Οι ανασκαφές στο εσωτερικό του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, με αποκορύφωμα την πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων, που στέκουν ολόσωμες κι αγέρωχες, στο δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Όταν οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στον τοίχο που τους χωρίζει από τον τρίτο θάλαμο του μνημειώδους τάφου, όλοι πίστεψαν πως ήρθε η στιγμή για τη μεγάλη αποκάλυψη του αρχαίου μυστικού και συγκεκριμένα την απάντηση στο φλέγων ερώτημα σχετικά με το ποιος, ποια ή... ποιοι είναι θαμμένοι στον τάφο της πάλαι ποτέ πόλης των Εννέα Οδών.
Ωστόσο επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά αυτό που οι αρχαιολόγοι τόνιζαν από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή η αρχαιολογία είναι η επιστήμη της υπομονής και ότι επιβάλλεται οι κινήσεις να γίνονται με "χειρουργική" ακρίβεια, ούτως ώστε να μη βρεθούμε προ -δυσάρεστων- εκπλήξεων.
Παράταση στην... αποκάλυψη
Ο θάλαμος, λοιπόν, που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες, βρίσκεται όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε οριακό σημείο. Οι εργασίες υποστήλωσης είναι επιβεβλημένες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η στατικότητα του μνημείου.
Οι ενδείξεις δείχνουν πως ίσως ο επόμενος θάλαμος να είναι όντως αυτό που περιμένουν όλοι με κομμένη την ανάσα. Δηλαδή ο κεντρικός, νεκρικός θάλαμος που θα αποκαλύψει τα μυστικά του επιβλητικού τύμβου. Κι αυτό φαίνεται κι από το γεγονός πως στο εσωτερικό αυτού του θαλάμου, το χώμα είναι φανερά λιγότερο, σε σχέση με τους προηγούμενους.
Ωστόσο για να φτάσουν εκεί οι αρχαιολόγοι, θα πρέπει να είναι σίγουροι πως το μνημείο θα... αντέξει, αφού οι φθορές από την πάροδο των χιλιετιών είναι οφθαλμοφανείς, ειδικότερα στο εσωτερικό του τελευταίου θαλάμου στον οποίο έφτασαν οι ειδικοί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σήμανε συναγερμό, αφού οι αρχαιολόγοι εκτίμησαν ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο αργούς ρυθμούς αφού το μνημείο είναι κυριολεκτικά στα όριά του.
Εκτός βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης του τάφου, οι οποίες "φρενάρουν" τα όποια νέα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι έχουν ακόμη ένα λόγο να ανησυχούν.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον καιρό. Και συγκεκριμένα τον... κακό καιρό. Έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο, οι βροχοπτώσεις είναι συχνές και όσο περνούν οι μέρες, τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα... γεωγραφικά δεδομένα, αφού μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο χειμώνας κάνει περισσότερο... αισθητή την παρουσία του.
Ως εκ τούτου, το αρχαίο μυστικό πρέπει να περιμένει, αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στη διαδικασία της ανεύρεσης των στοιχείων που χρειάζονται για το "ξεκλείδωμα" του μυστηρίου του τύμβου.
Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έχει βρεθεί μία σκάλα, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο προς τον επόμενο θάλαμο.
Συγκεκριμένα, το xronometro.com, σημειώνει πως το επίπεδο επιχωμάτωσης είναι χαμηλότερο από τους άλλους θαλάμους, γεγονός που σημαίνει ότι η στάθμη του δαπέδου είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους προηγούμενους.
Από αυτό το γεγονός, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, ενισχύεται και η πιθανότητα που θέλει ασύλητο τον τάφο, γεγονός που όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, φαίνεται από τα αλλεπάλληλα επίπεδα χώματος που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό του κάθε θαλάμου.
Πηγή: Newsit.gr