Όπως αναφέρεται, η κατάργηση της θητείας σε συνδυασμό με την καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Στο σχετικό κεφάλαιο «περικοπή και αναθεώρηση των δαπανών για την άμυνα», καταγράφεται ότι, «Οι μειώσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς την περίοδο 2013-2014 ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ.ευρώ και έρχονται να προστεθούν στις παλαιότερες μειώσεις στρατιωτικών προμηθειών. Άλλα μέτρα συμπεριλαμβάνουν μείωση σε επιχειρησιακές δαπάνες μέσω κλεισίματος στρατοπέδων και μείωση του αριθμού των εισαχθέντων σε στρατιωτικές σχολές. Τη διετία 2013-2014, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 400 εκατ.ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας». 
 
Ακολούθως γίνεται λόγος για τις γεωστρατηγικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας που οδήγησαν σε πολύ μεγάλες δαπάνες για την άμυνα. Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι δαπάνες για την άμυνα το 1994 ήταν 5,4% του ΑΕΠ, 4% το 2000, ενώ το 2009 ανέρχονταν στο 3,9% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, «ως ένα μέρος της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έγιναν σημαντικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες» (χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα, όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Μάλιστα, το 2010 οι δαπάνες για την άμυνα έφταναν το 2,2% του ΑΕΠ. Βέβαια, το 2012 η Ελλάδα ήταν τρίτη μεταξύ των 27 της ΕΕ σε όρους συνολικών αμυντικών δαπανών. 
 
Αν και οι στρατιωτικές επιχειρησιακές δαπάνες και οι μισθοί με τις συντάξεις για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μειωθούν κατά 62% και 41%, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών», επισημαίνει η έκθεση.
 
Κατόπιν αυτών, η πρόταση, με σκοπό την περαιτέρω μείωση στις αμυντικές δαπάνες είναι η ακόλουθη: «Απαιτείται ωστόσο η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»!  

Πηγή: Newpost.gr