Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μια βίαιη αναδιάρθρωση θα έχει χειρότερα αποτελέσματα απ’ ό,τι προβλέπεται. Θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα κατά των τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα απαιτηθεί η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, με την Ελλάδα να «παγώνει» τις εισαγωγές με πίστωση σε διάφορα προϊόντα.
Τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι στιγμής είναι τρία:
1) Στάση πληρωμών
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αποφασίζει νωρίς να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και δε θα τους πληρώσει. Το σενάριο πήρε «σάρκα και οστά» στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα το εισόδημα των πολιτών και η χώρα να παραμείνει εκτός αγορών για πάρα πολλά χρόνια.
Έτσι, η Ελλάδα δε θα εισάγει προϊόντα (τρόφιμα και πετρέλαιο) με πίστωση και ο κοινωνικός ιστός θα διαλυθεί. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να προχωρήσει στη βίαιη μείωση του ελλείμματος. Για να εξαλειφθεί το έλλειμμα και να ανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί βίαιη περικοπή μισθών, συντάξεων και λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου, ώστε οι κρατικές δαπάνες να περιοριστούν στα επίπεδα των εσόδων.
Την ίδια ώρα όμως, τα έσοδα θα μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να απατούνται περισσότερες περικοπές δαπανών.
Στο τέλος, η οικονομία θα παραλύσει πλήρως και η χώρα θα βρεθεί εκτός ενιαίου νομίσματος.
2) Εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους
Αυτό το σενάριο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας, όμως και έτσι το πρόβλημα δε θα λυθεί. Το ζητούμενο θα παραμείνει η μη παραγωγή ελλειμμάτων και θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες.
Στο σενάριο αυτό ωστόσο υπάρχει ένα άλλο δεδομένο, αφού περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ελληνικά χέρια, δηλαδή σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τα «κούρεμα» των ομολόγων θα κόψει τα πόδια στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας και έτσι θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο. Άλλα 110 δις θα βρίσκονται σε διμερή δάνεια είτε με το ΔΝΤ είτε με τις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτά τα ομόλογα θα υποστούν «κούρεμα», όπως το ίδιο θα γίνει και με τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ (40-50 δις ευρώ).
Απομένει, λοιπόν, λιγότερο από το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει η αναδιάρθρωση αυτού του μέρους, αφού θα επιφέρει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του πρώτου σεναρίου.
3) Εθελοντική επιμήκυνση του χρέους
Το τρίτο σενάριο δε θεωρείται τραγικό από οικονομολόγους και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει αυξημένους τόκους, οι ιδιώτες επενδυτές θα δεχθούν να μην πληρωθούν στην ώρα τους, αλλά θα απατήσουν και κάποιου είδους αποζημίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για την πρώτη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την επιμήκυνση των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης και η μείωση του επιτοκίου κατά 1% υπολογίζεται ότι επιφέρει περικοπή του ελληνικού χρέους κατά περίπου 20%.
ΠΗΓΗ: www.newstoday.gr