Οι πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αφήνουν να εννοηθεί ότι με τη νέα εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του τρίτου θαλάμου οπότε θα έχουμε και τις πρώτες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Επί του παρόντος το χώμα συνεχίζει να είναι γύρω στο ενάμιση μέτρο μπροστά από την τρίτη πύλη και φυσικά πολύ περισσότερο πίσω, στον τρίτο θάλαμο. Το χαμήλωμα περαιτέρω του χώματος στον δεύτερο θάλαμο αναμένεται να φέρει στο φως και τις δύο μαρμάρινες πλάκες, της οροφής, που ακόμη αναζητούνται…ενώ στο τρίτο θα αποκαλύψει την σκάλα και την μικρή πύλη, στο τέλος των σκαλοπατιών!

Επίσης προχωρούν οι εργασίες υποστύλωσης του τρίτου θαλάμου, το πιο δύσκολο έργο της παρούσας ανασκαφής μέχρι στιγμής και ακολουθεί η συνέχεια που είναι η αποκάλυψη της τέταρτης πύλης.

Φωτογραφία για το τι επικρατεί στον τέταρτο θάλαμο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα καθώς η πυκνότητα των υποστυλώσεων δεν το επιτρέπει.

Από την στιγμή που έχει βρεθεί το μαρμάρινο θύρωμα, σύμφωνα με τα συμβατικά δεδομένα θα πρέπει στο τέλος της σκάλας να βρίσκεται μια πύλη που θα οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, άρα το πιθανότερο είναι η πύλη των 0,96 εκατοστών να μας φέρει στον προθάλαμο του χώρου ταφής…

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις του γεωλόγους της ανασκαφικής ομάδας το οικοδόμημα πλησιάζει σε βράχο, άρα είναι πολύ πιθανό η πύλη των 0,96 εκατοστών να οδηγεί σε μια εσοχή του βράχου όπου θα βρίσκεται και ο ταφικός θάλαμος, όπου κατά τις μακεδονικές συνήθειες θα πρέπει να έχει όψη ναού, με κολώνες και αέτωμα… Αν είναι έτσι θα έχει ενδιαφέρον η τεχνοτροπία του, θα είναι σε κλασική αρχαιοελληνική γραμμή, όπως ο τάφος του Φιλίππου ή θα έχει επιρροές από την Αίγυπτο;

Πηγή xronometro