Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό.

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.

Πηγή: tanea.gr