Όταν μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, οι αρχαιολόγοι είδαν έναν τέταρτο τοίχο, μήκους 4,5 μέτρων. Ο τοίχος είναι επενδεδυμένος, με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι δυο προηγούμενοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να οδηγεί σε ακόμη έναν ταφικό θάλαμο ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν στο θάλαμο αυτό να υπάρχει και σαρκοφάγος με οστά ή κτερίσματα του νεκρού.

Πάντως τα αποτελέσματα δεν αναμένονται άμεσα αφού πρέπει να γίνουν εργασίες εκσκαφής. Και ο τρίτος θάλαμος είναι γεμάτος με χώμα οπότε θα πρέπει να γίνουν αποχωματώσεις και εργασίες αντιστήριξης των τοίχων.

Πρώτα θα πρέπει να αδειάσει ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο βρίσκονται τώρα οι αρχαιολόγοι. Κατόπιν θα αναζητηθεί κάποιο άνοιγμα ή πύλη στον τέταρτο τοίχο, που ίσως δώσει πρόσβαση σε επόμενο θάλαμο.

Η δουλειά της επιστημονικής ομάδας που συμμετέχει στις ανασκαφές είναι δύσκολη καθώς στο θάλαμο δεν υπάρχει αέρας και θα πρέπει να δουλεύουν μόνον δυο άτομα τη φορά.

Αν πάντως οι ελπίδες των αρχαιολόγων επιβεβαιωθούν, και υπάρχει σαρκοφάγος και κτερίσματα, τότε θα αποκαλυφθούν πολλά όχι μόνον για την ταυτότητα του “ενοίκου” του τάφου αλλά και για το μνημείο συνολικά, όπως η ακριβής ηλικία του και πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων της εποχής.

 

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Αναφερόμενη την Παρασκευή στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης η γενική γραμματέας  του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος, αν και επισήμανε πως μόνο η ανασκαφή θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει οριστικά τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης τόνισε για το ενδεχόμενο παρουσίας τυμβωρύχων στο λόφο Καστά: «Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».

 

 

 

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.

 

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ; – Από μέρα σε μέρα η μεγάλη ανακάλυψη – Αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες (pics)

 

 

Στο παρά ένα της  αποκάλυψης του προσώπου ή των προσώπων που τάφηκαν στον τύμβο της Αμφίπολης βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι αρχαιολόγοι αναμένεται να λύσουν το μυστήριο, καθώς ετοιμάζονται να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν θα γίνει αποσφράγιση της εισόδου όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες για λόγους ασφαλείας, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος.

Έτσι οι αρχαιολόγοι θα εισέλθουν προσεκτικά στον τρίτο θάλαμο από την οπή που εντοπίστηκε αριστερά στον τοίχο κάτω από τον θόλο. Θα έχει προηγηθεί η αποχωμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς η διαδικασία γίνεται αργά προκειμένου να συλλεχθούν και ευρήματα που βρίσκονται μέσα στο χώμα.

Εντυπωσιακές οι Καρυάτιδες – Νέα ευρήματα

Εν τω μεταξύ, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού με σημερινή του ανακοίνωση, σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.

Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.

Εν τω μεταξύ γίνεται γνωστό πως εντοπίστηκαν τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.

Επιπλέον τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της  κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις καρυάτιδες:

1. Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

2. Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις καρυάτιδες.

3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.

Ακόμα, συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση).

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος. Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

 ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Διαψεύδουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, τον εντοπισμό μαρμάρινων επιγραφών στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. 

Εντοπίστηκαν ωστόσο,  τρία επιστύλια ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και  κόκκινου χρώματος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ελήφθησαν αιφνιδιαστικά αυξημένα μέτρα στον τάφο της Αμφίπολης με κινητοποίηση ακόμη και δυνάμεων της ΟΠΚΕ (Ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ).

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ερωτώμενος σχετικά με τα ευρήματα τόνισε:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Κόβει την ανάσα η αναπαράσταση του μεγαλοπρεπούς τάφου

 

Σχεδιάγραμμα με την αναπαράσταση του μεγαλοπρεπούς τάφου στην Αμφίπολη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. 

Στο σχεδιάγραμμα καταγράφεται η διαδρομή που έχουν κάνει ως τώρα οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες  και τον τρίτο τοίχο, ώστε να  επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.

Σήμερα, παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο  διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν  πρώτο  οι  Σφίγγες, στο δε δεύτερο  οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης  και στερέωσης τους συνεχίζονται.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα».

Ο ΤΑΦΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ – Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ή Η ΡΩΞΑΝΗ; – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΥ

 

Ο Άντριου Τσανγκ, ένας από τους σπουδαιότερους βρετανούς αιγυπτιολόγους και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», υποστήριξε  στο Discovery Channel  πως το πιθανότερο είναι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης να είναι της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου, δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας».

Σύμφωνα με τον Τσαγκ, δεύτερη πιθανή «ένοικος» του Τάφου είναι η σύζυγος του Μ.Αλεξάνδρου Ρωξάνη, ενώ  δεν αποκλείει να είναι θαμμένες τελικά και οι δυο εκεί!

Οι σφίγγες που φρουρούν την είσοδο του τάφου υπήρξαν σύμβολο συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ, αν και δεν ήταν πολύ συνηθισμένες σε μακεδονικούς τάφους της εποχής. «Υπήρξαν όμως εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα» δηλώνει ο Τσανγκ. Ο ένας από τους δύο θρόνους αυτούς πάντως, αποδίδεται στην Ευρυδίκη, τη γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοντά σε μια ακόμη είσοδο στον τύμβο Καστά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η γγ. Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά την αποκάλυψη των, απαράμιλλης τέχνης, Καρυατιδών από θασίτικο μάρμαρο που εντοπίστηκαν μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης.

«Υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη… Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης έφερε στο φως δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες. Μάλιστα το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραια. Οι φωτογραφίες οπου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού είναι αποκαλυπτικές. Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους και φορούν χειριδωτό χιτώνα.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο (φωτο 6) συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.  Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

 

Πηγή: bankwars.gr