Όπως η οικονομική κρίση, που δεν αποτελεί ελληνικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα της Ευρωζώνης, έτσι και το πρόβλημα της διαφθοράς, της βίας και της αναξιοπιστίας στο ποδόσφαιρο, το οποίο εσχάτως έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, απασχολεί πολύ σοβαρά και άλλους στην Ευρώπη.
Η απόδειξη δε της σοβαρότητας με την οποία ασχολούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι το γεγονός ότι επί του θέματος έχει εστιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν ευρωβουλευτές που καταθέτουν προτάσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να δρομολογήσουν εξελίξεις οι οποίες θα συμβάλλουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις.
Ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, μάλιστα, που έχουν δείξει ενδιαφέρον να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει τον τελευταίο καιρό ο καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έχει ήδη πετύχει να συσπειρώσει δίπλα του 110 συναδέλφους του, οι οποίοι στηρίζουν την πρότασή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, με την οποία καλεί την ευρωπαϊκή επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη να ρίξει φως ειδικά στην διαπλοκή της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος με τα νόμιμα και τα παράνομα στοιχήματα, τους εκπροσώπους των αθλητών, τους διαιτητές, τα στελέχη της διοίκησης των ομάδων και τους αθλητές, με στόχο το "στήσιμο" αποτελεσμάτων αθλητικών αγώνων.
Η πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία και δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με όσα συμβαίνουν -και- στην Ελλάδα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και με δεδομένο ότι επί πολλά χρόνια το πρόβλημα γιγαντώνεται και κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να το αντιμετωπίσει και να το λύσει, λογικό είναι οι ελπίδες να εναποτίθενται στην εκ των... έξω παρέμβαση.
Πόσες φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν ακούσατε από φίλους και γνωστούς σας να λένε ότι "μακάρι να επέμβει η ΟΥΕΦΑ και να λάβει αποφάσεις προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της βίας και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο". Είναι προφανές ότι κανείς δεν εμπιστεύεται την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη, αλλά ούτε και την Πολιτεία.
Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, οπότε δεν είναι όσο εύκολο και απλό νομίζουν κάποιοι να παρέμβει η όποια ΟΥΕΦΑ ή η όποια ευρωπαϊκή επιτροπή και να διατάξει ώστε να γίνουν κάποια πράγματα. Το θυμίζει, άλλωστε, στην πρότασή του και ο κ. Παπαστάμκος ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ "οι αθλητικές οργανώσεις και τα κράτη μέλη έχουν πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των αθλητικών υποθέσεων, ενώ καίριος είναι και ο ρόλος των αθλητικών ομοσπονδιών"
Παρόλα αυτά, η έξαρση των φαινομένων διαφθοράς και βίας στην Ευρώπη, με τη χώρα μας να είναι ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος, βάζει πολλούς στις Βρυξέλλες σε σκέψεις για το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να παρέμβει, εφόσον διαπιστώνει ότι οι εγχώριοι μηχανισμοί είτε αδρανούν, είτε δεν διαθέτουν την βούληση, είτε είναι αδύναμοι να επιβάλλουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η υποβολή της πρότασης του κ. Παπαστάμκου, μάλιστα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, συμπίπτει με την προ διμήνου ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και οργανωτικής διάστασης του αθλητισμού. Εξάλλου, η συνθήκη της Λισαβόνας και συγκεκριμένα το άρθρο 165 (ΣΛΕΕ) καθιστά την προαγωγή του ευ αγωνίζεσθαι και του ανοιχτού χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων τομέα συντονιστικής ευρωπαϊκής αρμοδιότητας.
Για όσους, λοιπόν, επιμένουν να είναι (δικαίως, βέβαια) απαισιόσοξοι για την προοπτική να λύσει εκ των έσω τα προβλήματά του το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας κρατήσουν μια ελπίδα, όσο κι αν δεν μας αρέσει εμάς τους Ελληνες να περιμένουμε από τους ξένους να έρχονται ως σωτήρες και να μας δίνουν τις λύσεις, ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μπορεί να αποφέρουν καρπούς.
ΠΗΓΗ: www.novasports.gr