«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.
Εκείνο που συνέβη στον αντιδραστήρα, είναι ότι τέθηκε πλήρως εκτός λειτουργίας η τροφοδοσία στα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής ψύξης (που εξασφαλίζεται από ντιζελογεννήτριες). Αυτή η ολική βλάβη «θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αλλά από πολλών ετών αποτελεί μία πηγή μεγάλης ανησυχίας», εξηγεί ο φυσικός Κεν Μπέρτζερον, ο οποίος εξήγησε ότι «το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλ Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει».
«Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον αντιδραστήρα, τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.
Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πυρηνικός φυσικός Τζόζεφ Σιρισιόνε, ο οποίος φοβάται ότι «εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή». Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή ελλιπούς και αντιφατικής πληροφόρησης για την κατάσταση στον αντιδραστήρα. Κατά τον ίδιο, η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, υποδηλώνει τη μερική τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr