Συγνώμη ζήτησε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα για τα «λάθος στοιχεία» τα οποία έδωσε νωρίτερα την Κυριακή και σύμφωνα με τα οποία στο νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 εντοπίστηκαν επίπεδα δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερα του κανονικού. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν και ο σταθμός εκκενώθηκε, ενώ οι αρχές δηλώνουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πυρηνική καταστροφή.
Η εταιρεία Tokyo Electric, διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τα αποτελέσματα δοκιμών τα οποία έδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στον σεισμόπληκτο σταθμό, ύστερα από ενστάσεις που υπέβαλε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Νωρίτερα την Κυριακή, η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα είχε ανακοινώσει ότι το νερό στον αντιδραστήρα 2 περιείχε επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές πάνω από το φυσιολογικό . Όμως, η Υπηρεσία Πυρηνικής και Εργοστασιακής
Ασφάλειας της Ιαπωνίας [NISA] δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά είναι «κάπως παράξενα», όπως χαρακτηριστικά είπε εκπρόσωπός της. Στη συνέχεια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εκ νέου τα δείγματα του νερού.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της NISA, Χιντεχίκο Νσιγιάμα, η επιφάνεια του νερού έδειχνε 1.000 μιλιεβέρτ ραδιενέργειας ανά ώρα – πάνω από 330 φορές η δόση που ένα άτομο σε αναπτυγμένη χώρα λαμβάνει ετησίως και τέσσερις φορές το όριο που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας για τους τεχνικούς που επιχειρούν την αποτροπή πυρηνικής καταστροφής.
«Βεβαίως,πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας αυξάνεται», δήλωσε ο Νισιγιάμα. «Αλλά, στο σημείο αυτό, δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία».
Πάντως, οι δυο τεχνικοί που εργάζονταν μέσα και γύρω από τον αντιδραστήρα Νο 2 απομακρύνθηκαν και οι εργασίες σταμάτησαν. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών συνεχίζονταν σε άλλα κτίρια – συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας ελέγχουν, στην οποία έχει πλέον αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
Πέραν της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο, αυξάνεται δραματικά και η συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή 330 μέτρα από τον πυρηνικό σταθμό, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Την Κυριακή έφτασε σε επίπεδα 1.850 φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια, από 1.250 φορές το Σάββατο.
Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο, δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
ΙΑΕΑ: Η Ιαπωνία έχει μακρύ δρόμο μπροστά της
Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.
O Αμάνο επισήμανε ότι οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.
Δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι, οι μηχανικοί δίνουν μάχη για να αποτρέψουν ένα ολέθριο πυρηνικό δυστύχημα.
Οι μετρήσεις στη θάλασσα δείχνουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, εγείροντας το φόβο ότι αρκετοί αντιδραστήρες δεν είναι πλέον αδιαπέραστοι.
Ο πυρηνικός συναγερμός μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες, είπε ο Αμάνο, καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του επικεντρώνεται στις ράβδους του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που είναι τοποθετημένες στις ανοικτές δεξαμενές ψύξης ψηλά στα κτίρια όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες.
Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι βέβαιος για την επιτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών με τη χρήση νερού από τη θάλασσα για να ψυχθεί η καρδιά των αντιδραστήρων και να μην πιάσουν φωτιά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου.
Αν οι ειδικοί γεμίσουν τις δεξαμενές με νερό χωρίς να αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημάτων ψύξης, «η θερμοκρασία θα αυξηθεί, εντείνοντας την απειλή για νέες διαρροές ραδιενέργειας», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr