Θα περιγράψω μια ωραία εικόνα: ήμασταν με τα παιδιά στο αυτοκίνητο και τραγουδούσαν «Λιλιπούπολη». Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι της άνοιξης, το Σάββατο και ήμασταν σε κέφια. Ξαφνικά νόμισα ότι βρισκόμαστε στην Τρίπολη (της Λιβύης). Πέτρες, δακρυγόνα, κυνηγητό, ξύλο. Ξέχασα μια λεπτομέρεια από την ωραία εικόνα. Βρισκόμασταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας την ώρα που οπαδοί της ΑΕΚ ξεκινούσαν για το ματς. Σε τέτοιες συνθήκες όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: να σε κάψουν ζωντανό, να καταστρέψουν το αυτοκίνητο, να σε εγκλωβίσουν επί ώρες στο δρόμο. Η πρώτη απορία είναι «γιατί να το ζήσω αυτό». Η δεύτερη είναι «γιατί να το χρηματοδοτώ αυτό». Εκεί είναι η ουσία του προβλήματος: αυτά τα ανώμαλα άτομα που μετατρέπουν την πόλη σε πεδίο μαχών εκτρέφονται από τους φορολογούμενους. Δεν είναι μόνο η κρατική επιχορήγηση, είναι και τα έξοδα που αφήνουν πίσω τους σε κάθε έφοδο. Μέσα σε μισή ώρα στην Αλεξάνδρας έκαψαν κάδους (οι οποίοι έλιωσαν πάνω στην άσφαλτο), ξήλωσαν πεζοδρόμια, κατανάλωσαν χημικά. Κάθε δακρυγόνο κοστίζει 50 ευρώ (τόσο είχε ζητήσει η Ελληνική Αστυνομία ως αποζημίωση από διαδηλωτές, με παλαιότερη αγωγή). Κάθε τετραγωνικό πεζοδρομίου στοιχίζει περί τα 30 ευρώ (τόσο είχε υπολογιστεί η δαπάνη στην ανακαίνιση του 2004). Εμείς φορτωνόμαστε όλα αυτά τα έξοδα.
Πριν από ένα χρόνο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής απειλούσε τις ομάδες με διακοπή χρηματοδότησης. Το κράτος δίνει περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως για το ποδόσφαιρο. Περισσότερα από τα μισά πάνε στη Σούπερ Λίγκα δηλαδή σε Ανώνυμες Εταιρείες που εμπορεύονται το θέαμα της μπάλας. Ο κ. Μπιτσαξής πριν από ένα χρόνο ζητούσε πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο, ζητούσε θεσμοθετημένο δικαίωμα να αναβάλλονται οι αγώνες όταν κινδυνεύουν θεατές, ζητούσε τη ευθύνη των ομάδων για την μετακίνηση των οπαδών τους. Να υποθέσουμε ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του γιατί από τον Ιούνιο άρχισε ξανά να πέφτει το δημόσιο χρήμα στις ομάδες. Όλη η αυστηρότητα περιορίστηκε σε ποινές των 600.000 ευρώ. Ποια είναι όμως η στάση της πολιτείας διαμέσου κ. Μπιτσαξή και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Νικητιάδη μετά τα βίαια επεισόδια στο τελικό Κυπέλλου που έρχονται να προστεθούν στο βίαιο ντέρμπι του Φεβρουαρίου στο Καραϊσκάκη; Ξανά η ίδια γελοία απειλή: «Αν δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ σταματάει η χρηματοδότηση. Το ζήτημα δεν είναι να αναζητά κάποιος τις ευθύνες. Το θέμα είναι να παίρνει γρήγορα τα μέτρα του». Λόγια. Τα ίδια και τα ίδια λόγια.
Πέρα από τα 40 εκατ. ζεστού χρήματος, πέρα από τα 8 εκατ. που δίνει το κρατικό κανάλι για τηλεοπτικά δικαιώματα, το δημόσιο ταμείο δίνει ένα απαράδεκτα υψηλό ποσό ετησίως για το πρωτάθλημα. Στο ντροπιαστικό ντέρμπι στο Καραϊσκάκη απασχολήθηκαν 1.500 αστυνομικοί. Σε προπόνηση του ΠΑΟΚ τον Φεβρουάριο σηκώθηκε ελικόπτερο της αστυνομίας για να επιβλέψει τους οπαδούς. Τις Κυριακές καταβάλλεται διπλό ημερομίσθιο σε εκατοντάδες φρουρούς της έννομης τάξης. Να σημειώσουμε κάτι. Από το 1994, όταν έγιναν οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ, τα γήπεδα παγκοσμίως φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρείες. Δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι την γηπεδική ανωμαλία. Να πούμε και κάτι άλλο: οι παράγοντες στο ποδόσφαιρο κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα ακραία φαινόμενα και το κάνουν με στημένα παιχνίδια (εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος ελέγχουν 41 αγώνες της τελευταίας τριετίας).
Επειδή το θράσος δεν έχει όρια οι ομάδες δεν αρκούνται στα λεφτά και τα προνόμια. Ζητούν από το κράτος τα τους χτίζει τα γήπεδα, να τους διαγράφει τα χρέη υπό τον κομψό όρο «ρύθμιση». Τι θα λέγαμε αν ζητούσε τα ίδια μια εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών; Δηλαδή να της πληρώνει το υπουργείο Πολιτισμού τις μετακλήσεις καλλιτεχνών, να παραχωρείται δωρεάν χώρος, να μην καταβάλλονται εισφορές των εργαζόμενων στα ταμεία και οι ταξιθέτες και είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Τι θα λέγαμε αν αυτή η εταιρεία συναυλιών έκοβε κανονικότατα εισιτήρια αλλά αρνιόταν την κανονική φορολόγηση; Αυτά δεν γίνονται: η πολιτεία δεν κανακεύει τους φιλότεχνους. Κανακεύει τους κάφρους. Αντί να απειλεί ο κ. Μπιτσαξής ας υλοποιήσει τα λόγια του, όπως έπραξε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας σταμάτησε να στέλνει οχήματα του ΕΚΑΒ στα ματς με το σκεπτικό ότι στην Αττική υπάρχουν 65 ασθενοφόρα και δεν μπορεί τα 9 να δεσμεύονται την Κυριακή για το ποδόσφαιρο. Το’ πε και το’ κανε.
Δεν ξέρουμε τι περιμένει η πολιτεία για να πάρει δραστικά μέτρα. Μάλλον να υπάρξουν μερικές δεκάδες νεκροί. Το 2011 ήταν η αθλιότερη ποδοσφαιρική χρονιά. Πόσο χειρότερα πρέπει να γίνουν τα πράγματα για να ληφθεί μια σοβαρή απόφαση όπως ο αποκλεισμός των ομάδων από την Ευρώπη και η αναβολή του πρωταθλήματος; Ας κλείσουν τα γήπεδα για 18 μήνες. Οσο για την κρατική επιχορήγηση, αυτή δεν σηκώνει συζήτηση. Να σταματήσει σήμερα κιόλας.
Πηγή: tovima.gr