Η ιδέα του Μαρκ Ζούγκεμπεργκ για το Facebook ένωσε ένα τεράστιο ποσοστό της ανθρωπότητας σε ένα νοητό «έθνος» με σημερινό πληθυσμό διπλάσιο από αυτόν των Η.Π.Α.
Αναλυτικά:
Ξεκινήσατε να επεξεργάζεστε την ιδέα του Facebook ενώ φοιτούσατε ήδη στο Χάρβαρντ…
Συνάντησα πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους εκεί. Πολλοί από τους φίλους που έκανα εκεί, καθώς και πολλοί από τους καθηγητές μου, ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που προσέλαβα όταν μετακίνησα την επιχείρηση του Facebook στο Πάλο Αλτο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του Χάρβαρντ ανάμεσα στους 50 πρώτους υπαλλήλους του Facebook. Και προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το πνεύμα στην εταιρεία: Τα γραφεία μας είναι σαν πανεπιστημιούπολη με δωμάτια συσκέψεων και μεγάλους άσπρους πίνακες. Αν κάποιος έχει μια ιδέα, απλώς τη γράφει σε έναν πίνακα.
H συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τι σας έμαθε;
Οτι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Ξέρω, είναι φυσικό να κατηγορούν τους τεράστιους οργανισμούς ότι απλώς θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο κέρδος και μεγαλύτερα κεφάλαια. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από τους επενδυτές και επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκα εκεί βλέπουν τις επιχειρήσεις τους ως εργαλεία που θα αλλάξουν τον κόσμο.
Ολοι όσοι ξεκινούν μια πετυχημένη πλατφόρμα στο ίντερνετ δεν έχουν τη φήμη τολμηρού επιχειρηματία, αλλά σπασίκλα των κομπιούτερ. Είστε και εσείς ένας από αυτούς;
Η αλήθεια είναι ότι δούλεψα πολύ πάνω στα Μαθηματικά και την Πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Ξέρω, μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά θεωρώ ότι είναι χρήσιμες γλώσσες, όσο κι αν αυτό με κάνει να φαίνομαι άχαρος βιβλιοφάγος. Αλλά όχι, μου αρέσουν και τα σπορ. Η ξιφασκία είναι το πάθος μου.
Είναι γνωστό ότι ξενυχτούσατε πολλά βράδια ασχολούμενος με τον προγραμματισμό, ενώ ήσασταν ήδη το αφεντικό στο Facebook. To κάνετε ακόμα αυτό;
Oχι όσο παλαιότερα. Επίσης, έχω σταματήσει να αναπτύσσω εφαρμογές για την ιστοσελίδα, ωστόσο προσπαθώ να παραμένω συνεχώς σε επαφή με οτιδήποτε καινούριο συμβαίνει εκεί.
Ο κόσμος σάς συγκρίνει συχνά με τον Μπιλ Γκέιτς…
Καμία σχέση. O Μπιλ Γκέιτς είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι γύρω μας, αλλά δεν ασχολούνται όλοι με την πληροφορική και τις επενδύσεις σε μεγάλες εταιρείες. Κάποιοι γίνονται γιατροί και προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο.
Οι κριτικές που έχουν δεχτεί εφαρμογές του Web 2.0 όπως τo Facebook και το MySpace δεν εστιάζουν τόσο στην ελευθερία του λόγου όσο σε μια ολοένα αυξανόμενη μορφή ηδονοβλεψίας και ακραίας έκθεσης. Εχουν δίκιο;
Φυσικά και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις. Οπως, για παράδειγμα, οι χρήστες εκείνοι που στοχεύουν σε μια τεράστια λίστα φίλων. Αλλά, ένα μεγάλο μέρος των χρηστών θέλει πραγματικά να επικοινωνήσει. Αν μπορείς να διαβεβαιώσεις τους χρήστες ότι είναι ασφαλείς, ότι μπορούν να επιλέξουν ποιος θα βλέπει τις πληροφορίες που θα μοιράζονται στο κοινό πεδίο, τότε με τον καιρό θα χαλαρώσουν όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα και θα αρχίσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες, να λένε τι κάνουν και τι σκέφτονται, και να γράφουν στα blogs τους.
Οντας δισεκατομμυριούχος, πόσο δύσκολο είναι να βρίσκετε δώρα για τους φίλους σας ή την οικογένειά σας;
Είναι μύθος το ότι όλοι στο Facebook είναι πλούσιοι.
Οχι όλοι, αλλά εσείς τουλάχιστον…
Κανένας δεν γνωρίζει την αξία των μετοχών. Δεν πρόκειται να κάνουμε δημόσια εγγραφή για εισαγωγή των μετοχών μας στο εγγύς μέλλον, οπότε το χρήμα δεν είναι αληθινό, που σημαίνει ότι δεν το έχουμε. Γι’ αυτό, δεν με νοιάζουν τα λεφτά αυτήν τη στιγμή. Ζω σε ένα μικρό διαμέρισμα και κοιμάμαι σε ένα απλό στρώμα. Δεν αισθάνομαι πλούσιος. Ολοι θέλουν να επικοινωνήσουν. Αν μπορείς να τους διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ασφαλείς, τότε με τον καιρό θα χαλαρώσουν».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ