Πρόκειται να συμφωνηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης από την τρόικα. Όπως αναφέρει η έκθεση υπάρχει η πιθανότητα εφαρμογής νέων μέτρων στην περίπτωση που εντοπιστούν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί για το 2011.
Πιο αναλυτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει:
Να καταργηθούν οι φορείς στο Δημόσιο που δεν παρέχουν κάποιο έργο αλλά και να συγχωνευτούν όσοι έχουν παρεμφερείς αρμοδιότητες και στη συνέχεια να συγκεντρωθούν σε ένα υπουργείο.
Πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέσπιση του οκταώρου και επικράτηση συνθηκών ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο.
Μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται. Επίσης, εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές.
Επίσης, αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ για τη μείωση του κόστους, των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.
Νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με μειώσεις των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης.
Παράλληλα, το ΔΝΤ θέλει μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Ακόμη, ζητά μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας που είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά.
Επίσης, το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2014.
Πηγή: cosmo.gr