Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, σε απάντηση επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, πληροφορηθήκαμε ότι η παράταση της σύμβασης ΟΠΑΠ-Intralot –που, όπως είχε ανακοινωθεί, πέραν του ενός έτους, είχε παραταθεί για ένα ακόμη έτος (2010-2012)– τελικά παρατάθηκε και για τρίτο χρόνο (2012-2013), μέσω... τριμηνιαίων παρατάσεων!!!
Όταν μάλιστα από τον επερωτώντα βουλευτή ζητήθηκαν λεπτομέρειες για την ουσία της σύμβασης, δηλαδή τις προβλεπόμενες παροχές, ασφαλιστικές δικλείδες, οικονομικά μεγέθη κ.λπ., η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου –και προσωρινού προέδρου– Γιάννη Σπανουδάκη ήταν ότι τα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν λόγω ρήτρας εμπιστευτικότητας!!!
Με λίγα λόγια δηλαδή, η Βουλή των Ελλήνων και φυσικά οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να γνωρίζουν ειδικά σε εποχές κρίσης με ποιες διαδικασίες, όρους και οικονομικά μεγέθη ανατέθηκε για μια ακόμη φορά στην Intralot η σύμβαση... συντήρησης του τεχνολογικού του εξοπλισμού.
Θα πρέπει λοιπόν οι παροικούντες στο Ελλαδιστάν να θεωρήσουν ότι μια σειρά διοικητικών στελεχών του Οργανισμού, μερικά εκ των οποίων είχαν στο παρελθόν άμεση ή έμμεση σχέση με επιχειρήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, είναι υπεράνω κάθε υποψίας και έχουν την τεχνική και διοικητική κατάρτιση ώστε να συνάπτουν συμβάσεις και να αντλήσουν πόρους τουλάχιστον για το Δημόσιο που έχει ποσοστό 34% της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διοικούντες τον Οργανισμό είναι τόσο σίγουροι για το... έργο τους, που δεν τους απασχολεί ούτε η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τον έγγαμο βίο της ΟΠΑΠ Α.Ε. με την Intralot για τις περιόδους 2000-2007, 2007, 2009 και από το 2009 και μετέπειτα.
Για όλα φταίνε οι πρώην
Στην απάντηση του Γιάννη Σπανουδάκη στη Βουλή, εντύπωση προκάλεσε η θέση του ότι η εταιρεία (ΟΠΑΠ Α.Ε.) υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση λόγω... παραλείψεων των προκατόχων του, δηλαδή των Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και Σωτήρη Κωστάκου.
Για τη δική του θητεία υποστήριξε ότι λόγω ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2010 δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προκηρύξει διαγωνισμό για νέο πάροχο κι έτσι προχώρησε στην προβλεπόμενη επέκταση για το 2010-2011, με την προοπτική ενός ακόμη έτους, δηλαδή του 2011-2012 και άλλων... τεσσάρων τριμήνων εάν ο χρόνος δεν επαρκεί.
Πλην, όμως, για μια τόσο σοβαρή και μεγάλου ύψους σύμβαση, δεν έδωσε κανένα στοιχείο του τιμήματος και των προϋποθέσεων της νέας παράτασης. Προφανώς, θα έχει έτοιμες τις απαντήσεις, όταν κληθεί από την κα Πόπη Παπανδρέου, εισαγγελέα που έχει αναλάβει τις έρευνες για την επί 10ετία και πλέον σχέση μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot, αφού στην Ευελπίδων προφάσεις περί εμπιστευτικότητας –αλήθεια, τι φοβούνται ΟΠΑΠ και Intralot και συμφώνησαν στην ύπαρξη «μαύρου» πέπλου μέσω ρήτρας εμπιστευτικότητας;– δεν έχουν αντίκρισμα.
Διαχρονικές οι αναθέσεις στον Σωκράτη
Η ιστορία των αναθέσεων σε εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη χρειάζεται... τόμους για να γραφτεί.
Πριν μπούμε στην περίοδο του Στοιχήματος (2000-2012), ας θυμηθούμε τον περίφημο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ το 1993, ύψους 7 δισ. δρχ., όπου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους –όπως και στην περίπτωση του Βατοπεδίου– είχε αποφανθεί ότι η Intracom και η Intrasoft που είχαν λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΟΠΑΠ ναι μεν ήταν εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη (Σωκράτης Κόκκαλης), αλλά ήταν... ανταγωνίστριες, άρα ο διαγωνισμός ήταν νόμιμος(!!!), γι’ αυτό και προχώρησε.
Το γεγονός ότι η γνωμοδότηση αυτή, που έγινε και αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό, δεν προτάθηκε για το βιβλίο Γκίνες αποτελεί δείγμα της κατάφωρης αδικίας που βασιλεύει στον μάταιο κόσμο που ζούμε.
Βεβαίως, υπήρξαν και άλλες αναθέσεις μέσω προγραμματικών συμβάσεων (περίπτωση ΟΤΕ), συμβάσεις για τις οποίες έχουν ήδη ανοιχθεί δικογραφίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Πάμε στοίχημα» για τον... ανάδοχο(;)
Στο τέλος του 1999, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σωτήρης Αλημίσης, υπέγραψε με απευθείας ανάθεση σύμβαση με την Intralot επταετούς διάρκειας. Το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής, η υλοποίηση κάθε συμβατικής υποχρέωσης αλλά και κάποιες συμβάσεις υποστήριξης(;) είναι το αντικείμενο της πρώτης έρευνας των εισαγγελικών αρχών.
Η επταετής σύμβαση έφθασε στο τέλος της, αλλά πάλι είχαμε απευθείας ανάθεση στην Intralot, αφού λίγο πριν λήξει η πρώτη σύμβαση κάποια μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού –ενός διαγωνισμού που άρχισε πριν από δύο χρόνια, δηλαδή το 2005– αντίκρισαν προφανώς το φως το αληθινό –φως είδαν σίγουρα, αλλά τι είδους– κι εξαφανίστηκαν χωρίς να τους επιβληθεί έστω και η ελάχιστη κύρωση από τον ΟΠΑΠ, του οποίου υποτίθεται ότι τα συμφέροντα ζημιώθηκαν.
Έτσι, στα τέλη του Ιουλίου του 2007, υπογράφηκε σύμβαση τριών ετών με δικαίωμα επέκτασης για ένα ακόμη έτος. Το διάστημα 2007-2010 αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης δικογραφίας, που ήδη σχηματίστηκε στα γραφεία της εισαγγελέως.
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας (4/10/2009), πλην όμως το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ διορίζεται στις αρχές του 2010.
Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2010 η διοίκηση Σπανουδάκη, κάνοντας χρήση του όρου για παράταση της σύμβασης, να προβεί σε παράταση των προβλεπόμενων όρων προσυπογράφοντας έναν ακόμη χρόνο –και όπως έγινε γνωστό στη Βουλή, και άλλων τεσσάρων τριμήνων αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί–, αλλά και τροποποιώντας τους όρους της παραταθείσης σύμβασης, χωρίς την πρόσκληση άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών.
Το διάστημα της σύμβασης 2010-2013 αποτελεί το αντικείμενο της τρίτης δικογραφίας, οπότε το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε. Κι αυτό γιατί ήδη οι καταθέσεις στην εισαγγελέα κορυφαίων πρώην διοικητικών στελεχών έχουν δημιουργήσει πάταγο με τις αποκαλύψεις τους για σειρά διαχρονικών παραλείψεων(;) και διοικητικών αστοχιών.
Όμως για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο, αλλά και στο site της «Άποψης».
Κατάθεση-καταπέλτης από τον Κοσκινά
Καταπέλτης ήταν ο διατελέσας την περίοδο από Ιούνιο 2000 έως Μάιο 2004 πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κ. Κοσκινάς, στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος (τη διοίκησή του διαδέχθηκε ο Αν. Φιλιππίδης –πρόεδρος– και ο Σωτ. Κωστάκος – διευθύνων σύμβουλος).
Αν και ουσιαστικά η κατάθεσή του αφορούσε στην περίοδο από το 2000 έως το 2007 (για την υλοποίηση της σύμβασης Αλημίση και εκτίμηση για την απευθείας ανάθεση του 2007), επεκτάθηκε στα πεπραγμένα του ΟΠΑΠ σε σχέση με την Intralot μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε:
1. Μετά τη δική του προεδρία υπήρξε μία σειρά βοηθητικών συμβάσεων που αλλοίωσαν την αρχική σύμβαση επ’ ωφελεία της αναδόχου εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη. Κυριότερο σημείο των μεταβολών ήταν η αλλαγή του αρχικού όρου να επιβαρύνεται η Intralot στην περίπτωση που τα κέρδη των παικτών υπερέβαιναν το 60% του τζίρου. Με την τροποποίηση, το όριο ανήλθε στο 66%, με αποτέλεσμα η ζημία του ΟΠΑΠ να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
2. Επί των ημερών του στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η Intralot ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο να αποκτήσει ο Οργανισμός τον έλεγχο στην καρδιά του συστήματος που στεγαζόταν στην οδό Κολωνού 2.
3. Ενώ είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση Κοσκινά το 2004 η διενέργεια διαγωνισμού, ύψους 120 εκατ. ευρώ, σχετικά με την προμήθεια τερματικών και την τεχνολογική αναβάθμιση, η μετέπειτα διοίκηση ακύρωσε τον διαγωνισμό με παρέμβαση του τότε υπουργού Γιώργου Ορφανού, ενώ το Πρωτοδικείο τον είχε κρίνει απολύτως νόμιμο. Μάλιστα, ο Κ. Κοσκινάς είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ότι ενώ ο νέος διαγωνισμός αποφασίστηκε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ τον Ιούνιο του 2004, μετά από διεργασίες, σβησίματα, γραψίματα και άλλα μπαλώματα, η προκήρυξη «κυκλοφόρησε» μετά από… 16 μήνες (3 Οκτωβρίου 2005). Για τον διαγωνισμό αυτό:
- Είχε επιληφθεί η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας» με πρόεδρο τη Βιργινία Τσουδερού, που απερίφραστα καταδίκασε τους όρους αξιολόγησης.
- Σύμφωνα με τις τότε τιμές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, το κόστος για κάθε τερματική μηχανή υπολογιζόταν από 3 έως 4.000 ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του διαγωνισμού υπολογιζόταν από 7 έως 10.000 ευρώ!
- Οι θυγατρικές του ΟΠΑΠ στην Κύπρο (ΟΠΑΠ Glory, ΟΠΑΠ International, ΟΠΑΠ Tehnology, ΟΠΑΠ Cyprus) είχαν προτείνει να δώσουν δωρεάν τις μηχανές για όσο διάστημα χρειαζόταν, αλλά η τότε διοίκηση είχε προτιμήσει να πάρει 3.500 τύπου κορονίδας για χρήση μέχρι 24 Ιουλίου 2007. Βεβαίως, εάν δεν ήταν ανάδοχος η Intralot, δεν υπήρχε ασφαλιστική δικλείδα που να την εμποδίζει να αποσύρει τις μηχανές για να μη βάλουν «λουκέτο» τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακριβώς αυτό είχε επισημάνει και η «Α» στις 18 Νοεμβρίου 2006, όπου σε προφητικό πρωτοσέλιδο αποκάλυπτε ότι με τις 3.500 μηχανές προς χρήση ο Σωκράτης Κόκκαλης εξασφαλίζει το παρόν και κυριαρχεί στο μέλλον.
Ο Κ. Κοσκινάς στην κατάθεσή του επεσήμανε ότι οι οικονομικές προσφορές δεν άνοιξαν, γιατί εάν γινόταν αυτό θα φαινόταν αμέσως η διαφορά στο τίμημα. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες:
- GTECH-LOTTOMATICA, με τη συμμετοχή ως υπεργολάβου της INFOQUEST συμφερόντων Θ. Φέσσα. Εκπροσωπήθηκε νομικά από τον Αλ. Λυκουρέζο και επικοινωνιακά από τη V+O συνιδιοκτησίας Θ. Βαρβιτσιώτη.
- SGI, με τη συμμετοχή ως υπεργολάβου εταιρείας συμφερόντων Δ. Κοπελούζου και η εταιρεία UNISYSTEMS, συμφερόντων Θ. Φέσσα.
- INTRALOT, συμφερόντων Κόκκαλη.
Βέβαια, όπως είναι γνωστό, μετά την παραίτηση όλων των μελών της επιτροπής που εισέπραξαν απολαβές 2 ετών και έφυγαν σαν κύριοι χωρίς καμία κύρωση, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και έγινε απ’ ευθείας ανάθεση, καθώς από τον Ιούνιο 2004 έως τον Ιούλιο 2007 η διοίκηση δεν κατάφερε για διάφορους λόγους να ορίσει μέσω διαγωνισμού ανάδοχο. Έτσι, λοιπόν, ανάδοχος –μεταφραζόμενο και ως νονός– βγήκε από την κολυμβήθρα η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη…
Τέλος, ο Κ. Κοσκινάς αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι διοικήσεις Χατζηεμμανουήλ και Σπανουδάκη, κυρίως για σειρά τροποποιήσεων στη δεύτερη σύμβαση με ανάθεση (29 Ιουλίου 2007), όπου έγιναν άλλα παιχνίδια, με άλλους όρους.
»» Αφού υπέγραψε τη συνέχεια της εφαρμογής της σύμβασης με την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Χ. Σταματόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Χ. Σταματόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ. Χρέη προέδρου θα εκτελεί προσωρινά ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Σπανουδάκης.
ΠΗΓΗ: www.iapopsi.gr