Εντάξει, υπερβάλλουμε. Δεν είπε δα η ΔΕΗ ότι θα διπλασιάσει για όοοολους. Υπάρχει κλίμακα: από 14,5% έως 48,7%. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία υποβλήθηκε το αίτημα για την αύξηση, απάντησε με ένα κατεβατό. Κρατείστε λίγες λέξεις: η αύξηση είναι αναπόφευκτη.
Πάμε ένα χρόνο πίσω, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν θα αυξηθούν ξανά τα τιμολόγια. Τι είχε πει τότε ο υπουργός; Είχε πει ότι η Εταιρεία έχει πρόβλημα ρευστότητας επειδή δεν μείωσε τις δαπάνες της. Ανέφερε επακριβώς ποιοι κάνουν τη ζημιά. Ξεκαρδιστείτε παρακαλώ: «Yπάρχουν 55 χιλιάδες άτομα που πληρώνουν το 20% του ρεύματος που καταναλώνουν». Φταίει δηλαδή η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της ΔΕΗ. Φταίει η έκπτωση.
Στο ηθικό κομμάτι θα συμφωνήσουμε με τον Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι δίκαιο το προνομιακό τιμολόγιο των εργαζομένων. Αυτό όμως λύνεται τσακ μπαμ με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η τρύπα που δημιουργείται είναι των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν όμως κι άλλες ογδοντάρες και κατοστάρες στο ψηφιδωτό της ζημίας. Κανονικά θα έπρεπε να γραφτεί ένα πολυσέλιδο χρονικό με τίτλο «Ηλεκτροπληξία». Μπορεί όμως να δοθεί εικόνα και επιγραμματικά.
Ας ξεκινήσουμε από τις εταιρείες παροχής ενέργειας Energa και Hellas Power (τα στελέχη τους διώκονται ποινικά για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου). Αυτές οι εταιρείες έκαναν εισαγωγή ρεύματος σε μια τιμή και μετά εξαγωγή ρεύματος σε άλλη, χαμηλότερη τιμή. Δηλαδή επεδίωκαν τη χασούρα. Γιατί η χασούρα πήγαινε δώρο στη ΔΕΗ. Τούτο έγινε αντιληπτό από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ξεκίνησε έρευνα.
Ξεκίνησε λοιπόν η έρευνα και υπήρξε δεύτερο εύρημα. Οι δυο εταιρείες εισέπρατταν το χαράτσι των ακινήτων, εισέπρατταν τα δημοτικά τέλη και έτρωγαν τα λεφτά στα μπουζούκια. Κυριολεκτικά. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για σαμπάνιες και γαρδένιες. Λεφτά από το υστέρημα των πολιτών. Αυτά τα ήξερε όλος ο ντουνιάς. Ο πονηρός έμπορος ρεύματος έκανε παρέα με παιδιά πολιτικών, φωτογραφιζόταν με βουλευτές. Στο δια ταύτα: 152 εκατομμύρια έκαναν βόλτες από τράπεζα σε τράπεζα κι από εξωχώρια σε εξωχώρια.
Συνεχίζουμε ερανιστικά. Επιδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Λιανά: ο επιχειρηματίας που θα φυτέψει ανεμόμυλο παίρνει λεφτά από τον καταναλωτή με ειδικό τέλος - οικολογία, καθαρό περιβάλλον και τα τοιαύτα. Ο ανεμόμυλος δεν μπορεί να συναγωνιστεί την τιμή ρεύματος μιας μεγάλης μονάδας συμπαραγωγής με φυσικό αέριο. Έλα μου ντε που με ρύθμιση ενισχύθηκε από το συγκεκριμένο τέλος η «Αλουμίνιον» που δεν έχει καμία σχέση με τις ανανεώσιμες (είναι μονάδα συμπαραγωγής με φυσικό αέριο ως καύσιμο). Η ρύθμιση εξασφαλίζει απορρόφηση εκτός ανταγωνισμού ενώ το ειδικό τέλος ΑΠΕ αυξάνεται όσο αυξάνεται η τιμή ενός ορυκτού καυσίμου. (Ισχυρισμοί των Οικολόγων Πράσινων).
Πάμε παρακάτω. Για να λειτουργήσουν οι μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η οποία το αγοράζει από τους Ρώσους. Το τρενάκι: οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ (περσινό φέσι 187 εκατομμύρια) και η ΔΕΠΑ δεν πληρώνει την Gazprom. Υπάρχει βεβαίως μια διαφορά κλίμακας στους παίκτες: δηλαδή με τα 120 εκατομμύρια χρωστούμενα, η Gazprom αγοράζει τις τσίχλες της, να μασάνε τα στελέχη της σε συσκέψεις.
Πάμε κι απέναντι να δούμε τι λένε. Οι ηλεκτροπαραγωγοί (Μυτιληναίος, Λάτσης, Περιστέρης) ισχυρίζονται ότι έχουν λαμβάνειν από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δηλαδή και οι παραγωγοί φεσωμένοι είναι. Τι είναι ο ΛΑΓΗΕ: ο διαμεσολαβητής της αγοράς όπου πολλοί παράγουν και ο ένας αγοράζει. Ο ένας, δηλαδή η ΔΕΗ. Ολο αυτό το ανακάτεμα, η κακοδιαχείριση, οι ατυχείς χειρισμοί, η ασυνέπεια του κράτους και η ασυνέπεια των παραγωγών οδηγούν στο έλλειμμα ρευστότητας. Και το έλλειμμα ρευστότητας πώς καλύπτεται; Με αυξήσεις στα τιμολόγια.
Πηγή: tovima.gr