Οι Έλληνες δεν απέχουν πολύ από την απόλυτη δυστυχία: βρίσκονται στην 100η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας, μαζί με μαζί με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, τη Νιγηρία, το Νίγηρα, την Παλαιστίνη και την Σερβία. Την έρευνα που τιτλοφορείται «Well-BeingIndex» πραγματοποίησε το 2013 ο οργανισμός Gallup-Healthways, ερευνητές του οποίου πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 133.000 κατοίκους των 135 χωρών.

 

Στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί το επίπεδο της ευτυχίας με βάση πέντε παράγοντες: την οικονομική ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική ευεξία (σημαίνει την ύπαρξη υποστηρικτικών σχέσεων και αγάπης στη ζωή),την κοινοτική ευεξία (σημαίνει να νιώθει κανείς καλά στην κοινότητα όπου ζει), την υγεία και την ύπαρξη σκοπού και στόχων στη ζωή. Οι ερευνητές του οργανισμού Gallupκατέταξαν τις χώρες με βάση το ποσοστό των πολιτών τους που δήλωσαν ευτυχισμένοι για τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παράγοντες.

Αποτέλεσμα: Παναμάς και Κόστα Ρίκα είναι οι «πρωταθλητές» της ευτυχίας, αφού το 61% και το 44% των κατοίκων τους αντιστοίχως πληρούσαν αυτό το κριτήριο. Μάλιστα ο Παναμάς είχε το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης σε τέσσερα από τα πέντε κριτήρια. Μόνο στην οικονομική ασφάλεια δεν ήταν πρώτος, διότι τον ξεπέρασε η Σουηδία, το 72% των κατοίκων της οποίας δήλωσαν πως οικονομικά είναι σε αρίστη κατάσταση (στα άλλα κριτήρια, όμως, ήταν πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά των ευτυχισμένων). Από τους Έλληνες που συμμετείχαν, μόνο το 10% δήλωσε ευτυχισμένο σε τουλάχιστον τρία από τα κριτήρια.

Συνολικά, μόλις ο ένας στους έξι ερωτηθέντες (το 17%) απ’ όλες τις χώρες δήλωσαν ευτυχισμένοι σε τρεις τουλάχιστον από τους υπό εξέτασιν παράγοντες. Οι υπόλοιποι είπαν ότι «παλεύουν» ή «υποφέρουν» στους περισσότερους από αυτούς. «Κάθε παράμετρος της ευτυχίας είναι πολύ σημαντική από μόνη της, αλλά αλληλεπιδρά με τις υπόλοιπες», δήλωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού σε ανακοίνωσή τους. «Το γεγονός ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων νιώθουν ευτυχείς με τρεις ή περισσότερες παραμέτρους, αποδεικνύει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στον πλανήτη». Τις περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας έχουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά, όπου συνολικά το 33% των κατοίκων δήλωσαν ευτυχισμένοι. Τις λιγότερες πιθανότητες ευτυχίας έχουν οι κάτοικοι σε Συρία και Αφγανιστάν, όπου μόνο το 1% δήλωσαν ευτυχισμένοι.

πηγή: tanea.gr