Οι τρεις Πολωνοί παραχώρησαν δηλώσεις στο «sports.pl», στο οποίο αποκάλυψαν τις εμπειρίες τους μέσα από τον… μαγικό κόσμο της FootballLeague. Πέρα από τις δηλώσεις των συγκεκριμένων παικτών, η πολωνική ιστοσελίδα αναφέρει ότι σε Β’ και Γ’ Εθνική αγωνίζονται φέτος εννέα Πολωνοί, οι οποίοι ισχυρίζονται πως βιώνουν μια τραγική κατάσταση. Συν τοις άλλοις αναπαράγει και τα λεγόμενα του Ματσέι Μπικόφσκι το 2009, ο οποίος δέχτηκε απειλές, επειδή δεν συμφώνησε να λύσει το συμβόλαιό του με τον Διαγόρα!

Ωραία… ατμόσφαιρα σε Ηλιούπολη και Λειβαδιά

Ο Πάτρικ Αλεξάντροβιτς της Δόξας Δράμας δήλωσε για την εμπειρία του στο γήπεδο της Ηλιούπολης: «Στο ημίχρονο, πηγαίναμε στα αποδυτήρια μέσω ενός στενού διαδρόμου, όπου βρίσκονταν κάποιοι, οι οποίοι μας απειλούσαν».

Το ίδιο του συνέβη και πέρυσι στο ίδιο γήπεδο, όταν ήταν παίκτης του Θρασύβουλου. «Φοβηθήκαμε να πάμε στα αποδυτήρια και μείναμε στον αγωνιστικό χώρο για ένα δεκάλεπτο μετά το τέλος του αγώνα. Επιστρέψαμε στα αποδυτήρια μόνο όταν σιγουρευτήκαμε ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος».

Σύμφωνα με το πολωνικό δημοσίευμα, δεν είναι μόνο η Ηλιούπολη που χρησιμοποιεί σύστημα εκφοβισμού των αντιπάλων! «Πολλές φορές οι παράγοντες έχουν τους σωματοφύλακες που δεν φέρονται καλά στους αντιπάλους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γηπέδου του Λεβαδειακού. Κι εκεί υπάρχουν σωματοφύλακες που απειλούν τους αντίπαλους παίκτες», πρόσθεσε ο Πολωνός επιθετικός.

«Ο Διαγόρας δεν μου έδινε την κάρτα μου»

Απειλές για τη ζωή του είχε καταγγείλει και Ματσέι Μπικόφσκι, το 2009, όταν είχε αρνηθεί να λύσει το συμβόλαιό του με τον Διαγόρα! «Μπήκαν στο δωμάτιο τρεις μεγαλόσωμοι άνδρες με μαύρα γυαλιά. Ο ένας άρπαξε το πόδι μου, ο άλλος με χτυπούσε, ενώ ο τρίτος απειλούσε να μου σπάσει τα δάχτυλα, αν δεν υπέγραφα τη λύση του συμβολαίου μου», δήλωνε τότε τρομαγμένος. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και ο Μπικόφσκι δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματά του. «Για έξι μήνες δεν μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο, γιατί ο Διαγόρας δεν μου έδινε την κάρτα μου. Η υπόθεση πήγε στη FIFA». Πάντως, κανένας δεν τιμωρήθηκε από τον Διαγόρα για τον εκφοβισμό του παίκτη. «Δεν έχω ακούσει ότι κάποιος στην Ελλάδα τιμωρήθηκε. Αν και προφανώς το ελληνικό δικαστικό σύστημα ανέλαβε την υπόθεση», δήλωσε ο Μπικόφσκι.

Αν και αυτή η υπόθεση πήρε διαστάσεις, δεν απέτρεψε τον Μπαρτόζ Ταραχούλσκι να υπογράψει στον Διαγόρα. «Αν και μιλήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, ο Μπαρτ αποφάσισε να πάει εκεί. Ελπίζω μετά από τη δική μου εμπειρία, να μην ξαναγίνουν τέτοια πράγματα», επισήμανε ο Ματσέι Μπικόφσκι. Ο Μπαρτόζ Ταραχούλσκι έχει άλλες εμπειρίες να διηγηθεί: «Δεν έχω συναντήσει τέτοια μεταχείριση». Πριν από το κρίσιμο παιχνίδι με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, αυτός και οι συμπαίκτες του έκαναν αποχή δύο μέρες, επειδή ήταν απλήρωτοι. «Κάτι έπρεπε να κάνουμε. Για δύο μέρες στη σειρά δεν κάναμε προπόνηση. Κι εγώ μαζί με τους συμπαίκτες μου συμφώνησα στην αποχή. Πήραμε όμως κάποια χρήματα. Όταν οι παίκτες δεν αντιδρούν, δεν παίρνουν τα λεφτά τους. Έχοντας παίξει πριν σε Καβάλα και Βέροια, ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοια προβλήματα. Αλλά από τότε που ήρθε η κρίση στην Ελλάδα, οι περισσότερες ομάδες έχουν οικονομικές δυσκολίες», ανέφερε.

Διπλά συμβόλαια οι Έλληνες!

Από τη μεριά του ο Πάτρικ Αλεξάντροβιτς δίνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα συμβόλαια στην Ελλάδα: «Οι Έλληνες υπογράφουν συνήθως δύο συμβόλαια, ένα επίσημο κι ένα ανεπίσημο. Κάποια από τα χρήματα δίνονται κάτω από το… τραπέζι, αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος του μισθού τους. Στους ξένους όμως αυτό δεν περνάει. Εγώ πάντα υπέγραφα ένα συμβόλαιο και έπαιρνα φυσιολογικά τα χρήματά μου, κι αν όχι, προσέφευγα στη FIFA. Αυτό έκανα με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τον Σεπτέμβριο έκανα προσφυγή και την κέρδισα. Τώρα οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, παίρνω 28.000 ευρώ το μήνα».

«Σταμάτησαν 3 φορές το παιχνίδι»

Όσο για τον Πιοτρ Βλόνταρτσικ, κατήγγειλε τα γεγονότα στο ματς του ΟΦΗ με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα: «Το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν παρωδία. Χάσαμε με ένα γκολ από το πρώτο ημίχρονο, ενώ οι τοπικοί οπαδοί σταμάτησαν τρεις φορές το παιχνίδι. Τελικά ένας εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, κατευθύνθηκε στον τερματοφύλακά μας και τον χτύπησε. Ο παίκτης μας έπεσε κάτω και πήγε στο νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Ο αμυντικός μας, Φραντς Μπερτίν, έτρεξε και κυνήγησε τον χούλιγκαν. Ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι και μας είπε να πάμε στα αποδυτήρια. Μείναμε εκεί για μία ώρα και μετά μας είπαν να ξαναβγούμε στο γήπεδο. Τελικά χάσαμε. Η ομάδα διαμαρτυρήθηκε, αλλά δεν κέρδισε κάτι. Στην επιστροφή, οπαδοί της Λάρισας σταμάτησαν το πούλμαν μας και ήθελαν να μας επιτεθούν. Μια άλλη φορά, όταν χάσαμε εκτός έδρας, οι οπαδοί μας μάς περίμεναν στο αεροδρόμιο και μας έριξαν αυγά!».

«Εμείς ήμασταν ευνοούμενοι και δεν διαμαρτυρόμουν»

Ακολούθως δεν άφησε στην… απέξω τους διαιτητές: «Στην Ελλάδα όλα ελέγχονται από αυτούς που έχουν χρήματα. Μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν ειδική μεταχείριση από τους διαιτητές. Και στις μικρότερες κατηγορίες, τα πράγματα είναι χειρότερα. Όταν έπαιζα στην Καβάλα, δεν μπορούσα να διαμαρτυρηθώ, γιατί η δική μας ομάδα ήταν ευνοούμενη. Οι διαιτητές δεν σφύριζαν εναντίον μας».