Επισημαίνοντας πως το 2010 αποτέλεσε τη χρονιά του ευρώ με την αρνητική έννοια, σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild γίνεται λόγος για χρεοκοπία της Ελλάδας.
"Ήταν η χρονιά του ευρώ. Δυστυχώς, όχι για καλό. Χρεοκοπία των Ελλήνων, δισεκατομμύρια βοήθειας, ασπίδα διάσωσης. Mέχρι την καρδιά της Ευρώπης χτύπησε η νομισματική κρίση.
Για να την ελέγξουν, οι κυβερνήσεις ξεπέρασαν τη μια μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές. Αλλά ακόμα δεν έχουν βρει κάποιο φάρμακο, που θα θεραπεύσει σε βάθος και θα φέρει την ηρεμία", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο YouGov, από 20 έως 22 Δεκεμβρίου, περίπου ένας στους δύο Γερμανούς (49%) επιθυμεί επιστροφή του μάρκου, ενώ το 77% των πολιτών δεν αισθάνεται ωφελημένο από το ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι ένα κόμμα κατά του ευρώ θα μπορούσε να μπει στο κοινοβούλιο με ευκολία.
"Η δραματική κρίση του ευρώ προκάλεσε προφανώς στο λαό ανησυχία και φόβο. Και οι πολιτικοί δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τα πλεονεκτήματα του ευρώ, ειδικά για μας τους Γερμανούς. Το 77% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται ωφελημένοι από το ευρώ", αναφέρει το δημοσίευμα.
Η τάση αυτή που παρατηρείται στους Γερμανούς χαρακτηρίζεται ως τρέλα, καθώς, όπως σημειώνεται, οι γερμανικές εταιρείες και οι γερμανικές δουλειές τα κατάφεραν άριστα μέσα στην κρίση επειδή το ευρώ κάνει τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι Γερμανοί διατήρησαν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης την ηρεμία και αισιοδοξία τους. "Μεγαλύτερη πολιτική αξία έχει τώρα η βαθιά δυσπιστία τους για το ευρώ. Η πίστη στο νόμισμά σου αποτελεί το ήμισυ της αξίας του. Αυτή η πίστη εκλείπει. Για το ευρώ, το 2011 θα είναι έτος αποφάσεων", καταλήγει το δημοσίευμα.
Μίχαλος: Υπαρκτός ο κίνδυνος χρεοκοπίας
Εκτός από τις γερμανικές φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμά ότι παρά τις θυσίες των Ελλήνων δεν έχει αποτραπεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.
Επισημαίνοντας ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε από μια βαθιά οικονομική ύφεση που έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, και το 2011 θα είναι καθοριστική χρονιά για την έξοδο από την κρίση.
''Το 2010 πολυάριθμες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ή να τη μεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Δυστυχώς, παρά τις θυσίες, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 2011 σημείωσε ότιθα είναι μια χρονιά δύσκολη, αλλά και καθοριστική στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. "Θα χρειαστεί συναίνεση, υπευθυνότητα και συμμετοχή από όλους: πολιτεία, κόμματα, φορείς και κοινωνία. Θα χρειαστεί, κυρίως, ένα νέο μείγμα πολιτικής. Με ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με έναν μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που θα χαρακτηρίζεται από τη λογοδοσία και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας", σημείωσε.
Εκτίμησε, τέλος, πως ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ωστόσο, για να μπορέσει να παράγει καρπούς, όπως σημείωσε, απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας. Απαιτείται παράλληλα, όπως ανέφερε, και από τις επιχειρήσεις συνένωση δυνάμεων και στρατηγικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα, υγιή και δυναμικά επιχειρηματικά σχήματα.
ΠΗΓΗ: cosmos.gr