικών συμπτώσεων, παρότι οι ίδιοι, όπως ανέφεραν και στην απολογία τους, δεν είχαν σχέση με τον φόνο.
Η εισαγγελέας, η πρόταση της οποίας δεν έγινε δεκτή, μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει ότι η δολοφονία Καραϊβάζ «δεν ήταν απλή ανθρωποκτονία, αλλά σχετιζόταν με το οργανωμένο έγκλημα», παραπέμποντας στη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Αλλωστε, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε στην αγόρευσή της το γεγονός ότι το θύμα ήταν αστυνομικός συντάκτης για πολλά χρόνια, με γνώση πολλών πτυχών της οργανωμένης εγκληματικότητας. Ετσι δεν αποκλείεται τυχόν αποκαλύψεις του να αποτέλεσαν και το κίνητρο της δολοφονίας του.
Για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί από τις συντονισμένες έρευνες των αρμοδίων αρχών οι ηθικοί αυτουργοί, οι άνθρωποι δηλαδή που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του. Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2023. Κατά το κατηγορητήριο ο εκτελεστής, δηλαδή αυτός που πυροβόλησε και σκότωσε τον δημοσιογράφο, ήταν ο μικρότερος από τα δύο αδέλφια, εκείνος που είναι 41 χρόνων και απαλλάχτηκε με ψήφους έξι προς μία. Ο μεγαλύτερος αδελφός είχε κατηγορηθεί ως άμεσος συνεργός.
Μετά την έκδοση της απόφασης και οι δύο αφέθηκαν, όπως ήταν φυσικό, ελεύθεροι, ενώ η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο. Δεν αποκλείεται πάντως η απόφαση να μελετηθεί και από αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να κριθεί αν μπορεί να ασκηθεί έφεση.
Το σχόλιο του Θανάση Κατερινόπουλου
O Ταξίαρχος εν Αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος, που ήταν και φίλος του αδικοχαμένου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασε την αποφαση στα social media με δύο ποστ.
Ιδού: