Και αυτό διότι την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών ήταν σε εξέλιξη, οι ίδιοι φρόντισαν να επιστρέψουν τα «κλοπιμαία» στη μονή με… κούριερ.
Συγγνώμη, λάθος πληροφόρηση από ντόπιους… Με αυτές τις λίγες λέξεις γραμμένες πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι οι ιερόσυλοι απέστειλαν τα λείψανα στις μοναχές της ιεράς μονής, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τις πράξεις τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 27ης Μαρτίου 2012 όταν άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Ρέθα στο Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας, και αφαίρεσαν ένα ασημένιο καράβι (τάμα), δύο λειψανοθήκες εκ των οποίων η μία ασημένια και η άλλη μπρούτζινη, στις οποίες ήταν χαραγμένα τα ονόματα των αγίων και των οποίων τα λείψανα φυλάσσονταν εκεί, και ένα δισκάριο. Η κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί της 27ης Μαρτίου από τις μοναχές, οι οποίες ενημέρωσαν την αστυνομία.
Οταν όμως οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι οι ιερόσυλοι είχαν σκάψει και ανοίξει και μια τρύπα σε ένα σημείο μέσα στον ναό. Οπως μάλιστα ανέφερε στην «Espresso» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «οι έρευνες μας οδήγησαν στην εκτίμηση ότι οι δράστες πιθανόν έψαχναν για κάποιο θησαυρό. Και τελικά είχαμε δίκιο…» τόνισε και πρόσθεσε: «Στην περιοχή υπάρχει χρόνια ολόκληρα τώρα ο μύθος ότι βρίσκονται θαμμένα κασόνια με λίρες». Λίγες μέρες αργότερα -συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου- άγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία και ανέφερε ότι οι δράστες της κλοπής ήταν ο Φ.Σ. και Τ.Θ., κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Ετσι, οι αστυνομικοί πραγματοποοίησαν έρευνες στα σπίτια τους, χωρίς όμως να βρουν το παραμικρό στοιχείο που να τους συνέδεε με την υπόθεση.
Στις 15 Απριλίου, ο άγνωστος τηλεφώνησε ξανά στις διωκτικές αρχές και «έδωσε» ένα ακόμη άτομο. Τον Τ.Ι., πατέρα πέντε ανήλικων παιδιών. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, ο Φ.Σ. συνάντησε «τυχαία» σε καφετέρια της περιοχής έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και του ανέφερε ότι ο πολύτεκνος άνδρας ήταν ο δράστης της κλοπής. Συγκεκριμένα, όπως φέρεται να κατάθεσε στον ανακριτή ο αξιωματικός, «στην καφετέρια με συνάντησε ο Φ.Σ., στο σπίτι του οποίου είχε προηγηθεί έρευνα για τα κλεμμένα της ιεράς μονής. Μου είπε ότι εδώ και αρκετό καιρό είχε αγοράσει νόμιμα έναν ανιχνευτή μετάλλων, με τον οποίο ψάχνει για λίρες σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν φήμες και πληροφορίες για θησαυρούς. Για τον λόγο αυτό κάνει παρέα με πολλά άτομα που ψάχνουν για λίρες. Ενα από αυτά είναι ο Τ.Ι., πατέρας πέντε ανήλικων παιδιών, με τον οποίο, όπως ισχυρίστηκε, μετέβησαν στην ιερά μονή, για την οποία είχαν πληροφορίες για θησαυρό. Αφού ερεύνησαν τον εξωτερικό χώρο, στη συνέχεια άναψαν ένα κερί και έφυγαν» λέει ο αστυνομικός και προσθέτει: «Ακόμη μου είπε ότι όταν έμαθε για την κλοπή επικοινώνησε με τον Τ.Ι. και όπως μου ανέφερε, ο τελευταίος του αποκάλυψε ότι ήταν ο δράστης της κλοπής. Τέλος, ο συγκεκριμένος άνδρας μού αποκάλυψε ότι επειδή ένιωθε τύψεις και έβλεπε την Παναγία στον ύπνο του, ζήτησε από τον Τ.Ι. να επιστρέψει τα οστά στη μονή με κούριερ».
Οι αστυνομικοί, όπως ήταν αναμενόμενο, στο πλαίσιο της προανάκρισης κάλεσαν τον τελευταίο για κατάθεση. Προτού όμως προλάβει να καταθέσει, στις 27 Απριλίου οι μοναχές της μονής έλαβαν ένα δέμα, το οποίο όταν το άνοιξαν έμειναν άφωνες. Μέσα υπήρχαν τα λείψανα των αγίων και ένα σημείωμα που έγραφε: «Συγγνώμη, λάθος πληροφορίες από ντόπιους». Η «Espresso» συνάντησε τον Τ.Ι., ο οποίος φανερά συντετριμμένος έκανε λόγο για σκευωρία που έχει διαπραχθεί εις βάρος του. «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με όσα μου καταλογίζουν. Είμαι πατέρας πέντε ανήλικων παιδιών και παλεύω για το μεροκάματο. Ο Φ.Σ. που με κατηγορεί ήταν φίλος μου. Οντως είχαμε πάει μαζί στη μονή για να ανάψω ένα κερί. Επειτα έφυγα και ήρθα στην Αθήνα. Δεν έκανα καμία κλοπή. Πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας του» τόνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα άκουγα για τραγελαφικές καταστάσεις, για αθώους που τους εμπλέκουν άδικα και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Και τώρα, από το πουθενά αντιμετωπίζω μια τέτοια βαριά κατηγορία. Κατηγορούμαι για κακούργημα χωρίς λόγο. Εχω χάσει τον ύπνο μου, κοντεύω να τρελαθώ».
Ο ίδιος, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, Βασίλη Ταουξή και Ειρήνη Μαρούπα, «είναι αθώος και αυτό άλλωστε θα αποδειχτεί περίτρανα. Την ημέρα που ο Τ.Ι. φέρεται να έκανε την κλοπή βρισκόταν στην εργασία του στην Αθήνα και αυτό άλλωστε φαίνεται και από την κατάθεση του εργοδότη του. Και δεν είναι το μοναδικό ακλόνητο άλλοθί του…» δηλώνουν στην «Espresso».
«Ανθρώπινη τραγωδία»
Για την υπόθεση μίλησε στην «Espresso» ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πολύτεκνου πατέρα, ο Βασίλης Ταουξής, τονίζοντας ότι: «Εκ πρώτης όψεως η ανάγνωση της υπόθεσης φαίνεται κωμική και προκαλεί γέλια. Πίσω από το φαιδρό του θέματος όμως κρύβεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Ενας ανθρωπάκος, μεροκαματιάρης και βιοπαλαιστής, βρέθηκε μπλεγμένος στα γρανάζια του νόμου και επαπειλείται ποινή ιδιαίτερα αυστηρή. Αυτό καταδεικνύει πως μια επιπόλαιη κίνηση, μια εκδρομή με χιούμορ και δόση περιπέτειας, παριστάνοντας τους σύγχρονους χρυσοθήρες, μπορεί να οδηγήσει τον οποιονδήποτε νοικοκύρη, άνθρωπο της διπλανής πόρτας, σε δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη και το βάσανο της ανάκρισης και του εδωλίου του κατηγορουμένου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή την υπόθεση τη δημοσιοποιούμε ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους επίμαχους φιλόδοξους νεο-χρυσοθήρες. Που αντί να βρουν τα κιβώτια με τις λίρες της Κατοχής, βρίσκουν τον μπελά τους. Και συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεμπερδέψουν».
«Ασαφή τα όρια του νόμου»
Για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τ.Ι. μίλησε και η δεύτερη δικηγόρος, η Ειρήνη Μαρούπα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, τις δύσκολες μέρες που ζούμε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν την οικονομική εξαθλίωση και κάποιοι από αυτούς στρέφονται στην παρανομία και την ιεροσυλία. Εν προκειμένω, ο εντολέας μου παραπέμπεται με το άρθρο 374 εδάφιο α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο αν από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία αφαιρέθηκε πράγμα αφιερωμένο σε αυτήν, τιμωρείται με ποινή καθείρξεως μέχρι δέκα ετών». Και κατέληξε: «Η εφαρμογή του νόμου όμως στην παρούσα υπόθεση καθίσταται δύσκολη καθώς τα όρια του νόμου είναι ολίγον ασαφή. Ελπίζω ότι με την πρόοδο της ανάκρισης και της διαδικασίας στο ακροατήριο θα αποδειχθεί η πλήρης αθωότητά του. Εξάλλου, ούτε το μηχάνημα ήταν δικό του, ούτε η εκκλησία και το χωριό ήταν στο πεδίο γνώσης του, αλλά ανήκουν σε έτερο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση».
Πηγή: agrinionews.gr