Τα συνεργεία που συνεχίζουν την σκληρή μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καλύψουν σήμερα τη ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε μια τάφρο απορροής από την οποία νερό μολυσμένο σε υψηλό ποσοστό με ραδιενέργεια χύνεται απευθείας στο Ειρηνικό Ωκεανό.
Η κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να αντέξει παλιρροϊκά κύματα ύψους ως 6 μέτρα, αλλά όχι και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έφτασε τα 14 μέτρα.
Αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών, και οι έξι αντιδραστήρες σταμάτησαν αυτομάτως να λειτουργούν, όμως το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τα ηλεκτρικά κυκλώματα και το σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων. Τέσσερις από τους αντιδραστήρες υπερθερμάνθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και έκλυση ραδιενεργού καπνού.
Το δυστύχημα αυτό, το σοβαρότερο μετά το Τσερνόμπιλ, «θα είναι μια μακρόχρονη μάχη», παραδέχτηκε ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».
«Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το 'ξέπλυμα' των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση».
Μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων «136Χ46» μέτρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.
Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ