Πολλά είναι ακόμα τα ζευγάρια που επιλέγουν να γνωριστούν πρώτα καλά, πριν αποκτήσουν σεξουαλικές επαφές. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ζευγάρια αυτά μάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν έναν «πετυχημένο» γάμο.

Τα ζευγάρια που αποφεύγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις πριν το γάμο, έχουν τελικά μια πιο σταθερή και ευτυχισμένη σχέση, αλλά και καλύτερη σεξουαλική επαφή. Αυτό ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε μια νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να αναθερμάνει πατροπαράδοτες αντιλήψεις, τις οποίες ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πια ξεπερασμένες.

Οι ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Ζωής του (μορμονικού) πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό τον καθηγητή Ντιν Μπάσμπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οικογενειακής ψυχολογίας “Journal of Family Psychology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παντρεμένα άτομα σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων με τον/την σύντροφό τους στο πλαίσιο του γάμου τους, σε συνάρτηση με το πότε ξεκίνησαν να κάνουν σεξ μαζί του/της.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ψυχολόγους, έδειξε ότι υπάρχουν ωφέλειες στην τακτική της καθυστέρησης, όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις. Σε σχέση με όσους προτιμούν να προχωρούν αμέσως ή πολύ γρήγορα -και πάντως πριν το γάμο- σε σεξουαλική επαφή με το έτερον ήμισυ τους, όσα ζευγάρια περίμεναν μέχρι να παντρευτούν, για να κάνουν σεξ με τον/την αγαπημένο/η τους, ανέφεραν ότι στη συνέχεια ο γάμος και η σχέση τους ήταν κατά 22% πιο σταθερή.

Επίσης, τα ίδια άτομα, που επέλεξαν να μη βιαστούν στο θέμα του σεξ, ανέφεραν κατά μέσο όρο αυξημένα σε ποσοστό 20% επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους, 12% καλύτερη επικοινωνία, αλλά και 15% καλύτερη ποιότητα σεξ.

Όσον αφορά τα ζευγάρια που είχαν μεν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, αλλά αφού πρώτα είχαν αφήσει να περάσει αρκετός καιρός στη σχέση τους, η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν και πάλι οφέλη, αλλά τα μισά περίπου σε σχέση με όσους περίμεναν να παντρευτούν πρώτα, πριν κάνουν σεξ.

Η αξία της σεξουαλικής αυτοσυγκράτησης για την κατοπινή σταθερότητα και ποιότητα της σχέσης και του γάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των συντρόφων, τη θρησκεία τους, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν προηγηθεί και την χρονική διάρκεια της σχέσης πριν το γάμο.

Πηγή: Newsday.gr