Μετά τις περικοπές σε καλαμάκια, με τα οποία χορηγούν νερό ή φάρμακα, παρά το ότι η μία κατοστάδα κάνει 1 ευρώ, οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν περικόψει το τελευταίο διάστημα την προσφορά πορτοκαλάδας, κράκερ και ενός κομματιού τυρί στους αιμοδότες ώστε να μην κατηγορηθούν για κατασπατάληση πόρων του ΕΣΥ κατά την αξιολόγησή τους από το υπουργείο Υγείας. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, στην οποία επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν από την έλλειψη αίματος.

Λογικό είναι να σκεφτείτε, πως αντί για την πορτοκαλάδα που δίνεται για να αυξηθεί η πίεση, το ίδιο μπορεί να γίνει με δύο ποτήρια νερό, αλλά με την «μνημονιακή τρέλα» που μας έχει κυριεύσει προκειμένου να μειωθεί ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ θα κοπεί στην πορεία και αυτό.

Γεγονός είναι πως περίπου 50.000 μονάδες αίματος «χάθηκαν» το 2010 γιατί οι υπηρεσίες αιμοδοσίας δεν πραγματοποιούν αιμοληψίες τα απογεύματα, επειδή δεν έχουν προσωπικό.

Επίσης γεγονός είναι πως είμαστε μια χώρα που η εγχώρια αιμοδοσία δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και εισάγουμε αίμα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να βρει τρόπο για να προσελκύσει τον κόσμο να προσφέρει αίμα, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η έλλειψη αίματος το επόμενο διάστημα θα είναι τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Η απώλεια του προσφερόμενου αίματος το 2010 υπολογίζεται πως έφτασε το 7-9%, δηλαδή περίπου 50.000 μονάδες.

Έτσι όπως πάμε και με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας αργά αλλά σταθερά στον βωμό της μείωσης των δημοσίων δαπανών, θα μας οδηγήσουν στο κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων. Δυστυχώς είμαστε μια κοινωνία η οποία οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο στην λογική που επιτάσσει πως φτώχεια και υγεία είναι δύο ασύμβατες έννοιες. Με κινήσεις σαν αυτές δίνουν το δικαίωμα σε όλους μας να σκεφτόμαστε «γιατί να τους νοιάζει; Αυτοί έχουν λεφτά και δεν χρειάζεται να επισκέπτονται τα εγχώρια δημόσια νοσοκομεία».

Πηγή: newstoday.gr