Συμπληρώσαμε 8 αγωνιστικές, κάτι περισσότερο από το 1/4 του πρωταθλήματος κι αν είστε ικανοποιημένοι μ΄ αυτό, που βλέπετε και κυρίως με την εξέλιξη αυτής της ομάδας, πάσο…
Εγώ για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω καμιά εξέλιξη. Βλέπω έναν προπονητή να έχει κολλήσει στις απόψεις του και να μην ξεκολλάει με τίποτα, ακόμη και τώρα που (δεν γίνεται να μην) συνειδητοποιεί κι ο ίδιος ότι αυτό που θέλει να κάνει, δεν βγαίνει, με το ρόστερ, που έχει.
Πέρασαν οχτώ παιχνίδια και βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ, κόντρα σε ομάδες περιορισμένης ποιότητας και δυνατότητας, να έχει την κατοχή της μπάλας (72% στην Κέρκυρα), αλλά να μην ξέρει τι να την κάνει και να μην μπορεί να κάνει ευκαιρίες.
Αυτές οι κλειστές άμυνες σπάνε με συγκεκριμένους τρόπους. Με σουτ από τη δεύτερη ζώνη (γίνονται λίγα), με πλαγιοκοπήσεις και καμιά καλή σέντρα στην περιοχή (μία έγινε με την ΑΕΚ και μπήκε το γκολ), εφόσον μπορείς να βγάλεις στοιχειώδεις αυτοματισμούς στο γήπεδο, ή με στημένες φάσεις, που έχουν εξαφανιστεί από το επιθετικό ρεπερτόριο του ΠΑΟΚ. Αυτά είναι και τα στοιχεία, που δείχνουν πόσο δουλεύει μια ομάδα στην προπόνηση. Εγώ κι αφού συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες, που δουλεύει αυτή η ομάδα, δεν βλέπω τίποτα απ΄ αυτά, αλλά ίσως είμαι εμπαθής.
Αυτές οι άμυνες, σπάνε και με ατομικές ενέργειες, που αυτές δεν τις έχει ο ΠΑΟΚ, γιατί όπως είπε κι ο Δώνης αυτό μάλλον αγοράζεται και δεν δουλεύεται στην προπόνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ μεγάλες μεταγραφές. Αναρωτιέμαι αν ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει Βιεϊρίνια ή Σκόκο για να κάνει μία – δύο φάσεις στην ΑΕΚ, στον ΟΦΗ ή στην Κέρκυρα κι αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να πάει κανείς αμέσως στην εύκολη λύση (μεταγραφές), πριν εξαντλήσει τη δυνατότητα, που έχει με τις υπόλοιπες. Με Σκόκο, Βιεϊρίνια, Τζιμπούρ, Τοροσίδη, Μισίμοβιτς και Ιμπραήμοβιτς, θα κέρδιζε και ο Μπάμπης ο Τακούνας την Κέρκυρα.
Αναρωτιέμαι επίσης, πόσο καλύτερο από του ΠΑΟΚ, είναι το ρόστερ του Πανιωνίου, που είναι 2ος με 6 νίκες σε 8 παιχνίδια, και κάνει περισσότερες ευκαιρίες, συμμετέχοντας στο ίδιο πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να δουλεύει στην προπόνηση για να έχει την μπάλα στην κατοχή του, αλλά αυτό του το προσφέρει ούτως ή άλλως ο κάθε αντίπαλός του, αν έχει στοιχειώδες scouting.
Το θέμα του συστήματος εξακολουθεί να είναι κατά την άποψή μου σημαντικό, αν και απ΄ ότι φαίνεται εξελίσσεται σε δεύτερης σημασίας πρόβλημα.
Εξακολουθώ να πιστεύω, όπως και μετά το πρώτο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ, πως αυτή η ομάδα δεν μπορεί να παίξει ούτε 4-4-2, ούτε ρόμβους, ούτε τρίγωνα. Αυτή η ομάδα είναι για να παίζει 4-2-3-1. Αφενός γιατί δεν έχει τους παίκτες για να παίξει 4-4-2 κι αφετέρου γιατί εξουδετερώνει παίκτες, που υπό άλλες συνθήκες είναι κομβικής σημασίας για τον ΠΑΟΚ.
Αναρωτιέμαι πως θα παίξει μια ομάδα 4-4-2, όταν δεν έχει ακραίους χαφ κι όταν δεν έχει δεύτερο φορ, που μπορεί να παίζει πιο πίσω από τον Κλάους, που μπορεί να παίξει ΜΟΝΟ στην κορυφή.
Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ οι μοναδικοί (θεωρητικά) ακραίοι χαφ είναι ο Γεωργιάδης και ο Ρομπέρ. Του Γεωργιάδη (πριν ακόμη τραυματιστεί) ο προπονητής δεν φαίνεται αυτή την εποχή να του δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ενώ ο Ρομπέρ είναι συνήθως είναι η πρώτη αλλαγή μεταξύ 46’ και 60’. Αναρωτιέμαι πως μια ομάδα μπορεί να παίξει 4-4-2 χωρίς ακραίους χαφ!
Για να βγει αυτό το σύστημα, βαφτίζεται κάποιες φορές ακραίος χαφ ο Λίνο (η θέση που απεχθάνεται κι ο βασικός λόγος που δεν ήθελε να βλέπει τον Μπόλονι) ή ο Φωτάκης. Αυτό είναι κάπου φυσικό κι επόμενο, καθώς ο Φωτάκης είναι παίκτης του άξονα, και στο 4-4-2, στον άξονα χωράνε δύο. Κάποιοι πρέπει να παίξουν αλλού για να χωρέσουν, κάποιοι να μείνουν στον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις κεντρικούς χαφ, τον Φωτάκη, τον Λάζαρ, τον Κάτσε και τον Γκαρσία και στο 4-4-2, στη θέση που παίζουν χωράνε δύο. Αυτομάτως, δύο γίνονται δυσαρεστημένοι. Να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί, μόλις θα είναι 100% έτοιμος ο Γκαρσία.
Σε ότι αφορά την επίθεση, ο Σαλπιγγίδης δεν ήταν ούτε στα νιάτα του δεύτερος φορ – επιτελικός, να κυνηγάει μπάλες στο μισό γήπεδο και μακριά από την περιοχή γι΄ αυτό όταν ο Λόρενς δεν είναι τιμωρημένος, παίζει αυτός κι ο Σαλπιγγίδης, ο μεγαλύτερος (σήμερα, γιατί σε λίγο θα είναι ο Κλάους) σε χρηματιστηριακή αξία παίκτης του ΠΑΟΚ, μένει στον πάγκο. Κάποια στιγμή θ΄ αρχίσει να παίρνει κι αυτός ανάποδες. Πριν ετοιμαστεί ο Λόρενς, ο Δώνης είχε για δεύτερο επιθετικό τον… Γιάννου, τον οποίο θυμηθήκαμε στο 80’ στην Κέρκυρα, αφού τον χάσαμε κανένα μήνα.
Ο Σαλπιγγίδης εδώ και 3-4 χρόνια έχει μάθει να παίζει δεξιός μεσοεπιθετικός στο 4-2-3-1. Ως τέτοιος είχε 27 γκολ και 11 ασίστ (στην πραγματικότητα είναι περισσότερες) τα τελευταία δύο χρόνια και 14 γκολ και 9 ασίστ στη χρονιά του Σισέ στον Παναθηναϊκό. Διαφορετικά, η θέση του είναι στην κορυφή της επίθεσης, αλλά εκεί δικαιωματικά φέτος είναι ο Κλάους.
Ο τρόπος, λοιπόν, που επιλέγει να παίζει ο Δώνης, βγάζει ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού τον Σαλπιγγίδη και τουλάχιστο έναν από τους (υπό άλλες συνθήκες) κομβικούς κεντρικούς χαφ του.
Στην Κέρκυρα ξεκίνησε ως δεξιό χαφ τον Πέλκα. Νομίζω πως πρόκειται για ένα παιδί που έχει το ταλέντο να παίξει σημαντικό ρόλο στον ΠΑΟΚ, αλλά η θέση του δεν είναι δεξιά, είναι επιτελικός μέσος κι ακόμη δεν είναι έτοιμος να πάρει στην πλάτη του το βάρος. Στην Κ20 μπορεί να έχει παίξει και δεξιά, αλλά έπαιζε με συνομήλικούς του.
Θεωρώ πολύ τραβηγμένη την χρησιμοποίησή του στην Κέρκυρα, γιατί νομίζω δεν είναι ακόμη έτοιμος να παίξει σ΄ αυτό επίπεδο και γιατί καλείται ένας ταλαντούχος νεαρός να σηκώσει το βάρος σε μια θέση που δεν είναι η φυσική του, αλλά και σε μια ομάδα, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΛΑ. Εδώ ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν αυτά τα παιδιά. Ο καθένας μπορεί να δώσει το 10 ή το 7 ή το 9, σ΄ έναν πιτσιρίκο και να τον βάλει να παίξει, αλλά το ερώτημα είναι : Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να σηκώσει το παιδί το βάρος των προσδοκιών και των απαιτήσεων; Σας θυμίζω ότι ο Σταφυλίδης χτύπησε μεταγραφή στη Λεβερκούζεν, γιατί μπήκε να παίξει σε μια ομάδα, ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΛΑ.
Θυμάμαι πριν από σχεδόν έξι χρόνια, ο Παράσχος είχε στην αποστολή και χρησιμοποίησε γύρω στο 65’ για πρώτη φορά τον Αθανασιάδη, σ΄ ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ – Λάρισα, με σκορ 1-3, για να απορροφήσει την αρνητική ατμόσφαιρα, καθώς η Τούμπα είχε αρχίσει να βράζει. Του έκανε καλό;
Τώρα θα μου κάνετε το γνωστό ερώτημα, γιατί με άλλους προπονητές και ειδικότερα τον Σάντος έκανες υπομονή και με τον Δώνη δεν κάνεις; Γιατί θέλεις να φύγει ο Δώνης;
Και ποιος είπε να φύγει ο Δώνης; Κριτική μπορεί να γίνεται (δεν εμπίπτει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων), δεν είπε κανείς να φύγει. Και δεν κατάλαβα γιατί όταν κάποιος βλέπει κάτι που δεν του αρέσει, δεν πρέπει να το λέει. Διότι ο Δώνης μίλησε μετά το 0-0 στην Κέρκυρα για δύο πεταμένους βαθμούς, το ζητούμενο είναι να μην μιλήσει στο τέλος της σεζόν κανείς για μια «πεταμένη χρονιά». Γιατί αυτή η ομάδα, μετά από ένα τετράμηνο, που δουλεύει μαζί, ούτε εξέλιξη δείχνει να έχει, αλλά ούτε ορθολογική ένταξη νεαρών, που σε 1-2 χρόνια, θα μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ότι θα τερματίσει δεύτερος το θεωρώ δεδομένο, εκτός κι αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Οι (θεωρητικά) αντίπαλοί του, άλλωστε, είναι για τα… σκυλιά.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είχαμε περισσότερη υπομονή, γιατί μπορεί να βλέπαμε κάτι. Το οποίο δυστυχώς τώρα δεν το βλέπουμε. Τώρα βλέπουμε μια στασιμότητα. Και δεν αναφέρομαι σ΄ εκείνη την μνημειώδη ατάκα του Σάντος μετά το κακό ξεκίνημα στη δεύτερη χρονιά του (με 5 βαθμούς σε 4 παιχνίδια), όταν μετά από μια συνέντευξη τύπου, μας φώναξε σε μια γωνία και μας είπε με το γνωστό υφάκι του «μη μασάτε, φέτος θα βγούμε τουλάχιστο δεύτεροι». Άλλα πράγματα έβλεπες.
Κι επειδή γίνεται πολύ η σύγκριση του Δώνη με την πρώτη χρονιά του Σάντος, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ο Σάντος ανέλαβε τον ΠΑΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Δώνης τον ανάλαβε αρχές Ιουνίου και οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τελειώνουν στις 31 Αυγούστου. Κι ο Δώνης επέλεξε να παίξει 4-4-2 μ΄ ένα ρόστερ, που o ίδιος συναποφάσισε, και είναι φτιαγμένο για 4-2-3-1.
Υ.Γ. Σύμφωνα με τον Ελβετό φιλέλληνα, Γιόχαν Γιάκομπ Μάγιερ, που εξέδιδε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο διάστημα 1824-1826 και σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι, «η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Και της δημοκρατίας, βεβαίως. Η ρήση του ισχύει παντού, εκεί που υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία. Λυπάμαι για τον τόπο, στον οποίο ζω, λυπάμαι για την κατάντια μας, λυπάμαι γι΄ αυτό, που βλέπω να ‘ρχεται…
Πηγή: paok24.com