Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας ανακοίνωσε σε επιτροπή της Βουλής ότι θα ασκήσει πιέσειςστους συναρµόδιους υπουργούς για να επιλυθεί το πρόβληµα, κίνηση που ενόχλησε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος µε αιχµηρή ανακοίνωσή του καυτηρίασε τη δηµόσια παρέµβαση Βενιζέλου καλώνταςτον παράλληλα να διευκρινίσει αν προτείνει τη νοµιµοποίηση των παράνοµων µεταναστών.
Αφού ενηµερώθηκε ο Πρωθυπουργός για την κόντρα, µετά τα µεσάνυχτα ο Γιώργος Πεταλωτής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται απλώς ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών και Αµυνας επικοινώνησαν µεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβληµα».
Οι νέοι τριγµοί στο εσωτερικό της κυβέρνησηςπροκλήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου αναµένεται ο Πρωθυπουργός να µιλήσει για«εθνική επανεκκίνηση».
Η σφήνα Βενιζέλου για το θέµα του Μεγάρου Υπατία δεν περιορίστηκε στη Βουλή, καθώς ο υπουργός Αµυνας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι θα ήταν καταστροφικό για την κυβέρνηση να υπάρξει θάνατος απεργού πείνας.
Κάτι που επεσήμανε μέσα στην εβδομάδα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης.
Ο κος Βενιζέλος, επικοινώνησε επίσης µε τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ζητώντας να βρεθεί άµεσα λύση στο πρόβληµα µε τους λαθροµετανάστες.
Αµέσως µετά τηλεφώνησε δεύτερη φορά στον Πρωθυπουργό, τον οποίο – σύµφωνα µε πληροφορίες –ενηµέρωσε για τα αποτελέσµατα της... διαµεσολάβησής του. Η πρωτοβουλία Βενιζέλου προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονη υπόγεια κυβερνητική κινητικότητα, που είχαν ως αποτέλεσµααργά το βράδυ ο Χρήστος Παπουτσής µε δήλωσή του να προτείνει γραπτώς στους απεργούς πείνας την εξάµηνη παραµονή τους στη χώρα µε δυνατότητα ανανέωσης κατά περίπτωση.
Είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων, η κρίση ωστόσο εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις έντεκα τη νύχτα όταν ο υπουργόςΕσωτερικών µε γραπτή δήλωσή του εγκάλεσε τον κ. Βενιζέλο για την πρωτοβουλία του. «∆εν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση µιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συµφέρον, να υπάρχει δηµόσια παρέµβαση µέλους της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγουµένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδοµένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήµατος. (...) Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν µε αυτή τη δηµόσια παρέµβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρµόδιους υπουργούς προκειµένου να εξευρεθεί µια λύση, µε την οποία θα αποτραπεί η απώλεια µιας ανθρώπινης ζωής». Το άδειασµα του υπουργού Εθνικής Αµυνας ολοκληρώθηκε όµως στο τέλος της ανακοίνωσης, µε την επισήµανση πως «µόνον ο κ. Βενιζέλος µπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νοµιµοποίηση των παράνοµων µεταναστών».
Λίγο πριν από τα µεσάνυχτα κύκλοι του υπουργείου Αµυνας σχολίαζαν ότι ο κ. Βενιζέλος έλεγε σε συνεργάτες του πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να µετέχω σε τέτοιου είδους διάλογο». Η παρέµβαση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε αρχικώς αµηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο, δεδοµένου ότι ο υπουργός Εθνικής Αµυνας δεν έχει αρµοδιότηταστο θέµα.
Το ΜΑΞΙΜΟΥ θέλησε να κρατήσει χαµηλά τους τόνους και απέφυγε να τροφοδοτήσει τη συζήτηση. Ωστόσο αρµόδιοι παράγοντες σχολίαζαν πως «η κυβέρνηση έπρεπε να έχει τελειώσει το θέµα την κρίσιµη νύχτα της αποχώρησης των µεταναστών από τη Νοµική µε επιχείρηση της Αστυνοµίας».
Αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε και το σηµείο διαφωνίας ανάµεσα στα δύο εµπλεκόµενα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, κύκλοι του κ. Παπουτσή σχολίαζαν πως δεδοµένου ότι οι µετανάστες δεν ζητούν άσυλο αλλά δυνατότητα διαµονής στη χώρα, το θέµα δεν εµπίπτει στην αρµοδιότητά του.
Πηγή: newsday.gr